«Локомотив» поза розкладом

05.10.2011
«Локомотив» поза розкладом

Прибуття «Локомотива» до України очікується у квітні наступного року. (Фото з сайту ВК «Локомотив» (Харків).

Для тих, хто не надто пильно стежить за перипетіями українського волейболу, відсутність 11–разового чемпіона країни — харківського «Локомотива» — у турнірній таблиці вітчизняної суперліги сезону 2011/2012 може викликати неабиякий подив і навіть тривогу. Однак бити на сполох не слід. Флагман українського волейболу живий, здоровий і заявлений до участі в чемпіонаті України, щоправда, виступи на внутрішній арені «залізничники» почнуть лише на стадії «плей–оф». А наразі підопічні Юрія Філіппова взялися за підкорення іншої висоти — відкритої першості Росії.

Водночас в Україні минулими вихідними стартував перший етап суперліги. Вісім команд упродовж п’яти місяців визначатимуть трійку учасників фінального раунду, до якої у квітні наступного року й долучиться «Локомотив». І вже цей квартет чотирьох розіграє медалі чемпіонату України. «Як на мене, це аж ніяк не спортивний принцип, коли команда отримує право боротися за медалі, не граючи в регулярному чемпіонаті», — коментує нову систему розіграшу головний тренер харківської «Юридичної академії» Олексій Володін.

Найімовірнішими учасниками «фіналу чотирьох», окрім чинного чемпіона — «Локомотива», спеціалісти називають срібного та бронзового призерів минулорічної першості — черкаський «Імпексагро–спорт» та харківський «Локо–Експрес», а також «Кримсоду» із Красноперекопська, яка сезон 2010/2011 несподівано завершила поза п’єдесталом.

«Безмедальний» фініш позбавив Сергія Скрипку посади головного тренера «Кримсоди». На його місце керівництво клубу призначило Євгена Бородаєнка, всерйоз намірившись змістити з трону «Локомотив». «Завдання на сезон у нас максимальні: перемога в чемпіонаті та Кубку України, — каже наставник красноперекопців. — Під нові завдання створили й новий колектив. На мою думку, нові придбання лише посилили «Кримсоду», адже зроблені вони були осмислено». До речі, гравці «Кримсоди» зразка попереднього сезону ледь не в повному складі перебралися до вищолігової команди із Сум — «Хім­пром–СумДУ».

Зазначимо, що практично в кожній команді–фаворитці не обійшлося без масштабних кадрових змін. Кілька лідерів «Локо–Експресу», який є фарм–клубом «Локомотива», пішли «на підвищення». Без кістяка залишився й «Імпексагро–спорт». За словами керманича черкащан Віктора Михальчука, у чотирьох гравців «основи» завершилися контракти, тож вони змінили клуб. Тепер колорит «Імпексагро» створюватимуть молоді новобранці та місцеві резервісти.

З огляду на кадрові ротації, цілком логічними виглядають стартові провали «Локо–експресу» та Черкас. Харківський клуб на власному майданчику примудрився програти обидві зустрічі першого туру дебютантам суперліги — хмельницькому «Новатору». А «Імпексагро–спорт» віддав більшу частину очок команді «Фаворит» із міста Лубни. До речі, «Фаворит», який у минулому сезоні був ніяким не фаворитом, а аутсайдером, посів останнє місце, але зберіг прописку в суперлізі — завдяки змінам регламенту проведення нинішньої першості.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Чемпіонат України. Суперліга. Перший етап. 1–й тур. «Локо–Експрес» (Харків) — «Новатор» (Хмельницький) — 1:3, 0:3; «Кримсода» (Красноперекопськ) — «Буревісник» (Чернігів) — 3:0, 3:1; «Будівельник» (Чернівці) — «Юридична академія» (Харків) — 2:3, 3:1; «Імпексагро» (Черкаси) — «Фаворит» (Лубни) — 3:2, 1:3.

Турнірне становище: «Кримсода», «Новатор» — 6, «Фаворит», «Будівельник» — 4, «Юракадемія», «Імпексагро» — 2, «Локо–Експрес», «Буревісник» — 0.

За перемогу з рахунком 3:0 і 3:1 нараховується 3 очки, 3:2 — 2; за поразку — 0:3 і 1:3 — 0, 2:3 — 1.