Біс у ребро — як грім серед ясного неба

17.05.2011
Біс у ребро — як грім серед ясного неба

Домінік Стросс–Кан із дружиною Анною Сікнлер. (Фото Рейтер.)

Голова Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс–Кан може поставити хрест на своїй кар’єрі — якщо не фінансовій, то принаймні політичній. Його вважали одним із найбільш вірогідних опонентів чинного президента Франції Ніколя Саркозі і ймовірним переможцем на виборах 2012 року. Доти, доки днями мсьє Домініку не висунули звинувачення у сексуальних домаганнях, спробі зґвалтування та незаконному позбавленні волі покоївки готелю «Софітель» у нью–йоркському районі Манхеттен.

 

«Він дуже поспішав...»

62–річного голову МВФ заарештували минулої суботи на борту літака компанії «Ейр Франс», який через 10 хвилин мав вилетіти до Парижа. Затриманого доставили до поліцейського відділку у нью–йоркському районі Гарлем, який спеціалізується на злочинах сексуального характеру. Там на очільника однієї з найвпливовіших у часи світової фінансової кризи організацій чекав допит і очна ставка з потерпілою, яка впізнала у Стросс–Кані свого кривдника.

32–річна покоївка «Софітеля» розповіла, що увійшла до люкс–номера Стросс–Кана (3 тис. доларів за добу) в суботу приблизно о першій годині дня за місцевим часом. Жінка збиралася прибрати, оскільки думала, що в кімнаті нікого немає. Проте з ванної нібито вийшов голий голова МВФ, накинувся на неї, повалив на підлогу і намагався зґвалтувати. Жінці вдалося вирватися і втекти, але нападник догнав її, заштовхав у ванну кімнату і знову силував до сексу. Покоївка й цього разу спромоглася спекатися ґвалтівника, вибігла й розповіла про інцидент іншим співробітникам готелю, які негайно викликали поліцію.

Приїхавши на виклик, правоохоронці нападника вже не застали — він терміново виїхав. «Мабуть, дуже поспішав, бо залишив у номері свій мобільний телефон та інші особисті речі», — повідомив речник поліції Нью–Йорка Пол Браун. Поліцейські встановили, що Стросс–Кан уже в аеропорту імені Джона Кеннеді, повідомили охорону і та зняла його з літака.

Тепер скривджена покоївка перебуває в лікарні, а нападник — під арештом. Іще в неділю голова МВФ мав уперше постати перед судом для попереднього слухання справи, та потім цю процедуру відклали на вечір понеділка (суд мав засідати вже вночі за київським часом), аби провести всі слідчі процедури. Зокрема і взяти зразки ДНК підозрюваного, які можуть стати вирішальним доказом сексуального злочину. Адвокати глави МВФ наголошують, що їхній клієнт не визнає своєї вини.

Жертва змови чи хвилинної слабкості?

Тим часом французьке суспільство шоковане цією скандальною історією. Останні соціологічні опитування свідчили, що соціаліст Стросс–Кан був найпопулярнішим політиком Франції. Усе вказувало на те, що він зможе впевнено перемогти чинного главу держави Ніколя Саркозі, тож ніхто не сумнівався в тому, що саме його опозиційна Соціалістична партія висуне кандидатом на президентські вибори, які мають відбутися 22 квітня 2012 року. Не дивно, що нинішній скандал голова Соцпартії Мартіна Обрі назвала «громом серед ясного неба». Водночас дружина підозрюваного, тележурналістка Анна Сінклер, а також його співробітниці по МВФ вважають, що Стросс–Кан став «жертвою міжнародної змови».

Водночас французькі та міжнародні ЗМІ нагадують, що це вже не перший сексуальний скандал, у який мсьє Домінік потрапляє відтоді, як 2007 року очолив Міжнародний валютний фонд. 2008 року МВФ розпочав внутрішнє розслідування щодо роману свого очільника з його підлеглою. Втім тоді йшлося про злочин іншого характеру — слідство мало встановити, чи не зловживав Стросс–Кан службовим становищем, просуваючи свою коханку по службі або виплачуючи їй додаткову премію. Але чоловік покаявся, запевнив, що жодних зловживань не було, і справу на тому «зам’яли». Анна ж Сінклер заявила, що прощає чоловікові «хвилинну слабкість».

Тепер речник французького уряду Франсуа Баруан відмовився давати розлогі коментарі, зауваживши, що в цій справі важливо дотримуватися презумпції невинності. МВФ, у свою чергу, заявив, що фонд залишається «повністю функціональним». «Всі інші запитання варто скеровувати адвокатам звинувачуваного та місцевій владі», — наголосила речниця МВФ Керолайн Аткінсон.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>