Червоний бізон попереду

09.09.2011
Червоний бізон попереду

За чотири етапи до фінішу «Вуельти» червону майку лідера «везе» іспанець Хуан Хосе Кобо із «Джеокс». (з сайту Daylife.com.)

Теоретично, перегони серії «Гранд тур», куди входять три шосейні багатоденки — «Джиро Д’Італія», «Тур де Франс» і «Вуельта» — мали б постійно збирати всіх зірок професійного велоспорту. Однак на практиці виходить інакше. Переважна більшість велопрофі свою повагу засвідчує лише французькій «Великій петлі». Італійську частину «Гранд туру» велосипедисти сприймають як розігрів перед «Тур де Франс», а на «Вуельту» керівники команд серії «Про» часто відряджають умовно другі склади.

От і на нинішньому турі Іспанії відсутня перша п’ятірка загального заліку «Тур де Франс»2011. «БМСрейсінг тім» залишилася без свого лідера та переможця цьогорічної «Великої петлі» — австралійця Кадела Еванса, «Леопард трек» дав відпочити братам Шлекам. Без свого символу — іспанця Альберто Контадора — залишився і «Саксобанк». А «Європкар» — команда француза Томаса Феклера, який практично до останнього етапу віз на собі жовту майку лідера дорогами своєї батьківщини, — узагалі проігнорувала велотур на Піренейському півострові.

Водночас дехто вирішив використати «Вуельту» як тренування перед стартом чемпіонату світу. Саме з такою метою заїхав до Іспанії відомий британський спринтер Марк Кавендіш. Проїхавши командну розділку та два рівнинні етапи, він знявся з перегонів, мотивуючи своє рішення спекою та втомою. За такий маневр переможець 20 етапів «Тур де Франс» мусив заплатити грошовий штраф і провести поза змаганнями 15 днів «карантину».

У порівнянні з «Тур де Франс», де змагалися 22 команди, склад учасників іспанських перегонів змінився не кількісно, а якісно. Замість «Європкар», «FDJ» та «SaurSojasun» на «Вуельті» їдуть голландська велогрупа «Скіл­Шимано» й дві іспанські — «Андалусія» й «Джеокс», команда відомої взуттєвої марки.

Тож не дивно, що головні ролі на 66й за ліком «Вуельті» відіграють не надто відомі особистості. Серед них — місцевий гонщик Хуан Хосе Кобо із «Джеокс». 30річний уро­дженець провінції Кантабрія знайомий із крутими підйомами та швидкісними спусками іспанських серпантинів, тому й очолює загальний залік після двох тижнів. Червону майку лідера Кобо одягнув після 15го, «королівського», етапу, коли закінчилися «великі гори». І утримав першість після відчайдушної боротьби на 17й ділянці з головним конкурентом у боротьбі за генеральну класифікацію — британцем Крістофером Фрумом.

«Я вже було думав, що втратив «Вуельту», — заявив після фінішу Кобо. — Я живу поруч, але припустився великої помилки, що завчасно не приїхав і не оглянув фінішну ділянку 17го етапу. Атака Фрума була настільки сильною, що я відразу не зміг його наздогнати. Для відновлення сил довелося збиратися з думками».

Зрештою, холодна голова дозволила Бізону, як називають Кобо фанати, практично дістати Крістофера. На фініші суперників розділила одна секунда. За словами іспанця, зберегти лідерство в гонці йому дозволила підтримка вболівальників, одягнених у костюми… бізонів.

До кінця велорозборок в Іспанії залишилося чотири етапи — два рівнинні та два гірські. Переможець отримає левову частку призового фонду, який становить 1 млн. євро.

ТАБЛО

Багатоденка «Вуельта». 17й етап (211 км). 1. Фрум (В. Британія, «Скай») — 4 год. 52 хв. 38 сек. 2. Кобо (Іспанія, «Джеокс») — +0,01. 3. Моллема (Голландія, «Рабобанк») — +0,21. 107. Густов (Україна, «Саксобанк») — +17.53... 141. Підгорний (Україна, «Вакансолейл») — +23.07...

Загальний залік. 1. Кобо — 69.31,41. 2. Фрум — +0,13. 3. Уїггінс (обидва — В. Британія, «Скай») — +1,41... 84. Густов — +2.18,20... 115. Підгорний — +2.58,44...