Мирний сон Донбасу

30.09.2011
Мирний сон Донбасу

Бразильський легіонер «Шахтаря» Вілліан у матчі з АПОЕЛем діяв беззубо й надто багато помилявся. (Фото Рейтер.)

Зіпсувавши старт у новому розіграші Ліги чемпіонів поразкою в Порту, донецький «Шахтар» мусив шукати сатисфакцію в домашньому матчі проти чемпіона Кіпру. Команду з Нікосії дарма закидували шапками. АПОЕЛ — суперник серйозний, у груповому турнірі ЛЧ грає вже вдруге, а чого варта його перемога над «Зенітом» у першому турі цієї Суперліги. Однак «Шахтар» позавчора був просто зобов’язаний перемагати. Гра проходила за тотальної переваги господарів, але закінчилася нічиєю, причому «гірники» ще й відігрувалися. «Ми грали з португало­бразильською командою, а не кіпрською», — виправдовується Мірча Луческу.

Склад, який виставив на гру тренер чемпіонів України, не включав трьох гравців «основи». І якщо відсутність дискваліфікованих центральних захисників, Ярослава Ракицького та Дмитра Чигринського, навряд чи виглядала фатальною (адже АПОЕЛ тяжіє до оборонних дій), то без травмованого «мотора» команди — Фернандіньйо — «Шахтар» помітно кульгав.

На допомогу своїм улюбленцям у прагненні здобути три пункти прийшли 47 тисяч уболівальників. Озброївшись «шахтарськими» прапорцями, фани створили під дахом «Донбас­арени» помаранчеве море. На цьому тлі підопічні Луческу кинулися на штурм воріт Діонісіоса Хіотіса.

«Практично всі команди грають у Донецьку від оборони. Тому ми прагнули якнайшвидше забити гол кіпріотам», — розповів про командну стратегію капітан «гірників» Даріо Срна. Однак час спливав, а на табло світилися нулі. І не скажеш же, що донеччани наштовхувалися на неприступний мур, вибудуваний із десяти футболістів АПОЕЛа (хотілося б сказати — «кіпріотів», але у «старті» гостей вийшов лише один кіпріот — Саввас Пурсайтідіс). Просто у фінальній стадії атаки «Шахті» постійно чогось не вистачало. Після завершення поєдинку гравці зійшлися на тому, що в штрафному майданчику суперника їм забракло агресивності та концентрації. Ударів у бік і площину воріт грека Хіотіса було багато (23), але майже всі — занадто слабкі й неточні.

Якщо «помаранчево­чорні» безвольно марнували свої нагоди, то «жовто­блакитні» підопічні сербського спеціаліста Івана Йовановича поставилися до своїх контратак з усією відповідальністю. Ледь не перший удар по воротах Олександра Рибки завершився капітуляцією кіпера. Пара захисників­резервістів Чижов/Кучер не встигли перервати стрімку комбінацію гостей, македонець Іван Тричковськи пробив по діагоналі точно в дальній кут.

Виправити ситуацію «Шахтареві» вдалося досить швидко — бразилець Жадсон ударом із району 11метрової позначки довів до логічного завершення флангову атаку. Однак наступні спроби «гірників» були знову «холостими». Не вплинули на рахунок гри й заміни — Едуардо та Селезньов.

Нічия з АПОЕЛем залишила «Шахтар» після двох турів на несподіваному останньому місці в групі. Довше розкачуватися вже не можна — попереду спарені матчі з «Зенітом», які й стануть ключовими для долі «гірників» у ЛЧ. Позавчора пітерці на куражі розбили «Порту».

До речі, на останній домашній матч групового турніру з португальцями донеччани можуть вийти не о 21.45, а на кілька годин раніше. Принаймні такого рішення від УЄФА добиватиметься керівництво «Шахтаря», якщо Президент Янукович завізує постанову Верховної Ради про скасування переходу на «зимовий» час і відтак Україна випереджатиме Центральну Європу вже не на одну годину, а на дві.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Ми грали проти дуже організованої команди, в якій виступають досвідчені футболісти. Ми мали повну перевагу, створили безліч голевих моментів. У кожному з цих епізодів гравцям не вистачало частки секунди, щоб відправити м’яч у ворота. Так буває. Це Ліга чемпіонів, а не чемпіонат України. Тут карають за помилки.

 

Іван Йованович,
головний тренер АПОЕЛа:

— Перш за все, нам пощастило. Ми вичікували, адже знали, що після агресивних дій «Шахтаря» в першому таймі, в другій половині поєдинку в нас з’являться шанси для взяття воріт. Ми чекали помилок суперника і, зрештою, змогли відкрити рахунок. Вважаю, що саме це був вирішальний момент усього протистояння.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап (результати середи).

2й тур

Група G. «Зеніт» (Росія) — «Порту» (Португалія) — 3:1 (Широков, 20, 63; Данні, 72 — Родрігес, 10; вилучення: Фусіле, 45+2 («П»))

«Шахтар» (Україна) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:1

Голи: Жадсон, 64 — Тричковськи, 61

«Шахтар»: Рибка, Срна, Кучер, Чижов, Рац, Гюбшман, Мхітарян, Тейшейра (Д. Коста, 65), Жадсон (Едуардо, 81), Вілліан, Л. Адріано (Селезньов, 76)

АПОЕЛ: Хіотіс, Пурсайтідес, Жорже, Олівейра, Боавентура, Пінту, Мораєш, Тричковськи, Яхич (Марсіньйо, 58), Мандука (Хараламбідес, 7), Аїлтон (Соларі, 77)

Попередження: Чижов, 37; Рац, 69 — Пінту, 89; Марсіньйо, 90+3

Суддя — Шоргенхефер (Австрія).

Донецьк, «Донбас­арена», 47 000 глядачів

Турнірне становище: АПОЕЛ — 4, «Зеніт», «Порту» — 3, «Шахтар» — 1.

Група Е.

«Валенсія» (Іспанія) — «Челсі» (Англія) — 1:1 (Сольдадо, 87 (пен.) — Лемпард, 56), «Байєр» (Німеччина) — «Генк» (Бельгія) — 2:0 (Бендер, 30; Баллак, 90+1).

Турнірне становище: «Челсі» — 4, «Байєр» — 3, «Валенсія» — 2, «Генк» — 1.

Група F.

«Арсенал» (Англія) — «Олімпіакос» (Греція) — 2:1 (Чемберлен, 8; Сантос, 20 — Фустер, 27), «Марсель» (Франція) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 3:0 (Айю, 20, 69 (пен.); Ремі, 62; вилучення: Айю, 90+3 («М»)).

Турнірне становище: «Марсель» — 6, «Арсенал» — 4, «Боруссія» (Д) — 1, «Олімпіакос» — 0.

Група H.

БАТЕ (Білорусь) — «Барселона» (Іспанія) — 0:5 (Володько, 19 (у свої ворота); Педро, 22; Мессі, 38, 56; Вілья, 90), «Мілан» (Італія) — «Вікторія» (Чехія) — 2:0 (Ібрагімович, 53 (пен.); Кассано, 66).

Турнірне становище: «Барселона», «Мілан» — 4, «Вікторія», БАТЕ — 1.