НОВИНИ ПЛЮС

27.09.2011

Парламент

Верховна Рада ухвалила закон, який повністю забороняє рекламу тютюнових виробів в Україні. Зокрема, заборона стосується і цигарок, і знаків для товарів, й інших об’єктів, «під якими випускаються тютюнові вироби». Заборона поширюється не лише на телебачення та друковані видання або засоби реклами, а й на інтернет (окрім сайтів, призначених для повнолітніх) і заходи рекламного характеру. За відповідний проект проголосувало 332 народні депутати. Закон про заборону реклами тютюну діяв і раніше, але він дозволяв виробникам займатися промоцією власних торгових марок, проводити рекламні акції тощо.

Партактив

Голова Соціалістичної партії Олександр Мороз планує створити широку лівоцентристську силу, до котрої також увійшли б Селянсько–демократична партія, «Патріотичний союз», Партії дітей війни, «Народна влада» та «Справедливість». «У лівоцентристському спектрі є понад десяток партій. Щоб спростити вибір людей, дати чітку відповідь на їхній запит, потрібно закрити сторінку минулого, незважаючи на все те, що колишні партнери говорили», — заявив Мороз «Газеті по–українськи». Відзначимо, що «Народну владу» очолює Йосип Вінський, а «Справедливість» — Станіслав Ніколаєнко; це політики, які свого часу вийшли із СПУ через протиріччя з Морозом.

* * *

Кіровоградський обласний осередок «Батьківщини» через неможливість розплатитися за оренду буде змушений виселитися з офісу, який розташований на одній iз головних вулиць обласного центру. Про це повідомив голова облорганізації, народний депутат Валерій Кальченко. За його словами, у квітні обласна рада прийняла рішення про збільшення базової орендної ставки: орендну плату збільшено в 7,5 раза — до 35 грн. за квадратний метр. «Ми подали апеляційну скаргу, але перспектив я не бачу», — зазначив Кальченко. За даними Кіровоградської облради, заборгованість з орендної плати за офісне приміщення станом на початок серпня 2011 року з урахуванням нового тарифу становила більше 50 тис. грн.

Колізії

У фракції «Наша Україна — Народна самооборона» не розуміють, чому представники «Фронту змін» не підтримали виключення з «НУНС» депутатів, які відійшли від виборчої платформи блоку. «Я не розумію такої ситуації. Між «там» і «тут» не вийде, треба чітко провести цю лінію», — заявив народний депутат Анатолій Гриценко в інтерв’ю каналу ТВі. Гриценко зазначив, що рішення про виключення 12 народних депутатів не підтримав сам Арсеній Яценюк, а також депутати з його кола — Микола Мартиненко, Руслан Князевич, Роман Зварич.

Справа Климентьєва

Особи, яких підозрюють у вбивстві харківського журналіста Василя Климентьєва, самі вийшли на зв’язок зі слідством. Про це заявив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. «Каналами зв’язку інтернет–скайпу від них надійшла інформація про те, що вони готові сприяти розкриттю цього злочину. Але за тією інформацією, яка представлена, проводяться перевірки», — сказав Могильов під час «гарячої лінії» в газеті «Комсомольская правда». За його словами, у наданій інформації є нюанси, «які викликають у нас великі сумніви: там або нас намагаються відвести в інший бік, або представляють картину дещо іншою, ніж вона була».