НОВИНИ ПЛЮС

02.11.2011

Киргизстан обирає курс на Росію

Прем’єр–міністр Киргизстану Алмазбек Атамбаєв, який переміг на президентських виборах минулої неділі, оголосив, що з території республіки буде виведено американську військову базу. «Я не думаю, що військова база в Манасі забезпечує безпеку нашої країни. Я не хотів би, щоб яка–небудь країна завдала у відповідь удару по цій базі. Цивільний аеропорт — це цивільний об’єкт, і він повинен ним залишатися», — заявив Атамбаєв, який, на думку експертів, після вступу на посаду президента дрейфуватиме в бік Росії. За словами новообраного глави держави, Киргизстан «дотримуватиметься всіх укладених раніше міжнародних договорів», проте після того, як 2014 року буде вичерпано термін угоди зі США про розміщення бази в Манасі, вона має бути виведена з киргизької території. Також Атамбаєв зазначив, що Киргизстан може створити для транспортування вантажів до Афганістану «транзитний цивільний об’єкт, можливо, спільно з Росією». При цьому, за словами новообраного президента, «тут немає політичного підґрунтя».

Суд над Мубараком відклали до 28 грудня

Суд над колишнім президентом Єгипту Хосні Мубараком, якого обвинувачують у тому числі, у вбивстві учасників антипрезидентських протестів під час революції, відкладено до 28 грудня на прохання родичів убитих демонстрантів. Вони подали до апеляційного суду прохання змінити суддю. Як заявив адвокат, що представляє інтереси однієї з постраждалих родин, родичі жертв заворушень вважають суддю Ахмада Ріфаата, який головує на процесі, необ’єктивним. За словами юриста, невдоволення викликала відмова судді надати багатьом із родичів загиблих право висловитися під час судових слухань.

Апеляційний суд має прийняти рішення щодо судді Ріфаата до 26 грудня.

Справа Політковської

Колишньому співробітнику московського УБОЗу Сергію Хаджикурбанову пред’явлено звинувачення в організації вбивства журналістки «Нової газети» Анни Політковської. Уточнене обвинувачення було складено з урахуванням появи у справі нових фігурантів, яким також буде висунуто обвинувачення в новій редакції. За версією слідства, замовлення на вбивство Політковської надійшло від невстановленої особи кримінальному авторитету Лом–Алі Гайтукаєву. Під час підготовки до вбивства його засудили за інший злочин, тому «прибрати» Політковську він доручив Хаджикурбанову. Той, скориставшись своїми зв’язками у правоохоронних органах, доручив чинному співробітнику ГУВС Москви, підполковнику Дмитру Павлюченкову організувати стеження за журналісткою. Окрім того, Хаджикурбанов залучив до організації злочину своїх трьох племінників, один із яких нібито й застрелив Політковську у під’їзді її будинку 7 жовтня 2006 року.

«Справа Манежної площі»

Російський суд визнав Аслана Черкесова винним у вбивстві вболівальника «Спартака» Єгора Свиридова. Як повідомляє «Русская служба новостєй», його засуджено до 20 років колонії суворого режиму. Решта фігурантів справи — п’ятеро уродженців Дагестану — отримали по 5 років колонії. Під час винесення вироку підсудні усміхалися й підтримували своїх родичів, які плакали.

Нагадаємо, Єгора Свиридова вбили в грудні минулого року під час бійки на Кронштадському бульварі в Москві. Через кілька днів підозрюваних у вбивстві затримали, але згодом відпустили. Це спровокувало масові ксенофобські виступи та заворушення на Манежній площі Москви.

Держдеп США вніс Берлусконі у список торгівців людьми

Держдепартамент США включив прем’єр–міністра Італії Сильвіо Берлусконі у список персон, пов’язаних із торгівлею людьми, повідомляє сайт газети «Телеграф». Щорічна доповідь Держдепу спирається на дані зі 180 країн світу. «У лютому 2011 року судді пред’явили звинувачення прем’єр–міністру Берлусконі за підозрою в комерційній сексуальній експлуатації дівчини з Марокко», — повідомляється в доповіді. У документі також згадано про наявність свідчень, згідно з якими дівчина стала жертвою торгівлі людьми. Крім цього, Берлусконі звинувачують у сприянні дитячій проституції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>