Червоне світло каже «геть»

09.08.2011
Червоне світло каже «геть»

Свій другий гол у поточному чемпіонаті Андрій Шевченко забив після помилки голкіпера «Карпат» Тлумака.

Якщо подивитися на загальну статистику п’ятого туру, може скластися думка, що він вийшов доволі грубим. Шість вилучень на вісім матчів — неабиякий показник. Інша справа, що «чисті» червоні картки арбітри показували лише в трьох поєдинках, а решта — то другі «гірчичники». Причому вилучення лучанина Пічкура сталося через затримку часу. Але загальний градус протистоянь справді підвищується. Зустрічі в Сімферополі та Полтаві були сповнені боротьби, і три «червоних світла» для гравців «Ворскли» та «Арсеналу» від судді Віталія Годуляна занесли цю гру на скрижалі чемпіонатів України. Щоправда, цей поєдинок ділитиме першість аж з 11 іншими, що так само мали по три вилучення. Цікаво, що згаданий одеський арбітр уже вдруге виганяє з поля одразу трьох гравців.

 

Зниження «Карпат»

Вистачало боротьби і в центральному матчі туру, в якому «Динамо» приймало «Карпати». Львів’яни приїхали до Києва після непростого виїзду до Ірландії в рамках Ліги Європи, і на відпочинок у них було лише два дні. Здавалося б, гості мали більше налаштовуватись на оборону власних воріт. Однак «зелені» почали матч несподівано активно — певно, поставили за мету будь–що поліпшити очковий доробок.

Іспанець Лукас у дебюті першого тайму мав, мабуть, найкращий момент «Карпат» за всю гру, але на його прорив лівим флангом та удар у дальній кут воріт спромігся зреагувати Максим Коваль. Молодий кіпер проводив за «Динамо» перший матч у цьому сезоні, замінивши травмованого Олександра Шовковського. Сам СаШо з рецидивом старої травми плеча спостерігав за грою з VIP–ложі стадіону.

Рівна гра в середині першого тайму обернулася несподіваним взяттям воріт «Карпат»: Андрій Тлумак, що теж проводив першу гру за свою команду в рамках нового чемпіонату, не втримав м’яч у руках після флангового навісу, й Андрій Шевченко легко добив снаряд у сітку.

«Такі голи не бувають випадковими. Їх потрібно шукати, підловлювати воротаря на помилці», — тішився після гри Шева. Після цього голу він дістав Олександра Паляницю у списку найкращих бомбардирів чемпіонатів України — вони ділять дев’яту сходинку, маючи по 79 голів. Наступний орієнтир колишнього «міланіста» — Олег Матвєєв, у того 81 влучний постріл.

Остаточно добив львів’ян гол Огнена Вукоєвича. Надалі гості вже не мали особливих нагод принаймні відквитати один м’яч. Після п’яти турів «Карпати» з одним очком несподівано перебувають на останній сходинці турнірної таблиці, але, певно, зараз їх більше турбує проблема потрапляння до групового етапу Ліги Європи через бар’єр грецького ПАОКа з міста Салоніки.

Досі непереможні

Поповнив свій доробок у загальному рейтингу бомбардирів і «канонір» Максим Шацьких. Після голу у ворота «Ворскли» на рахунку узбецького нападника вже 111 м’ячів у чемпіонатах України. До показника Сергія Реброва, який є лідером, Максимові залишається зробити 12 влучних ударів.

Своїм голом Шацьких у неділю закріпив гостьову перемогу «Арсеналу» над полтавцями, котрі в четвер також мали непросту мандрівку до Ірландії. Досі у внутрішній першості «Ворскла» здобула три перемоги поспіль, але й «Арсенал» не програвав, до того ж записував собі в актив стабільні перемоги в Полтаві за останні два чемпіонати. Не віддали кияни перемогу й цього разу. А з почином виступив новачок «червоно–синіх» Георге Флореску: румунський хавбек пробіг по флангу майже від центру поля і вразив «дев’ятку» воріт Долганського красивим ударом із кута штрафного майданчика.

Волинський снайпер і хорватська рука

Несподівану перемогу в Ма­ріуполі здобула «Волинь». Бразильський нападник лучан Майкон зробив третій дубль в чотирьох матчах і заслужено очолює список бомбардирів. Та навіть виграш не змусив Віталія Кварцяного похвалити своїх підопічних після матчу: «Я незадоволений їхніми діями і не вітатиму з перемогою».

У сусідньому Донецьку «Шахтар» узяв чергові три очки в матчі з «Кривбасом». Гол–красень створив Євген Селезньов — у падінні через себе, а закріпив успіх захисник В’ячеслав Шевчук, для якого це перший забитий м’яч у складі «гірників».

Хоча хтозна, як склалася б гра, якби київський суддя Ігор Іщенко за рахунку 0:0 наважився призначити пенальті у ворота господарів. Усі підстави для цього були: після сильного удару Валєєва м’яч летів у площину воріт, однак шлях йому перепинила піднята рука капітана «Шахтаря» Даріо Срни.

«Металіст», повернувшись на рідний стадіон після чергового удосконалення арени, мав величезну перевагу в зустрічі з «Олександрією», однак ледве не поплатився за розслаблення під завісу матчу, коли «чорні» скоротили рахунок і були близькі до того, аби ще раз пробити Максима Старцева.

Єдиною командою без забитих м’ячів лишається «Оболонь». «Пивовари» другий тур поспіль грають 0:0 — цього разу, в Сімферополі, їх виручив досвідчений воротар Віталій Рева, який перейшов до складу «біло–зелених» з «Арсеналу».

Очко в поєдинку з фаворитом («Дніпром») спромігся взяти й «Чорноморець» — за одеситів у компенсований час відзначився Лучіан Бурдужан із Румунії.

І «Зоря» здобула несподівану перемогу над «Металургом» також на доданих хвилинах.

«Ні натуралізації!»

«Фішкою туру» стала фанат­ська акція проти натуралізації гравців для потреб збірної України. Її проводили радикальні вболівальники ледь не всіх команд прем’єр–ліги. Банери зі словами «Ні натуралізації» були на стадіонах і в Алчевську, де грала «Зоря», і в Сімферополі, і в Донецьку. А найбільше їх вивісили у Києві, принаймні три — динамівці, і гості зі Львова.

 

ФАН–СЕКТОР

У другому таймі київського матчу на бігові доріжки стадіону «Динамо» вискочило близько трьох десятків столичних та львівських уболівальників, після чого під фан–сектором гостей сталася невеличка сутичка. Фанати билися не між собою, а гуртом кинулися на особу, що спробувала викрасти з гостьового сектора прапор із зображенням Романа Шухевича. Згодом з’явилися чутки, що це один з охоронців стадіону, і такий крок був його власною ініціативою щодо недопущення на трибунах політичної символіки.

Неборака, мабуть, не знав, що в попередньому сезоні фани «Карпат» втратили більшість своїх банерів, які в них у Львові викрали уболівальники «Чорноморця». Така зухвалість у фанатському середовищі цінується особливо. Тому й не дивно, що спробу забрати банер із Шухевичем нахабі не пробачили: після «роз’яснювальної роботи» з боку фанів чоловіка забрали до лікарні, утім загрози його здоров’ю немає.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 5–й тур

«Зоря» — «Металург» (Д) — 1:0

Гол: Чечер, 90+3 (у свої ворота)

6 000 глядачів

«Іллічівець» — «Волинь» — 1:2

Голи: Фомін, 73 — Майкон, 39, 44

Вилучення: Пічкур, 90+1 («В»)

8 900 глядачів

«Таврія» — «Оболонь» — 0:0

Вилучення: Любічич, 40 — Слюсар, 33

6 200 глядачів

«Металіст» — «Олександрія» — 2:1

Голи: Крістальдо, 40; Шав’єр, 77 — Гітченко, 88

30 212 глядачів

«Чорноморець» — «Дніпро» — 1:1

Голи: Бурдужан, 90+2 — Джуліано, 43

4 610 глядачів

«Шахтар» — «Кривбас» — 2:0

Голи: Селезньов, 43; Шевчук, 48

38 134 глядачів

«Динамо» — «Карпати» — 2:0

Голи: Шевченко, 34; Вукоєвич, 55

14 200 глядачів

«Ворскла» — «Арсенал» — 0:2

Голи: Флореску, 44; Шацьких, 45+3

Вилучення: Курилов, 87; Безус, 90+5 — Симоненко, 88

5 000 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 5 4 1 0 11–2 12

2. «Динамо» 5 3 2 0 10–2 11

3. «Металіст» 5 3 2 0 9–4 11

4. «Арсенал» 5 2 3 0 9–4 9

5. «Ворскла» 5 3 0 2 7–5 9

6. «Кривбас» 5 3 0 2 5–5 9

7. «Дніпро» 5 2 2 1 10–6 8

8. «Таврія» 5 1 4 0 5–3 7

9. «Зоря» 5 2 1 2 6–6 7

10. «Волинь» 5 2 1 2 6–8 7

11. «Металург» (Д) 5 1 1 3 3–7 4

12. «Олександрія» 5 1 1 3 3–7 4

13. «Іллічівець» 5 1 1 3 3–8 4

14. «Чорноморець» 5 0 2 3 2–8 2

15. «Оболонь» 5 0 2 3 0–9 2

16. «Карпати» 5 0 1 4 2–8 1

Бомбардири: Майкон («Волинь») — 6, Антонов («Дніпро») , Ідейє («Динамо»), Шав’єр («Металіст») — 4, Мазілу («Арсенал») — 3.

* * *

Перша ліга. 4–й тур. «Енергетик» — «Кримтеплиця» — 0:2 (Візавер, 46; Свинцицький, 64; нереалізоване пенальті: Микуляк, 72 («К»)), «Зірка» — «Динамо–2» — 3:2 (Кочура, 21; Гулордава, 69; Батальський, 80 — Суарес, 23; Коваль, 48), «Миколаїв» — «Нива» (В) — 0:1 (Мартинов, 65), «Арсенал» (БЦ) — «Львів» — 2:0 (Леонов, 63; Товкацький, 90+4), «Олімпік» — «Металург» (З) — 1:2 (Матеуш, 49 (у свої ворота) — Пісоцький, 57; Скороходов, 78), «Титан» — «Севастополь» — 0:2 (Грибанов, 59; Войнаровський, 90), «Говерла–Закарпаття» — «Геліос» — 2:0 (Печонкін, 6; Міщенко, 66); «Нафтовик» — «Одеса» — 3:1 (Саванчук, 3; Карноза, 45 (пен.); Грицук, 90 — Платунов, 31), «Сталь» — «Буковина» — 2:2 (Нгаха, 27; Локтіонов, 54 (пен.) — Яворський, 8; Басов, 45+1).

Лідери: «Металург» (З), «Арсенал» (БЦ), «Говерла–Закарпаття», «Нафтовик» — 12, «Севастополь» — 9.

Бомбардир: Матяж («Олімпік») — 4.