Хто рано встає

26.05.2011
Хто рано встає

Сергій Стаховський «із боями» долав бар’єр другого раунду «Ролан Гарроса». (Фото Рейтер.)

Для найкращого тенісиста планети іспанця Рафаеля Надаля цьогорічний «Ролан Гаррос» може стати особливим. У разі тріумфу Рафа повторить рекорд шведа Бйорна Борга, який шість разів вигравав на відкритому чемпіонаті Франції. Однак «підкоригувати» історію та захистити минулорічний титул «королю ґрунту» буде вельми складно, адже його головний конкурент у боротьбі за французький «джекпот» розміром 1,2 млн. євро — другий номер світового рейтингу Новак Джокович — не програє вже 40 матчів поспіль. Нагадаємо, що напередодні «Ролан Гарроса» серб «узяв» два земляні «мастерзи» й у фіналах переграв саме Надаля. Власне, і на червоних кортах Парижа шляхи двох провідних тенісистів світу можуть перетнутися лише у вирішальному поєдинку.

Наразі ж обидва зробили перші кроки до очної дуелі. Свій стартовий поєдинок Джокович легко виграв у трьох сетах, зробивши собі приємний подарунок на 24–річчя. А Надаль позавчора відкрив «Ролан Гаррос» чотиригодинним марафоном із довготелесим американцем Джоном Існером, котрий минулого року прославився участю в матчі, найдовшому в історії Уїмблдону, тривалістю 11 годин. Поєдинок із представником Книги рекордів Гіннесса став першим п’ятисетовим випробуванням для Рафаеля за всю історію його виступів на паризьких кортах. 6:4, 6:7, 6:7, 6:2, 6:4 — і Надаль таки в другому раунді.

А відучора «одиночники» грають матчі другого кола. Сергій Стаховський (31–й номер посіву) та японець Кеї Нішікорі об 11–й годині за паризьким часом першими вийшли на корт №6. Трохи швидше прокинувся українець, який у першому сеті віддав 59–й ракетці світу лише один гейм. Надалі точилася запекла боротьба, в якій сильнішим виявився більш досвідчений Стах — 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (7:3). Отже, Сергій уперше в кар’єрі вийшов до третього раунду «Гарроса».

Цікаво, що киянин, почавши змагання зранку, повернувся до готелю лише надвечір, бо в парі з чешкою Петрою Квітовою пробував сили ще й у міксті — проти дуету Махеш Бхупаті/Джи Женг (Індія/Китай, 5).

Українські чоловіки впевнено витримали «пробний» удар. Адже вдалим виявився і старт Олександра Долгополова у парних змаганнях. Перша ракетка України та бельгієць Ксав’є Малісс перемогли дует Ноулз/Мертінак (Багами/Словаччина) — 6:2, 7:6 (7:3).

А от наші жінки звично складають «зброю» вже після першого наскоку суперниць. В одиночному роз­ряді українок на «Ролан Гарросі» вже не залишилося — схоже, і в парному вони «не доживуть» до другого кола.

Сестри Бондаренко у вівторок ввечері поступилися тандему Хубер/Реймонд (США, 4) — двічі по 3:6. Учора зачохлила ракетку Марія Коритцева, яка разом із росіянкою Віталією Дяченко програла третім сіяним — Кінг/Шведова (США/Казахстан) — 3:6, 1:6.

Останню можли­вість підсолодити гіркоту поразок своїх подруг мала Ольга Савчук. Уродженка Донецька в компанії латвійки Анастасії Севастової вчора ввечері протистояла японо–китайському дуетові у складі 40–річної Кіміко Дате–Крумм, найстаршої учасниці турніру, та 22–річної Шуай Жанг. До речi, у стартовому колi «одиночки» Дате–Крумм зустрiчалася з першою ракеткою свiту Каролiн Возняцьки i взяла лише два гейми.

Серед інших результатів учорашнього дня, що стали відомі до 17:00, відзначимо такі: Каролін Возняцьки (Данія, 1) — Александра Возняк (Канада) — 6:3, 7:6; Роджер Федерер (Швейцарія, 3) — Максім Тейшейра (Франція) — 6:3, 6:0, 6:2; Саманта Стосур (Австралія, 8) — Сімона Халеп (Румунія) — 6:0, 6:2; Єлена Янкович (Сербія, 10) — Віра Душевіна (Росія) — 6:3, 6:2.