НОВИНИ ПЛЮС

15.06.2011

Росія купила у Франції потужні військові кораблі

Після двох років переговорів Росія підписала з Францією контракт на купівлю чотирьох гелікоптероносців типу «Містраль». Як повідомляє газета «Ла Трібюн», два перші «Містралі», які будуть побудовані французькою корпорацією DCNS на верфях порту Сен–Назер, обійдуться «Рособоронекспорту» в 1,2 млрд. євро. Ще два кораблі побудує в Росії Об’єднана суднобудівна корпорація. Передачу Росії технологій договір не передбачає.

США закликають Росію вивести війська з Придністров’я

Сполучені Штати виступають за виведення російських військ із території Молдови. Таку заяву зробив на брифінгу в Кишиневі американський сенатор–республіканець Джон Маккейн після зустрічей із в. о. президента Молдови Маріаном Лупу та прем’єр–міністром Володимиром Філатом. Маккейн наголосив, що російські війська перебувають у Придністровському регіоні Молдови з порушенням норм міжнародного права, всупереч волі офіційної молдавської влади. За словами сенатора, США вважають це грубим порушенням суверенітету й територіальної цілісності Молдови.

Минулої п’ятниці в Кишиневі стався дипломатичний скандал. Під час прийому, організованому в російському посольстві з нагоди Дня Росії, де був присутній і в. о. президента Молдови Маріан Лупу, представники посольства РФ надали слово міністру закордонних справ Придністров’я Володимиру Ястребчаку, представивши його як главу МЗС ПМР, а не як політичного представника Тирасполя, як це прийнято у дипломатичній практиці ведення переговорів із придністровського врегулювання. Після цього представники МЗС Молдови, а за ними й дипломати посольств США, країн Євросоюзу та ОБСЄ залишили амбасаду.

Італійці відмовили Берлусконі в недоторканності

В Італії відбувся референдум щодо скасування закону про недоторканність членів уряду. Близько 90% виборців, які взяли участь у голосуванні, виступили «за». Явка становила 57% — уперше за 16 років на референдум прийшло більше половини італійців, наділених правом голосу. Також виборці відхилили закони про зняття заборони на будівництво АЕС і приватизацію галузі водопостачання, які підтримував уряд.

Прем’єр–міністр Сильвіо Берлусконі, який є фігурантом кількох кримінальних справ, визнав свою поразку й пообіцяв, що уряд врахує думку виборців.

У Туреччині влада підтвердила повноваження

На виборах у Туреччині перемогу втретє поспіль здобула правляча Партія справедливості й розвитку. Набравши 50,3% голосів, політична сила прем’єр–міністра Ердогана отримає 330 із 550 місць у Великих національних зборах і сформує однопартійний уряд. Також до парламенту пройшли основна опозиційна Народно–республіканська партія, права Партія націоналістичного руху та понад 20 представників прокурдської Партії миру і демократії, що балотувалися як незалежні кандидати.

У Білорусі розігнали прикордонну акцію протесту

Білоруський спецназ жорстко розігнав акцію протесту на прикордонному переході Брузги між Білоруссю та Польщею. Більше сотні водіїв протестували проти обмежень на вивіз за кордон низки товарів (пального, молока, м’яса, масла, круп, холодильників тощо). Прикордонна торгівля була єдиним засобом до існування для багатьох мешканців Гродненської області, тому коли водіїв, які другий день поспіль їхали до Польщі з повними баками пального, почали завертати, вони влаштували стихійний мітинг. Розігнати його спецназівцям вдалося лише за допомогою сльозогінного газу. За словами свідків, силовики жорстоко били учасників акції. Понад 20 людей було затримано, їх засудили до штрафів та обмежили виїзд із країни.

Лукашенко судить польського журналіста

Учора в Білорусі в закритому режимі почався суд над кореспондентом польської «Газети виборчої» Анджеєм Почобутом. Журналіста обвинувачують в образі та наклепі на президента Олександра Лукашенка. Почобуту, який є громадянином Білорусі, за його статті загрожує термін до чотирьох років в’язниці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>