Мордобій замість справедливості

17.05.2011

У Миколаєві жінки влаштували самосуд над співробітницею кадрового агентства «Гарант», що вже не перший рік видурювала в людей гроші. Шахрайку добряче потягали за волосся, а потім повалили на асфальт стусаном під зад. Цікаво, що бійку затіяла... сама ж постраждала, але сили виявилися нерівними: розлючені жінки разом від душі віддухопелили шахрайку! Тепер учасники бійки дають свідчення в центральному райвідділку міліції Миколаєва.

«Відносно чесним» відбиранням грошей у населення це кадрове агентство займається вже не перший рік. Заплативши по 200—350 гривень за послуги цієї фірми, мешканці Миколаєва, Херсона, Одеси, Маріуполя, Полтави, Вінниці та Кіровограда отримували замість обіцяної роботи лише фіктивні папірці та фальшиві номери телефонів, які не відповідають. Кілька тисяч українців, необізнаних у правових тонкощах, потрапили в хитро розставлену пастку спритних та юридично підкованих співробітників цього агентства.

«Я вже майже рік сиджу без роботи. У фірмі «Гарант» мені пообіцяли знайти роботу вантажника з пристойною зарплатою в 3,5 тисячі гривень, — розповів «УМ» один із клієнтів цієї фірми, 46–річний Іван Дзюба. — За надання «інформаційної послуги» я сплатив агентству 200 гривень і підписав iз ним договір. На руки отримав папірець iз телефоном «роботодавця». Проте номер мобільного постійно перебував «поза зоною досяжності». Коли Іван Дзюба спробував повернути свої гроші, з’ясувалося, що навіть iз цим хитро складеним договором він не може нічого довести. Адже власноруч розписався у графі: «Послуги мною отримані, ніяких претензій не маю». Лави жертв цього кадрового агентства щодня справно поповнюють сотні українців. Однак, з юридичної точки зору, жодних підстав для закриття шахрайської фірми немає! Відомо, що в деяких містах, де «працює» ця фірма (вона має назву «Віп–комфорт», а «Гарант» — її філія у Миколаєві. — Авт.), обдурені люди навіть влаштовували стихійні мітинги, намагаючись повернути свої гроші та покарати шахраїв, але все марно.

Деякі клієнти агенції вирішили шукати захисту в обласному управлінні iз захисту прав споживачів. Як розповів «УМ» начальник цієї організації Валерій Дашевський, шанси домогтися справедливості у цих громадян — невеликі. «Самі люди, укладаючи договір, відразу ж підписують Акт про виконані агентством роботи, — пояснює ситуацію Валерій Дашевський. — Цим вони підтверджують, що консультаційну послугу їм надано і претензій до агентства вони не мають. А пропозиції це агентство, скажу я вам, дає дуже привабливі! Наприклад, вакансія сторожа із зарплатою у 3750 гривень. А насправді — це чистої води обман, розрахований на простаків!»

Валерій Владленович змалював схему, за якою не перший рік діє «Віп–комфорт»: розмістивши в газетах оголошення про працевлаштування, фірма за тиждень набирає мінімум 15—20 претендентів. При особистій зустрічі з менеджерами люди платять 200—350 гривень. Коли набирається пристойна сума, фірма тихцем змінює офіс, а обуреним клієнтам кажуть: не згодні — звертайтеся до суду. Більшість учорашніх клієнтів «Віп–комфорту», розуміючи, яких нервів і грошей їм коштуватимуть походи в наш «найгуманніший і найсправедливіший», просто йде геть...

Зараз у Миколаївському управлінні iз захисту прав споживачів збирають заяви обдурених шахраями клієнтів і готують письмове звернення у правоохоронні структури міста. Вже відомо, що ідентифікаційний код, що має печатка «Віп–комфорту», відсутня в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб–підприємців, і це підтверджено документально...