НОВИНИ ПЛЮС

30.09.2011

Британський бунт проти податку ЄС

Лондон не погодиться на запровадження податку на фінансові операції в Євросоюзі, заявив учора офіційний представник британського міністерства фінансів. Про запровадження такого податку на території ЄС із 2014 року оголосив позавчора на засіданні Європарламенту у Страсбурзі глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. Він мотивував цю ініціативу потребою змусити фінансовий сектор зробити свій внесок у підвищення рівня благополуччя всіх країн–членів ЄС. Такий податковий збір має щороку поповнювати європейську скарбницю на суму до 57 млрд. євро.

У лондонському Сіті здійснюється 80 відсотків фінансових операцій ЄС, але британці мають свої контраргументи, тому цей новий вид збору вже назвали «податком на Лондон», який, як фінансова столиця Європи, має перетворитися на головного фінансового донора Брюсселя. Якщо британська влада накладе вето на запровадження цього податку на своїй території, Єврокомісія намагатиметься запровадити його лише на території зони євро.

Американець готувався повторити 11 вересня

Агенти ФБР США позавчора заарештували 26–річного мешканця штату Массачусетс Резвана Фердауса, який планував «друге 11 вересня» — збирався запустити дистанційно керовані літаки з вибухівкою в будівлі Пентагону і Конгресу. Фердауса також підозрюють у наданні підтримки терористичному угрупованню «Аль–Каїда» під час нападів на американських військовослужбовців за кордоном. Випускника Бостонського університету затримали під час спецоперації ФБР — замовлену вибухівку йому продали спецагенти. Учора зловмисник мав постати перед судом міста Вустер.

Свідка у справі про воєнні злочини в Косові знайшли мертвим

Ключового свідка у справі про воєнні злочини в Косові, який перебував під захистом у Німеччині, знайдено мертвим в одному з парків Дуйсбурга. За основною версією німецької поліції, він скоїв самогубство. Агім Зогай, чиє ім’я стало відомим лише після смерті, мав виступати на процесі у справі колишнього польового командира, нині популярного косовського політика і депутата місцевого парламенту Фатміра Лімая. Суд над парламентарієм частково визнаної республіки, який перебуває під домашнім арештом, має початися до кінця жовтня. Лімай та ще дев’ятеро осіб проходять у справі про вбивства, тортури та інші знущання над військовополоненими сербами та мешканцями села Клечка під час косовського конфлікту 1999 року.

Берлусконі — 75

Прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі вчора відсвяткував 75–річчя. Один із найскандальніших глав уряду у світі народився в Мілані, де закінчив факультет юриспруденції місцевого університету. Перший капітал Берлусконі заробив у будівельному бізнесі, побудувавши великі міланські квартали. Тепер компанія родини Берлусконі «Фінінвест» включає телевізійну мережу «Медіасет», дистриб’юторську та продюсерську фірму «Медуза», видавництво «Мондадорі», футбольний клуб «Мілан» та інші активи. Уперше Берлусконі очолив уряд Італії 1994 року, вдруге — 2001–го, втретє — 2008–го. Попри те, що з початку року «Фінінвест» зазнав збитків у розмірі близько 1,5 мільярда євро, за оцінкою журналу «Форбс», чинний прем’єр залишається на третьому місці у списку найбагатших людей Італії. Наразі він є підсудним у чотирьох судових процесах, у тому числі за звинуваченнями у шахрайстві, корупції, сексуальних стосунках iз неповнолітніми та зловживанні службовим становищем.

Руйнівний тайфун на Філіппінах

Щонайменше 35 людей загинуло, ще кілька десятків (переважно рибалок, що вийшли в море) вважають зниклими безвісти на Філіппінах, над якими пронісся тайфун «Несат». Буревій, швидкість якого сягала до 170 км/год., спустошив та спричинив затоплення значної території, передусім землі сільськогосподарського призначення. З небезпечних регіонів було евакуйовано понад 100 тисяч осіб.

Після Філіппін тайфун попрямував до китайського острова Хайнань та Гонконгу. У зв’язку з цим відучора в Гонконгу зачинено школи, не працюють фінансові та бізнесові установи, скасовано окремі авіарейси, рейси паромів та закрито автобусні маршрути. «Несат» — уже 16–й тропічний циклон, який пройшов цього року над Філіппінами. Щороку їх буває в середньому 20.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>