«Локо» назавжди

09.09.2011
«Локо» назавжди

Траурне обрамлення сайту ХК «Локомотив».

Як з’ясувалося, позавчора надвечір в авіакатастрофі в Ярославлі загинули троє українських хокеїстів — гравців ХК «Локомотив: 38річний воротар Олександр В’юхін, 24річний захисник Віталій Анікеєнко, 22річний нападник Данило Собченко. Щоправда, всі вони в різний час прийняли громадянство Росії, аби не вважатися в тамтешньому чемпіонаті легіонерами й мати більше шансів закріпитися у клубах (і при цьому, вочевидь, зберігали українські паспорти). Хоча В’юхін свого часу встиг пограти за збірну України.

Загалом у літаку Як­42, що так і не набрав висоту, загинули 36 осіб з делегації клубу та семеро членів екіпажу. Вижили двоє — форвард збірної Росії Олександр Галімов і технік літака Олександр Сизов; вони перебувають у лікарні у важкому стані.

Роботами на місці трагедії керував міністр із надзвичайних ситуацій Росії Сергій Шойгу. Більшість тіл водолази діставали з води — літак упав на березі Волги. Попередню версію катастрофи, згідно з якою Як зачепився за антену, вже відкинули. Натомість припускають, що падіння спричинила технічна несправність або ж людський фактор, тобто помилка екіпажу.

«Локомотив» летів до Мінська на стартовий матч чемпіонату КХЛ із тамтешнім «Динамо». А в цей час в Уфі «Салават Юлаєв» і підмосковний «Атлант» розігрували «Кубок відкриття» (до слова, наймолодшим учасником чотирьох розіграшів цього трофею є Собченко — у 2009му він зіграв у віці 18 рокiв). Дізнавшись про нещастя в Ярославлі, президент КХЛ Олександр Медведєв перервав поєдинок і вийшов на лід повідомити сумну новину. На прохання хокеїстів, яке підтримала й публіка, матч не дограли.

Уже вчора КХЛ прийняла рішення продовжити турнір згідно з розкладом, перенісши кілька стартових ігор.

Долю «Локомотива» визначать найближчими днями. Ймовірно, що новий склад сформують із гравців дубля та вихованців ярославльського хокею, які заявлені за інші команди. При цьому всі клуби КХЛ заявили про готовність відпустити хокеїстів у «Локо» без компенсації.

Голова ради директорів ліги В’ячеслав Фетисов сподівається, що відновлену команду тренуватиме Петро Воробйов, котрий привів ярославльців до перших золотих медалей у 1997 році, а останнім часом очолював клубних резервістів. На сайті ж клубу наразі «висить» лише групове фото на чорному тлі з підписом «Наша команда назавжди...»

ПАРАЛЕЛЬ

Схожа трагедія трапилася в 1979 році, коли в зіткненні двох літаків над Дніпродзержинськом загинула футбольна команда «Пахтакор» із Ташкента. Узбецькі футболісти тоді теж летіли на матч до Мінська.

Керівництво радянського спорту посприяло формуванню нового складу клубу за рахунок футболістів інших команд, а також постановило, що впродовж трьох років «Пахтакор» буде захищений від вильоту з вищої ліги незалежно від результатів.