Бар’єр на шляху до мрії

14.10.2011

Скасування візового режиму не спричинить масової хвилі еміграції українців до країн Європейського Союзу, зате стане для багатьох наших співвітчизників нагодою побачити світ і повернутися додому з новими враженнями. Такі висновки можна зробити з результатів загальнонаціонального соціологічного дослідження міграційних настроїв населення України, яке провів Донецький інститут соціальних досліджень і політичного аналізу за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження» спільно з аналітичними центрами громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» (опитано 3002 особи, похибка вибірки — до 1,8%).

Як свідчать дані цього опитування, чітко визначилися зі своїм бажанням виїхати за кордон на тривалий термін (понад півроку) 5% громадян України. А переїхати на постійне проживання чи принаймні тимчасові заробітки — за умови, що ситуація в країні не зміниться чи ще більше погіршиться, прагнуть 7% респондентів. Загалом «постійно чи часто» про можливість поїхати до країн Євросоюзу думає 11% людей, а «ніколи чи дуже рідко» — 69%.

При цьому наявність візового режиму з ЄС абсолютна більшість опитаних не вважає значною перепоною для еміграції чи трудової міграції. Тобто тих, хто хоче виїхати назавжди, потреба вистоювати в чергах і принижуватися заради отримання шенгенської візи не зупинить. Натомість для українців, які охоче помандрували б за кордон із туристичною метою, візовий режим є помітною перешкодою.

Виїжджати наші співгромадяни прагнуть передусім до тих країн, культура яких їм подобається, де мешкають їхні родичі чи знайомі: до держав Європи (40%), Росії (19%) та США й Канади (14%). Із європейських країн українців найбільше приваблюють Німеччина та Італія(по 22%), а також Франція (17%).

Водночас реальний досвід виїзду за кордон мають лише 12% респондентів. Від поїздки за межі держави людей стримує передусім нестача коштів. Хоча в разі скасування візового режиму з Євросоюзом можливістю ознайомитися з тамтешніми цікавинками готові негайно скористатися 15% опитаних.

Ключовим чинником, що впливає на прагнення українців виїхати за кордон, є соціально–економічна ситуація в нашій державі. 36% опитаних негативно оцінюють її зміни за останній рік. Щодо подальших перспектив, то розподіл оптимістів і песимістів майже симетричний — 33% і 32% відповідно. Ще третина громадян вважає, що змін не станеться взагалі.

 

ДО РЕЧІ

З 2014 року отримати шенгенську візу можна буде тільки після проходження процедури дактилоскопії. Ця вимога вже третій день як діє для громадян північноафриканських держав, а впродовж наступних двох років її дію буде поширено й на інші країни, що не входять до Шенгенської зони. Як сказано в повідомленні, розміщеному на сайті Єврокомісії, з 11 жовтня у 25 країнах Шенгенської угоди запущено в дію нову інформаційну візову систему VIS. Вона дозволить прискорити процес обробки заяв на візи завдяки використанню оцифрованих відбитків пальців і фотографій, а також забезпечити швидкий обмін даними про короткострокові візи між усіма країнами Шенгенської зони. Першими до системи було підключено консульства країн ЄС у Північній Африці, далі настане черга країн Близького Сходу та Азії. До 2014 року VIS запрацює в усіх 2,5 тисячі консульств країн Шенгенської угоди у світі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>