У який кут рингу влада поставить Кличка?

05.10.2011

Хоча достеменно поки не можна сказати, коли саме Київ обиратиме нового мера і депутатів Київради — адже призначення виборів є прерогативою Верховної Ради, останні кілька подій і повідомлень дають право припускати, що виборів у столиці слід чекати у травні 2012–го. І справа не тільки в тому, що кілька членів ЦВК заявили: строк п’ятирічних повноважень Леоніда Черновецького закінчується наступної весни. А й у зовнішніх ознаках виборчої кампанії, яка де–факто почалася вже зараз.

Протягом тижня в інформ­простір вкинуто результати двох соціологічних опитувань щодо симпатій киян до кандидатів у мери — від Київського міжнародного інституту соціології та Центру «Соціальний моніторинг». Прикметно, що їх результати принципово відмінні.

Згідно з опитуванням КМІС (див. інфографіку), якби голосування відбулося тепер, міським головою став би Віталій Кличко — боксер, лідер партії «УДАР» і депутат Київради, який на минулих мерських виборах посів третє місце після Черновецького й Олександра Турчинова.

«Соціальний моніторинг», ніби у відповідь на дані КМІС, видав своє дослідження. У ньому Віталій Кличко поступається ставленикові Банкової, чинному голові КМДА Олександру Попову. «Регіонал»–господарник має нібито 19,7%, боксер–«УДАРник» — 13,7%. Третє місце — за віце–прем’єром Тігіпком (9,7%), далі — Арсеній Яценюк (7,9%), Олександр Омельченко (7,4%). Нижчі місця в цьому рейтингу розподілили Микола Катеринчук, Микола Томенко, Анатолій Гриценко; до списку несподівано потрапили Леся Оробець, Наталія Королевська, Дмитро Корчинський і навіть «найсильніша людина світу–2004» Василь Вірастюк.

Такий підбір «кандидатів у кандидати» дуже схожий на спробу максимально розмити електорат Кличка, аби він програвав Попову в соціології вже тепер. До речі, директора «Соц. моніторингу» Ольгу Балакірєву, починаючи ще з 2004 року, вже кілька разів «ловили» на маніпулюванні соціологічними дослідженнями на догоду владі.

Учора ця «картинка» отримала доповнення. Із посиланням на «джерело в керівництві партії «УДАР» інформагенції поширили передрук новини із сайту «Цензор.нет», де йдеться про те, ніби Віталій Кличко після зустрічі з олігархом Віктором Пінчуком вирішив відмовитися від участі у виборах мера і постановив іти тільки в президенти.

У фракції «УДАР» у Київраді говорять, що повідомлення про зміну пріоритетів боксера–політика — дезінформація. «Офіційне інтерв’ю про такі свої наміри він нікому не давав і не відмовлявся від того, що балотуватиметься на посаду київського міського голови. Так само він не повідомляв, що балотуватиметься на посаду Президента, — говорить у коментарі «Україні молодій» член фракції «УДАР» Наталія Новак. — Була запущена «качка», до якої ні фракція, ні сам Кличко не мають жодного стосунку». Зі слів Наталії Василівни, завтра перед засіданням Київради лідер «УДАРу» особисто спростує всі чутки.

Щодо досліджень громадської думки, то соціолог із Центру Разумкова Михайло Міщенко говорить у коментарі «УМ»: незважаючи на те, що опитування «СМ» і КМІС проводилися у різний спосіб, і ступінь прихильності до Кличка є нестійким та залежним від його успіхів на спортивній арені, різницю в 13% пояснити методичними чи методологічними проблемами важко. «Можливо, ми маємо війну рейтингів: тільки з’явилася інформація КМІС, що Кличко випереджає Попова, «Соц. моніторинг» видав, що справи виглядають інакше», — каже Міщенко.

«Ідеться винятково про політичну технологію, — впевнений політтехнолог Олег Медведєв. — Кличко нині виступає як лідер київської політичної сили, найрейтинговіший кандидат у мери і як загальнонаціональний політик, що намагається «розкрутити» свою партію. Чи вдасться і те, й інше — залежить від дат виборів. Я так розумію, Банкова, після вагань, на кого поставити на виборах мера— Попова чи Кличка, зупинилася на першому. Очевидно, аби Віталій не заважав голові КМДА, його м’яко підштовхують до того, щоб він звільнив майданчик для Попова. За такого сценарію Кличко має конкурувати не в Києві, а на загальнонаціональному рівні, і вже не з владою, а з розпорошеною опозицією».

Ще одна версія від Медведєва: «Коли будуть вибори у Києві — важко сказати. Влада проведе їх тоді, коли впевниться, що Олександр Попов ці вибори виграє».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Мер Леонід Черновецький, відсунутий від справ «регіоналами», повернувся в Україну після перебування за кордоном. За даними газети «Сєгодня», в суботу він приземлився в «Борисполі» і намагався залишитися непоміченим. 21 жовтня відбудеться суд у справі про розлучення Черновецького; ідеться про потребу домовитися про поділ мільярдного капіталу.