Нова французька революція

27.09.2011

Уперше з часу запровадження 1958 року Конституції П’ятої Республіки в Сенаті Франції більшість здобула Соціалістична партія. Про свій тріумф опозиційні соціалісти оголосили після недільних виборів половини складу Верхньої палати французького парламенту. Такий блискучий результат лівих є серйозним ударом для правого президента Франції Ніколя Саркозі.

Соціалістам вдалося здобути щонайменше 23 додаткових мандати, які були потрібні їм для переконливої більшості в Сенаті. Тепер із 348 мандатів представникам Соцпартії належить не менше 175. Точну цифру буде названо після остаточного підрахунку голосів у заморських територіях Франції, передусім на Мартініці та в Гваделупі, де розігруються три мандати і голосування відбувалося пізніше — вже в ніч із неділі на понеділок. Хоча навіть без «заморських» результатів голова парламентської фракції соціалістів Жан–П’єр Бель із повним правом назвав цей момент історичним: за сім місяців до президентських виборів ліві однозначно взяли Сенат під контроль.

Нинішній правий спікер Верхньої палати Жерар Ларшер визнав, що «ліві дійсно просунулися вперед далі, ніж можна було передбачити». Першого жовтня переможці оберуть нового спікера.

Святкує перемогу і Партія зелених, яка замість нинішніх чотирьох сенаторів отримає в оновленому складі Сенату щонайменше дев’ятьох.

Представники правлячої правої партії «Союз на підтримку народного руху» відреагували на поразку спокійно та стримано. Вона була передбачуваною: кілька останніх років соціалісти постійно нарощували міць у регіональних представництвах. А представники цих органів місцевої влади якраз і обирають сенаторів. Один із головних претендентів на президентське крісло на виборах наступного року, соціаліст Франсуа Олланд заявив: «Зміни вже почалися: успіх лівих знаменує розпад політичної системи Саркозі та його партії, а також провіщає те, що відбудеться 2012 року».

Голосування на виборах до Верхньої палати французького парламенту є непрямим. Вибір здійснюють 72 тисячі спеціально уповноважених виборників — депутатів місцевих парламентів та мерів міст.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>