Один у полі не воїн

30.09.2011

Із чемпіонату світу з велошосе, що відбувався впродовж минулого тижня в столиці Данії, українці не привезли жодної нагороди — як у класі «профі», так і поміж молоді та юніорів. І якщо на попередньому «мундіалі» в Австралії найкращим результатом українських велогонщиків було 16те місце Андрія Гривка у груповій гонці, то цього разу досягненням є 23тя позиція Дениса Костюка. Прикметно, що обидва велосипедисти — члени «протурівських» команд. Андрій представляє «Астану» (вона нібито не відпустила нашого співвітчизника на чемпіонат України, тим самим позбавивши його можливості кваліфікуватися на ЧС2011). А Денис нинішній сезон проводить у кольорах україноіталійської команди «ЛямпреІСД».

За словами президента Федерації велоспорту України Бориса Іванова, саме гонщиків­професіоналів не вистачило команді України, аби посісти вище місце у груповій гонці. «Рівнинний рельєф Данії зробив ці перегони змаганнями спринтерів, яких на фініші «розганяли» їхні команди, — каже в коментарі «УМ» пан Іванов. — У нас, на жаль, такого локомотива не було».

Олег Чужда вирішив спробувати свої сили у відриві, тоді як решта команди на чолі з чемпіоном України Олександром Квачуком та непоганим спринтером Юрієм Метлушенком потрапила в завал. А найшвидшим у змаганні спринтерів, як уже писала «УМ», виявився британець Марк Кавендіш.

Як для гонщика, котрий на фініші самотужки змагався із німецьким, британським та іспанським «поїздами», 23й результат Костюка поміж 200 учасників можна занести до активу.

«Якщо відверто, то ми ані на медалі, ані на першу шістку не розраховували», — зізнається президент федерації. — Окрім таланту, для перемог потрібні інвентар, потужна команда, гоночні траси. А ми цього не маємо. Якщо в Європі велоспорт — другий за популярністю після футболу, і спонсорам вигідно вкладати гроші в цей вид, то в Україні все навпаки».

Що ж до результатів у «розділці», де кожен змагається сам за себе, то й тут про медалі ніхто не думав. Траса була прокладена вулицями Копенгагена й мала велику кількість поворотів, на одному з яких ледь не впав визнаний фаворит у цій дисципліні — швейцарець Фабіан Канчелара. Зрештою він фінішував третім, програвши першість німцеві Тоні Мартіну. «Для того, щоб виграти данську «розділку», слід було цілеспрямовано готуватися саме в тих умовах. А в нас просто не було коштів, щоб проводити там тренувальні збори», — підсумував Борис Іванов.