КРОКом руш!

КРОКом руш!

Учора від київських берегів відчалив пароплав, наповнений незвичайним вантажем. «Принцеса Дніпра» — так називається судно, що виконує цю місію, — везе мультфільми й на найближчі дев’ять днів стане ареною вже легендарного фестивалю «КРОК». На його борту покажуть більше 300 анімаційних фільмів, 137 з яких — у конкурсній програмі. Програмний директор «КРОКу» Алік Шпілюк, каже, що такого ажіотажу навколо участі у фестивалі ще не було: загалом свої заявки надіслали аніматори з 50 країн, після ретельного відбору й перегляду 800 (!) мультфільмів статусу учасників набули 37 країн. Творчі колективи від Австралії і до Японії змагатимуться за Гран–прі фестивалю за кращий фільм (грошова премія п’ять тисяч доларів), здобуватимуть призи журі й спеціальну відзнаку імені Олександра Татарського «Пластилінова ворона». Анімаційні роботи оцінюватиме міжнародне журі такого складу: письменник Андрій Курков (Україна), аніматор Нельсон Лоурі (США), режисери Джоана Тосте (Португалія), Святослав Ушаков (Росія), Анрі Хайцик (Франція).

Прем’єри i цифри

Прем’єри i цифри

Музика і статистика — поняття, на перший погляд, дещо із різної опери. Але якщо говорити про ХХІІ Міжнародний фестиваль «Київ Музик Фест», то без цифр, що тішать не лише організаторів, а й усіх шанувальників серйозного мистецтва, не обійтися. Цього разу до Києва завітали музиканти з сімнадцяти країн: участь у фестивалі беруть Австрія, Азербайджан, Аргентина, Білорусь, Данія, Естонія, Італія, Казахстан, Німеччина, Польща, Росія, Сербія, Україна, Франція, Швейцарія, Швеція, Японія... На десяти майданчиках міста відбудуться п’ять симфонічних, чотири хорових, 15 камерних концертів та інші заходи (всього близько 30). У виконанні 25 провідних вітчизняних і зарубіжних симфонічних, камерних, хорових колективів, а також численних солістів прозвучать близько 180 творів, третина з яких — прем’єри, майже 150 композиторів, у тому числі 110 українців.

«Оскара» не буде

«Оскара» не буде

Режисер Олег Фіалко урочисто перед телекамерами відкриває великий білий конверт, iз якого має витягнути бланк iз назвою фільму, що висуватимуть від України на здобуття «Оскара» у номінації «Фільм іноземною мовою» (ця урочистiсть має вiдбутися в Лос–Анджелесi 26 лютого 2012 року). У конференц–залі западає повна тиша. Уся увага журналістів зосереджена на аркуші білого паперу, витягнутого з конверта — абсолютного білого, з обох боків. «У цьому році нікого немає», — лунає кульмінаційна репліка Фіалка. Цей драматургічний хід, поставлений на прес–конференції 23 вересня, має стати прелюдією до розмови про те, що в Україні катма національного кінопродукту, а якщо щось і є, то для американської Академії кіномистецтв і наук його не існує, бо: а) він не має прокатної історії; б) касових зборів; в) не відповідає сучасним технічним вимогам — перелік можна продовжити... У цей час у Росії роздмухано скандал навколо «Цитаделі» Нікіти Михалкова (картина спірна, але в лонг–листі номінації «Фільм іноземною мовою» вона все ж має з’являтися), Німеччина висуває незвичайну «Піну» Віма Вендерса, в Ірані, де кінорежисери сидять у в’язницях, претендента вибирають із десятка заявок (у результаті висунуто лауреата Берлінале «Надер і Симін. Розлучення» Асгхара Фархаді). Україна заявить про себе на церемонії «Оскар» уже наступного року, амбіційно заявляють в Українському оскарівському комітеті.

«Клубний бізнес — справа стрьомна...»

«Клубний бізнес — справа стрьомна...»

«Гімн демократичної молоді» Серія Жадана ставили в Німеччині, у його рідному Харкові й ось нарешті цей твір презентували на театральній сцені Києва. З одного боку, вистава у постановці Юрія Одинокого належала до категорії найбільш очікуваних прем’єр театрального сезону, а з іншого — таїла в собі чимало ризиків. Часових, ментальних, психологічних... Поринати в недалеке минуле, в якому правлячою релігією був «бєспрєдєл», —для цього треба мати міцну психіку і... здорове почуття гумору. Як довела прем’єра «Гімну...» в столичному Театрі імені Франка, з цим в Одинокого все гаразд. Щоправда, це зовсім не означає, що у критиків до його вистави немає жодних претензій.

Графічний світ уявлень

Графічний світ уявлень

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Графіка зародилася ще на стінах печер, еволюціонувала й виборола свою нішу в мистецтві. Наскільки поціновують її українські колекціонери — покаже аукціон, який аукціонний дім «Дукат» проведе 1 жовтня. До цієї кульмінаційної події графічні творіння можна побачити на передаукційнній виставці в Музеї сучасного мистецтва України, яка триватиме до 30 вересня. У музеї експонується 120 робіт, датованих ХХ—ХХІ ст., якi створили переважно українськi та росiйськi митцi. Збирали експонати понад півроку. Чимало творінь не пройшли «кастинг», часом пильні мистецькі очі вагалися в автентичності робіт. Серед топ–творінь — графіка Єрмилова, Богомазова, Ройтбурда, Буряковської та інших відомих художників. Наявна й акварель Лимарєва, роботи якого нечасто зустрічаються на арт–ринку. Найдорожче творіння — Вільгельма Котарбінського «Жертва», цей лот стартує від 9 тисяч доларів.

Модна осінь

Модна осінь

Черговий Ukrainian Fashion Week відбудеться з 13 по 17 жовтня у «Мистецькому Арсеналі». У графіку — 42 дизайнери, 10 із них — свіжа кров у проектах Fresh Fashion та «Нові імена». Відкриває Тиждень Лілія Пустовіт, перший ударний день продовжать Вікторія Гресь, Олексій Залевський, Олена Буреніна, Віктор Анісімов. У списках є також Олена Даць, дует LUVI, Kamenskayakononova, Подолян, Андре Тан, Серж Смолін, Лілія Літковська, Світлана Бевза, Олена Голець, Олена Пржонська та інші. На вечірці відкриття під партнерську текілу бренд Borovik покаже колекцію, натхненну Амадео Модільяні.

Всі статті рубрики