Кривавий ХАМАм

02.08.2011
Кривавий ХАМАм

Кадри з відео, відзнятого арабськими телекомпаніями — єдині свідчення насильства в Сирії, куди не пускають західних журналістів.

Закрита від іноземної преси Сирія залишається однією з найбільш гарячих точок на Близькому Сході. Минулої неділі внаслідок дій урядових сил безпеки у місті Хама, яке останнім часом залишається центром повстанської протидії режиму президента Башара Асада, загинуло 113 осіб. Заворушення тривають і в інших містах — загалом по країні минулої неділі загинуло понад 150 прихильників опозиції. Повідомляють про це арабські телеканали, адже західним журналістам працювати в Сирії не дозволяють.

Танкові частини також дислоковані навколо сусіднього з Хамою міста Хомса, а спецпідрозділи урядових військ зайняли низку передмість столиці — Дамаска. Хоча, за офіційною версією, армію у Хаму ввели для демонтажу зведених учасниками антипрезидентських виступів вуличних барикад, завершилося все масовою бійнею: силовики жорстоко розправлялися з беззбройними учасниками недільної демонстрації. Водночас сирійська влада заявляє, що військові «переслідують озброєні групи бойовиків, які тероризують місто Хама». Державне телебачення Сирії повідомило про захоплення бойовиками у заручники мирних мешканців та вбивство вісьмох поліцейських.

США та Євросоюз рішуче засудили жорстокі дії сирійської влади щодо мешканців Хами і пообіцяли порушити питання про ситуацію в Сирії на засіданні Ради Безпеки ООН. Президент США Барак Обама пообіцяв як безпосередньо здійснювати тиск на сирійський режим, так і співпрацювати з іншими країнами з метою ізоляції режиму Башара ель–Асада. «Повідомлення з Хами вражаючі й демонструють справжнє обличчя сирійського режиму», — сказано в заяві Білого дому з цього приводу.

Розправу з цивільним населенням засудив також глава Європарламенту Єжи Бузек: «Застосуванню тяжкої зброї та сліпій стрілянині в безневинних цивільних немає виправдання за жодних обставин». Бузек пообіцяв, що політичне та військове командування Сирії «буде притягнуто до відповідальності за такі дії».

За даними сирійської опозиції, з початку заворушень у середині березня в країні загинули півтори тисячі цивільних осіб та 350 співробітників держбезпеки. Три тисячі людей вважаються зниклими безвісти, понад 12 тисяч заарештовано.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>