Вперед, у радянське минуле?

Вперед, у радянське минуле?

20 років тому, 19 серпня 1991 року, в Радянському Союзі стався державний переворот. Ініціатори створення Державного комітету з надзвичайного стану (ГКЧП), серед іншого, мали на меті не допустити розпаду СРСР, який на той час уже тріщав по швах. А замість цього остаточно поховали тоталітарну імперію, прискоривши проголошення незалежності окремих республік і демократичні зміни в Росії. Але тепер, через два десятиріччя після тих подій, СРСР може знову відновитися з попелу — у вигляді якщо не політичного, то економічного союзу пострадянських держав. Так вважають оглядачі західної преси, оцінюючи зусилля Кремля щодо розширення Митного союзу між Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Між протестами й палестинцями

Між протестами й палестинцями

Депутати Кнесету терміново повернулися з відпустки: парламент Ізраїлю достроково відновив свою роботу, щоб обговорити ситуацію в охопленій вуличними протестами країні. А тим часом багатотисячні маніфестації тривають уже більше місяця — не припинялися вони й під час позавчорашнього надзвичайного засідання парламенту, на якому ініціативна група від опозиції на чолі з лідером партії «Кадіма» Ципі Лівні вимагала від уряду та прем’єр–міністра звіту за фактичний провал соціальної політики.

Як змогли, так і «розрулили»

Як змогли, так і «розрулили»

Президент Франції Ніколя Саркозі та канцлер Німеччини Ангела Меркель знову зібралися на надзвичайну нараду про майбутнє Європи. Позавчора увечері лідери двох провідних держав ЄС провели у Парижі спеціальну зустріч, на якій обговорили фінансову та економічну кризу в єврозоні і шляхи виходу з неї. По завершенні рандеву парочка виступила зі спільною пропозицією про створення економічного уряду зони євро, до якого мають увійти глави держав та урядів усіх 17 країн, де ходить єдина європейська валюта. За планом, засідання такого уряду мають відбуватися двічі на рік, а в разі потреби й частіше. Очолюватиме його прем’єр, якого обиратимуть терміном на 2,5 року.

Посадити непокірного? ЄСть!

Посадити непокірного? ЄСть!

Олесю Беляцькому в мінському СІЗО висунуто звинувачення в ухилянні від податків. Згідно з ч. 2 статті 243 кримінального кодексу Республіки Білорусь — «в особливо великих розмірах». Санкції за цією статтею дозволять покарати керівника правозахисного центру «Весна» тюремним ув’язненням терміном до 7 років із конфіскацією майна. Сума, яку, на думку правоохоронних органів Білорусі, правозахисник не заплатив до держбюджету, дорівнює приблизно 30 тисячам доларів.

Моя «Весна»

Моя «Весна»

У квітні правозахисному центру «Весна» виповнилося 15 років. Про його історію готується до друку книжка, презентацію якої було заплановано на вересень цього року. Ми написали її разом із колегами з прес–служби «Весни» і зібрали з архівів цілу галерею фотознімків. Редактором майбутнього видання був Олесь Беляцький.

Тепер, після арешту Олеся, не відомо, коли ця книжка побачить світ. Як написав один із білоруських журналістів, «Весна» переживає свою осінь.

Для одних ця осінь настала 4 серпня, коли творець правозахисної організації опинився в СІЗО. Для інших — на місяць раніше, коли Литва «здала» його білоруській владі, відкривши за запитом прокуратури інформацію про його рахунки. Для когось осінню повіяло ще 2003 року, після позбавлення правозахисного центру реєстрації в Мін’юсті.

Усі ці вiсiм років «Весна» працювала фактично нелегально — і водночас просто на виду. Останні п’ять років правозахисники фактично ходили під вигаданою спеціально до минулих президентських виборів кримінальною статтею 193–1 (діяльність від імені незареєстрованої організації).

Те, що за нами теж зрештою почнуть конкретно приходити, стало абсолютно очевидним у ніч із 19 на 20 грудня. Хто буде першим, пояснювало винесене Олесю попередження генпрокуратури. Але тоді ніхто навіть припустити не міг, що «вистрілить» не стаття 193–1, що одночасно влада вже запустила механізм для фабрикації нового приводу для арештів — ухилення від сплати податків на доходи... які збирали з усього світу на рахунки, відкриті за найближчими кордонами, не для особистого збагачення. Я знаю точно, що Беляцький не може похвалитися «крутизною» квадратних метрів і врожайних соток — я там була. Але я знаю не менш точно, що лежить у передачах у білоруські в’язниці...

Коли я писала есе «Моя «Весна»для майбутньої книжки про «Весну», я багато чого не згадала, бо поруч мали були заверстані інтерв’ю, в яких про ці речі розповідається докладно. У тому числі й моє інтерв’ю із самим Беляцьким.

Проте атмосфера перших масових репресій, з якої все починалося, допомагає зрозуміти, що саме зробила для своєї країни ця людина і чому репресії останнього часу зачепили саме його.

Всі статті рубрики