Блазні проти Героїв

02.12.2011
Блазні проти Героїв

Здавалося б, щойно висохло чорнило під рішенням Вищого адмінсуду про скасування звань Героїв України Романа Шухевича та Степана Бандери, як назріває черговий скандал із політичним душком. У Вищому адміністративному суді перебуває чергова порція справ за позовом сумнозвісного донецького «месника» Володимира Оленцевича, якому надто муляла героїзація Бандери та Шухевича. Цього разу Оленцевич хоче відібрати звання Героїв у поета (до речі, теж донеччанина) Василя Стуса, пісняра Володимира Івасюка та диригента й керівника Української капели бандуристів ім. Тараса Шевченка у США Григорія Китастого. Аргументація у Володимира Оленцевича «залізна» — з нею він виграв і справи по Бандері та Шухевичу: всі нагороджені Герої України не можуть називатися такими, бо не були громадянами України.

 

«Заберуть, бо загнали себе у глухий кут»

Юрій Шухевич, син командувача УПА, переконаний: Вищий адмінсуд ухвалить рішення у справі Стуса, Івасюка та Китастого на користь Оленцевича. «Я не сумніваюся, що так і буде, — каже Герой України. — Адже там аналогічна ситуація, як і в справі Романа Шухевича. Дві інстанції Оленцевичу відмовили, але він подав касаційну скаргу, і її задовольнили. Тепер слово за Вищим адмінсудом. І рішення його буде аналогічним, тільки дуже скандальним. Бачте, це вже пішла справжня лавина».

Пан Юрій певен: свого часу, ухваливши рішення у справі Бандери та Шухевича на користь «донецького» Оленцевича, ВАСУ загнав себе в глухий кут: «Бо тепер, якщо суд не прийме аналогічне рішення при подібних обставинах і мотивації, то тим самим визнає, що попередні ухвали по Бандері та Шухевичу були політичні. І якщо логічно дивитися, то такі самі підстави «зняти» Героя України є і щодо Олексія Береста (радянський герой ІІ Світової війни, який встановив Прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу. — Авт.), генерала Кузьми Дерев’янка (приймав капітуляцію Японії), навіть ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Адже всі вони формально не були громадянами України. Вони були громадянами СРСР».

Небіжчик не може мати громадянства. Але...

Насправді аргумент Оленцевича, який узяв до уваги суд, не тримається купи. «І Бандеру, і Шухевича могли нагородити званням Героя України посмертно, — каже Роман Орєхов, адвокат Степана Бандеримолодшого. — Як правник я повторював це не раз: небіжчик не має громадянства. Відтак говорячи «посмертно», нагороджуємо того, хто вже не має жодних громадянських, цивільних або політичних прав. А тому й немає жодного значення, громадянином якої країни він був. Бо ж тепер він уже не громадянин! Це зрозуміло будьякому юристу!»

У справі Стуса та Івасюка Роман Орєхов теж налаштований не надто оптимістично. «З огляду на ті рішення, які приймає ВАСУ, будьякий найбридкіший і найбезглуздіший вердикт є цілком можливим, — каже адвокат. — Адже сьогоднішня судова система тупо прислуговується чинній владі й не здатна на власне правове слово. І навряд чи хтось перейматиметься моральними питаннями під час розгляду справи по Івасюку чи Стусові. Формально суд має такі ж самі підстави. І враховуючи судову практику, яку сам для себе створив Вищий адмінсуд у справі Бандери та Шухевича, укази щодо Стуса та Івасюка теж можуть бути скасовані».

Син не проти дегероїзації батька

Син видатного поета, дисидента і політв’язня Василя Стуса, Дмитро, ситуацію навколо можливої дегероїзації свого батька оцінює спокійно. Каже, сприйме будьяку ухвалу суду. «Я думаю, що будьяке рішення не додасть авторитету повністю скомпрометованій українській судовій системі. Та ще й підірве й без того невисокий авторитет звання «Герой України». Те, що може відбутися, звісно, неприємно для мене, перш за все, тому, що це стосується імені мого батька. І не хочеться, щоб його політики в різні боки смикали. Але щодо самого звання Героя України... Я не ходив на вручення і вважаю, що Василю Стусу це було не потрібно. Мене ж значно більше цікавить, щоб видавали книжки, щоб був створений повноцінний музей Василя Стуса», — каже Дмитро Стус, відомий своєю лояльністю до Президента Януковича. Зараз Дмитро Васильович — член Гуманітарної ради при Президентові України.

Натомість популярний письмен­ник Василь Шкляр заявляє, що вся ця історія із масовою дегероїзацією — це «фарс, який, окрім як ганебних почуттів, нічого не викликає».

«Це звання взагалі варто анулювати, і за зовсім іншими критеріями слід давати Героя України. Тільки вже при іншій владі, — каже автор «Чорного ворона». — І без Бандери та Шухевича вже немає сенсу когось достойного вшановувати. А якщо врахувати, що це ж звання має якийсь Білаш, віршарик із Донецька, то який сенс його взагалі давати нашим справжнім героям?»

Водночас Степан Хмара, довголітній політв’язень радянських концтаборів, переконаний: ми не можемо проігнорувати можливе рішення Феміди. «Я ще сподіваюся, що суд схаменеться і не ухвалить ганебних рішень, як це було у справі Бандери та Шухевича. Але якщо, не дай, Боже, таке рішення по Стусу та Івасюку буде прийняте, то це стане справжньою ганьбою. І всі українці, які себе такими вважають, мають відповідно прореагувати. Таке неможливо проковтнути, бо це образа честі й гідності кожного українця. Ми маємо публічно висловити свій протест, і насамперед щодо влади. За такі політичні рішення вона має нести відповідальність».

 

АВТОРА!

Вічний позивач

Володимир Оленцевич, донецький адвокат, упродовж останніх шести років не може спокійно жити через героїзацію «неугодних» йому українців. За цей час він подав до суду десятки позовів щодо визнання незаконними та скасування указів Президента Ющенка про нагородження державними нагородами багатьох відомих осіб. Зокрема, оскаржив героїзацію Степана Бандери, Романа Шухевича, Олекси Гірника, який спалив себе на знак протесту проти радянської тоталітарної системи. Не подобалося Оленцевичу нагородження орденом Ярослава Мудрого V ступеня міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та голови Вищого адміністративного суду України Олександра Пасенюка (цікаво, що тепер цей же суд і розглядатиме касаційні скарги Оленцевича, а Пасенюк став суддею КС).

Частина заяв Оленцевича стають підставою для влади Януковича реалізовувати свої наміри щодо боротьби з антирадянськими й антиросійськими елементами, «всілякими бандерівцями» тощо.

 

ФЕМІДА

Як було з Бандерою?

Останнє рішення Вищого адмінсуду у справах щодо героїзації Бандери та Шухевича ще раз підтвердило наявність політики в цьому питанні: ВАСУ, як писала «УМ», відмовив у допуску до провадження Верховного Суду справи про позбавлення лідера ОУН Степана Бандери і головнокомандувача УПА Романа Шухевича звання Героя України.

Нагадаємо, після рішення Вищого адмінсуду 2 серпня про дегероїзацію Бандери та Шухевича залучені сторони захисту мали намір звернутися по правду до Верховного Суду. Однак тепер, за законом, заява про перегляд судового рішення в адміністративній справі подається до Верховного Суду через Вищий адмінсуд. Ухвала ВАСУ однакова для всіх заявників (а таких було добрий десяток): судове рішення у справі Бандери та Шухевича не може бути оскаржене у Верховному Суді.

Одначе адвокат Степана Бандеримолодшого Роман Орєхов переконаний: зарано ставити крапку в цих справах. «У нас є ще низка механізмів у національному законодавстві, яка дозволяє порушувати ці справи ще неодноразово, — каже адвокат. — Не забувайте також, що у Степана Бандери є далеко не один нащадок, і ніхто, окрім онука лідера ОУН Степанамолодшого, не був залучений до справи. Думаю, хтось із них окремо або ж і разом спокійно зможуть звернутися з апеляційною чи касаційною скаргою до Донецького окружного адмінсуду».

Крім того, Юрій Шухевич, син командувача УПА, та Степан Бандерамолодший уже звернулися до Європейського суду з прав людини з відповідними позовами.