НОВИНИ ПЛЮС

15.06.2011

Моніторинг

У міжнародній правозахисній організації Freedom House стурбовані концентрацією влади в Україні у руках Партії регіонів. Про це заявив виконавчий директор FH Девід Кремер учора, представляючи черговий звіт. Назва доповіді: «Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні». У «Домі свободи» також стурбовані тим, як влада використовує суди та СБУ для «вибіркового правосуддя». «Хоча дисципліна уряду Януковича є позитивною зміною, бо репрезентує відхід від нескінченних суперечок часів Ющенка–Тимошенко, вона також виявила авторитарні тенденції», — йдеться у звіті.

У Freedom House наголошують, що негативні наслідки включають запровадження суворіших умов для ЗМІ, вибіркове переслідування представників опозиції, тривожні випадки втручання СБУ в політичне життя України. Також стурбованість міжнародних правозахисників викликає недотримання в повній мірі міжнародних стандартів при проведенні місцевих виборів у жовтні 2010 року, «слухняний парламент та руйнування базових свобод – слова та зібрань». У звіті звертається й увага на те, що корупція і надалі спустошує Україну, і є серйозні передумови для погіршення ситуації.

Парламент

У Верховній Раді —30 червня та 1 липня можуть відбутися додаткові пленарні засідання. За словами голови фракції «Регіонів» Олександра Єфремова, це зумовлено тим, що не всі питання, внесені урядом, включені до порядку денного.

Найближчим часом ВР має розглянути пенсійну реформу. Відповідну вимогу депутатам озвучив Президент Янукович. За словами Єфремова, проект можуть розглянути навіть на засіданні в середу (тобто сьогодні) — «якщо у вівторок будуть проведені консультації і отримані відповіді на деякі спірні питання».

Учора парламент також ухвалив за основу проект закону про звільнення від сплати мита товарів для будівництва і оснащення аеропортів до Євро–2012. Йдеться про обладнання для аеродромної частини, термінальних комплексів, наземного обслуговування повітряних суден та пасажирів.

Переслідування

Служба безпеки України допитає 16 працівників музею «Тюрма на Лонцького» за роботу з історичними документами. Усіх працівників музею викликає на допит слідчий відділ управління СБУ у Львівській області, повідомила прес–служба Центру досліджень визвольного руху. Вони проходять свідками у кримінальній справі, відкритій СБУ за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю. «СБУ досі намагається кваліфікувати історичні матеріали як таємні, хоча не має на це підстав — закон забороняє ховати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини і громадянина та незаконні дії органів державної влади та їх посадових осіб», — прокоментував історик Володимир В’ятрович.