Щоб в око не УПАло

14.10.2011

У Кам’янець–Подільському невідомі знищили плакати та білборди, присвячені річниці створення Української повстанської армії. Хмельницька обласна організація ВО «Свобода» пов’язує акт вандалізму із запланованим на 13 жовтня візитом Президента Віктора Януковича до Кам’янця. Інші підстави, аби пояснити такі дії, знайти складно.

Постраждалі білборди оплатила й розмістила кам’янець–подільська міська організація ВО «Свобода» — в рамках акції «Пам’ятаймо дні наших визвольних змагань. Бандера — наш Герой! Покрова — наше свято!». На плакатах було зображено Степана Бандеру та анонсовано Марш слави УПА 14 жовтня під гаслом «За соціальне та національне визволення!».

«Усе було абсолютно законно. Ми маємо попередньо укладені з рекламістами договори, складені відповідно до чинних норм закону та повністю завчасно оплачені. Плакати та білборди були розташовані на узаконених і спеціально відведених для цього площах», — розповів «УМ» заступник голови хмельницької обласної організації ВО «Свобода» Олександр Симчишин. За його словами, ввечері 11 жовтня та зранку 12–го розмістили чотири білборди в різних районах Кам’янця–Подільського — всі вони, по ідеї, мали потрапити на очі Януковичу під час його візиту. Утім, довго повисіти націоналістичним гаслам не судилося: вже ввечері в середу невідомі на автівці під’їжджали до плакатів та зривали їх. «Наразі не можна достеменно сказати, чи це були представники комунальних служб, чи окремі приватні особи», — зазначає Симчишин.

Для з’ясування об’єктивних причин знищення плакатів і встановлення осіб, які взяли в цьому участь, «свободівці» подають заяву до міліції, аби правоохоронні органи дали законну оцінку таким хуліганським діям.

А непрямим доказом того, що знищення білбордів пов’язане з намаганнями місцевої влади вислужитися перед Януковичем, є той факт, що того ж таки 12 жовтня Кам’янець–Подільський міськрайонний суд заборонив проведення в місті будь–яких масових акцій та заходів. Тож учора в Кам’янці Президентові було цілком комфортно в сенсі відсутності протестних акцій — як і в усіх виходах на люди останнім часом.