Юля не їздить, то й вам зась!

15.06.2011

Учора після обіду депутати від БЮТ збиралися особисто зустрітися з Генпрокурором Віктором Пшонкою і вимагати виконання резолюції Європарламенту щодо справ проти опозиції. Адже в резолюції, ухваленій 9 червня, Європейський парламент закликав українську владу не переслідувати опозицію і змінити запобіжний захід для Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, а також висловив занепокоєння вибірковим правосуддям в Україні й застеріг від використання кримінального законодавства для досягнення політичної мети.

Перед входом до будівлі ГПУ нардеп Роман Забзалюк зазначив, що головним питанням, яке їх цікавить, є те, чому після завершення досудового слідства лідерці БЮТ, згідно з КПК, не скасовують підписку про невиїзд та не дозволяють поїздки країною та за кордон. Але зустрітися із Генпрокурором БЮТівцям знову не вдалося: його помічник повідомив, що пан Пшонка перебуває на засіданні Вищої ради юстиції.

Зрозуміло, що прокуратура не бажає відміняти щодо леді Ю. підписку про невиїзд та випускати з–під варти екс–главу МВС, тож її керманич уже не вперше ухиляється від зустрічей із нардепами від опозиції.

Відзначимо, що критичну резолюцію Європарламенту по–різному сприйняли в Україні. Так, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов учора заявив, що виконувати її зовсім не обов’язково, бо «ми живемо у вільній державі». Мовляв, у Партії регіонів «налаштовані дослухатися до документа в цілому, а не до його окремих пунктів». Натомість, на думку заступника гендиректора Центру Разумкова Валерія Чалого, хоча виконання резолюції й не є юридично обов’язковим для влади, але вельми бажаним для подальшої інтеграції України в ЄС.

Водночас громадські лідери та правозахисники (Український Гельсінський комітет з прав людини, Харківська правозахисна група та інші) закликали демократичні держави застосувати санкції до українських чиновників, які порушують права людини та причетні до політичних переслідувань. Йдеться про механізми заборони на видачу віз таким посадовцям та замороження їхніх закордонних фінансових активів. Нагадаємо, що застосування подібних санкцій з боку ЄС уже мало місце по відношенню до Білорусі після відповідної резолюції.

Цю ініціативу одразу підхопила опозиція. За даними джерел інтернет–видання «Українська правда», фракції БЮТ та «НУНС» збираються звернутися у першу чергу до країн ЄС з вимогою заборонити в’їзд на їхню територію низці українських чиновників: Генпрокурору Пшонці, його першому заступнику Ренату Кузьміну, слідчим, які ведуть справи Тимошенко та Луценка, тощо. До «чорного списку» також увійшла низка суддів Печерського райсуду столиці та Апеляційного суду Києва, які ухвалювали рішення щодо обвинувачуваних опозиціонерів.

Ця інформація неабияк обурила владу. Зокрема, радник Президента Ганна Герман у своєму блозі написала, що складання «чорних списків» чиновників нагадує «фашистські методи сегрегації» — політики примусового відділення певної групи людей, поділ людей на категорії. А інший «регіонал» Олег Надоша вважає, що спроба запровадити «чорні списки» приречена на провал, хоча може призвести до створення негативного іміджу України в очах Європи.