Пане полковнику, ось і кінець

21.10.2011
Пане полковнику, ось і кінець

Іще недавно Каддафі був переконаний у своїй непереможності.

Війну в Лівії можна вважати завершеною: останнє велике місто, яке досі утримували вірні колишньому лідеру сили, впало під натиском повстанців, а сам Муаммар Каддафі загинув. Новина про те, що колишнього лідера країни Муаммара Каддафі заарештовано, з’явилася вчора після успішного штурму його «малої батьківщини» — міста Сірт. Спершу представник Національної перехідної ради Лівії Абдель Маджід оголосив, що екс–диктатора поранено в ноги. А згодом уточнив: під час сильного вогню, який відкрили сили повстанців проти його групи, Каддафі отримав ще й поранення в голову, яке виявилося смертельним. Пізніше журналістам вдалося отримати фото, на якому зображено закривавленого чоловіка, дуже схожого на полковника Каддафі.

За інформацією телеканалу «Аль–Джазіра», який посилається на солдата, що був свідком захоплення колишнього диктатора Лівійської Джамахірії, той кричав: «Не стріляйте! Не стріляйте!». Вояк Мохаммед Бібі, який першим виявив, що в землянці ховається не хто–небудь, а сам Муаммар Каддафі, у Лівії став героєм. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, солдат не випускає з рук золотий пістолет, який забрав у диктатора.

За інформацією телеканалу Al Arabiya, під час штурму схрону Каддафі загинув також його міністр оборони Абу Бакр Юніс, а прес–секретаря екс–лідера Ібрагіма Мусу, який регулярно озвучував заяви Муаммара, заарештували.

Нагадаємо, місцезнаходження Муаммара Каддафі залишалося невідомим з 23 серпня, коли лівійські повстанці за підтримки авіації НАТО захопили столицю Лівії Тріполі. До нинішньої революції, яка почалася в Лівії в середині лютого, Каддафі правив країною більше 40 років.

Після того, як лівійське телебачення оголосило про арешт, а згодом і про смерть Каддафі, на вулицях міст країни почалося святкування: водії постійно сигналять, звідусіль лунають постріли в повітря. Ті самі люди, які ще недавно щиро любили свого лідера, голосували за нього й називали «братом», тепер не тямляться з радощів, що «здихалися його назавжди».

А в Гаазькому трибуналі з воєнних злочинів Каддафі так і не дочекалися.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Муаммар Каддафі народився в бедуїнському шатрі неподалік міста Сірт у сім’ї з племені аль–каддафа. Точна дата народження невідома (імовірно, 7 червня 1940 або 1942 року).

У 1965 р. закінчив військовий коледж, у 1966 р. проходив перепідготовку у Великій Британії.

Ще школярем вів активну політичну діяльність, брав участь у демонстраціях, за що його виключили зі школи.

1961 р. створив підпільну організацію, що мала на меті повалення монархії.

У 1969 р. очолив державний переворот (Велику Вересневу революцію), внаслідок якої було скинуто короля Ідріса І. З 1970 р. Каддафі став прем’єр–міністром, міністром оборони та верховним головнокомандувачем збройних сил Лівії.

1977 р. було проголошено створення Соціалістичної Народної Лівійської Арабської Джамахірії («джамахір» арабською означає «народні маси»). Концепцію нової держави Каддафі виклав у «Зеленій книзі». Через п’ять років Каддафі пішов у відставку й відтоді іменувався Лідером лівійської революції (згідно із «Зеленою книгою», глави держави як такого в Лівії не було, але де–факто її очолював саме Каддафі).

Був двічі одружений: від першого шлюбу залишився син, від другого, з медсестрою Софією Фаркаш — шестеро синів та дочка.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>