Безнадійні сподівання

10.06.2011
Безнадійні сподівання

Лівий напівсередній Сергій Бурка став найрезультативнішим у грі проти поляків. (Фото з сайту УГЛ.)

Єдина перемога, здобута чоловічою збірною в попередньому турі відбору на Євро–2012, залишала їй теоретичні шанси на потрапляння до фінального турніру, який прийматиме Сербія. Після того успіху наставник «синьо–жовтих» Леонід Захаров сказав, що його підопічні боротимуться до останнього. Для початку хлопці мали сподіватися на перемогу португальців над словенцями, а загалом — налаштовувалися на власний успіх у протистоянні з доволі сильними поляками.

Здається, наставник збірної, який лише кілька місяців тому повернувся на посаду головного, розумів безперспективність турнірної боротьби. Тож перед початком матчу з командою Польщі, що проходив позавчора в Запоріжжі, завбачливо заявив: «Наша головна мета в цих двох зустрічах — показати гарну гру. Гру, яка сподобається насамперед українському вболівальнику. Якщо нам у підсумку і не вдасться здобути право на вихід до фінальної частини чемпіонату Європи, то саме в цих іграх ми перевіримо гравців, які досі перебували в затінку більш досвідчених гандболістів». Зауважимо, що Захаров суттєво «омолодив» заявку на матч із поляками — після виховної роботи та кадрових чисток у збірній.

Перша частина пазлу — перемога португальців над Словвенією —успішно склалася в португальському містечку Еспіньйо. Тож нашій збірній залишалося викласти переможну картину на майданчику запорізького палацу спорту «Юність».

Однак, як і в першому поєдинку цих команд на старті відбору, рівної гри не вийшло. Поляки весь час домінували, а підопічні Захарова щосили намагалися наздогнати опонента. Більш майстровиті гості гралися з «синьо–жовтими» в «кота й мишки» трохи більше половини матчу. Незадовго до перер­ви табло показувало нічийний рахунок — 13:13, а після відпочинку нашим співвітчизникам вдалося ще одного разу відновити рівновагу — 17:17. Проте захопити ініціативу підопічні Захарова так і не змогли, а ближче до фінального свистка взагалі здали позиції, відпустивши суперника на шість м’ячів.

Віддавати таку комфортну перевагу поляки не збиралися. Як результат — чергова, вже четверта, поразка нашої збірної у євровідборі і прощання з надіями на континентальний форум.

Водночас за тур до завершення кваліфікації стали відомі імена чергових володарів путівок до Сербії, що змагаються в інших групах. Слідом за хорватами та угорцями, які вибороли право участі в ЧЄ–2012 ще минулого туру, бронювати місця в готелях Белграда тепер можуть і збірні Німеччини, Данії, Росії, Норвегії та Швеції.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Євро–2012. Відбірковий етап. 5–й тур. Група 3. Україна — Польща — 26:32 (13:14; Бурка (7), Ганчев, Маньковський (по 4) — Юрецький (6)), Португалія — Словенія — 31:29.

Турнірне становище: Польща — 7, Словенія — 6, Португалія — 5, Україна — 2.