Сім років мінус 69 днів

12.10.2011
Сім років мінус 69 днів

Сім’я Тимошенко та суддя Кірєєв після оголошення вироку. (Фото Рейтер.)

Менше чотирьох годин знадобилося вчора судді Родіону Кiрєєву, щоб повністю оголосити обвинувальний вирок у найрезонанснішій справі за роки незалежності. Ще жодного разу в Україні не судили, не арештовували і не визнавали винним колишнього Прем’єра. І, тим більше, не призначали покарання у вигляді тривалого терміну за «колючкою». Лазаренка — справді, судили, але ж не в нас, а у Швейцарії та США.

Але все колись буває вперше... За рішенням Печерського райсуду, яке опозиція вважає продиктованим з адміністрації Президента, Юлія Тимошенко позбавлена волі терміном на сім років, плюс ще три роки вона не зможе займати високі керівні посади, плюс має сплатити космічну суму — 1,516 млрд. грн. заподіяних збитків НАК «Нафтогаз України», та ще й 2,5 тис. — на користь Київського науково–дослідного інституту судових експертиз. Усі розуміли, що вирок Кірєєва буде обвинувальним. Але сам факт виголошення настільки жосткого присуду вчорашній улюблениці Майдану став неприємним моментом навіть для багатьох байдужих до Юлі людей.

Феміда врахувала час перебування Тимошенко в Лук’янівському СІЗО (69 днів), де вона залишатиметься ще не один тиждень. Згідно з вироком Кірєєва, цей час буде відмінусовано від загального терміну відбуття Юлею покарання.

Щоправда, Ледi Ю довго «сидіти» взагалі не збирається. Її рідня та адвокати розраховують на апеляцію, касацію, Європейський суд iз прав людини та зміну позиції Януковича і Ко. І для цього є певні підстави. Але генеральне враження про нинішню українську владу Захід складає насамперед за вчорашнім рішенням Печерського райсуду, оголошеним о 13:00 за київським часом.

 

Шоу має тривати!

День оголошення вироку зазвичай є днем одного «актора» — судді, який зачитує рішення, ухвалене в нарадчій кімнаті. Але не цього разу і не в цьому процесі. Тон задавала саме підсудна, тим більше що саме на оголошення вироку Феміда дозволила пряму відеотрансляцію. А яка ж справжня актриса не зважатиме на камери? І хай їх було небагато — на столі стояло менше десятка мікрофонів телевізійників, а до самої зали потрапило близько сотні репортерів (та й то лише ті, хто займав чергу ще опівночі), але ж шоу має тривати до самісінького кінця!

Виснажені нічним очікуванням журналісти (разом з іноземними колегами) мали слухати вирок стоячи — із зали прибрали всі лавки. Перед цим їм довелося відчути інші вади професії — коли під світанок міліція пустила їх на подвір’я суду, невідомі пікетувальники жбурляли в них жмені битого скла.

«Слава Україні!» — з цим гаслом зайшла у супроводі конвою підсудна Тимошенко у світлій сукні та з традиційною зачіскою–косою. Ще не знаючи, яким саме буде вирок, лідерка БЮТ запевняла, що він нічого не змінить у її житті. Рівно о дев’ятій суддя Кiрєєв почав стоячи оголошувати вирок у справі щодо перевищення екс–Прем’єркою повноважень під час укладання газових контрактів із Росією у 2009 році. Стояли й інші — від адвокатів до журналістів. Сиділи лише підсудна (напружена Юлія Володимирівна встигала відстежувати події на iPad), її чоловік Олександр та донька Євгенія Карр. Остання на заключному етапі пустила сльозу, хоча до того посміхалася, перешіптуючись із мамою.

Шапка Мономаха не з ондатри...

Суддя поводився не зовсім типово для таких ситуацій — лише протягом першої години двічі оголошував технічну перерву. Чи то надміру хвилювався, чи то щось забув у нарадчій кімнаті. Проте суд вирішив, що Юлія Тимошенко своїми діями таки завдала шкоди НАК «Нафтогаз України» у сумі 1,5 мільярда гривень. Посилаючись на свідчення Юрія Єханурова, суддя Кірєєв заявив, що Тимошенко не ставила членів уряду до відома щодо своїх дій.

З іншого боку, Феміда вважає, що висновки Міністерства юстиції щодо неможливості розглядати доручення Прем’єра Тимошенко як директиви уряду не можуть розцінюватися як доказ відсутності її провини. Суд також критично поставився до свідчень «правої руки» підсудної — Олександра Турчинова, який на час укладання газових угод із «Газпромом» був віце–прем’єром.

Під час технічних перерв Ледi Ю закликала українців до боротьби з режимом Президента Януковича. Мовляв, саме він, а не суддя, виносить їй вирок. «Авторитет не видається автоматом до посади Президента. Шапку Мономаха не можна вкрасти, як ондатрову шапку. Авторитет треба завойовувати», — намагалася бути дотепною Ледi Ю.

Заклики до повалення чинної влади підсудна поновила, коли зрозуміла, що буде оголошено обвинувальний вирок. Двічі виступи лідерки БЮТ накладалися на бубніння Кірєєва. Утiм суддя не зважав на спроби перебити його й продовжував читати заготовлений текст.

Урештi–решт присутні почули резулятивну частину: враховуючи суспільно небезпечні дії колишньої глави Кабміну, суд не бачить підстав для пом’якшення вироку. Кірєєв визнав обтяжуючими обставинами «злочин, скоєний повторно» — давання хабара на території РФ (цю справу було закрито за терміном давності), та відсутність каяття підсудної.

Тож Юлію Тимошенко засуджено до семи років позбавлення волі без подальшого права обіймати державні посади протягом трьох років. Суд також задовольнив цивільний позов «Нафтогазу» щодо компенсації збитків на суму понад 1,5 мільярда гривень. На думку судді, докази свідчать про те, що підписання контрактів між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз» усупереч попереднім угодам Кабміну «відбулося винятково завдяки протиправним та одноосібним діям Юлі Тимошенко».

«Дії Тимошенко виходять за рамки її повноважень, що спричинило тяжкі наслідки»,— заявив суддя. Засуджена відбуватиме покарання на території Київської області.

Захист Леді Ю має намір оскаржувати вирок в апеляційному суді протягом п’ятнадцяти діб. Адвокатів обурює, що суддя практично прочитав копію обвинувального висновку прокуратури. «Навіщо тоді взагалі був цей суд?!» — обурюються вони.

Тимошенко повернулася в СІЗО без наручників, але в новому статусі — засудженої . Автозак по Хрещатику супроводжували двісті «беркутівців». Прихильники БЮТ після ранкових сутичок із міліцією вже не робили спроб наблизитися до авто.

 

ЩО ДАЛІ?

Три пункти плану дій опозиції

Опозиція оскаржуватиме вирок Юлії Тимошенко в судах, апелюватиме до людей, а також сподіватиметься на кроки назустріч парламентської більшості. Біля Печерського райсуду один із лідерів партії ВО «Батьківщина» Микола Томенко сказав: «Цілком очевидно, що суд «заряджений» на винесення вироку, тому в нас залишається кілька варіантів для дій. Варіант парламентський: ми реєструємо спільні поправки від опозиції і вимагаємо ліквідації цих статей (статті 364, 365 Кримінального кодексу, які інкримінують Тимошенко). Ми також будемо оскаржувати вирок в українських та європейських судах, і залежно від ситуації будемо звертатися до людей, щоб вони допомогли в боротьбі».