«Межигір’я» по–медведєвськи

29.04.2011

У Росії поступово розгортається скандал на кшталт нашого «довгограючого» Межигір’я — болючого мозоля Віктора Януковича, на який так любить періодично наступати опозиція. Однак, схоже, росіяни пішли ще далі. Заради будівництва дачі (за іншою версією — резиденції) президента сусідньої країни Дмитра Медведєва в Івановській області буде закрито унікальний у своєму роді, найбільший протитуберкульозний диспансер «Пльос», розташований в однойменному містечку. Цей конфлікт іще не потрапив на екрани провідних російських телеканалів (і, можливо, не потрапить ніколи), але вже просочився у місцеві ЗМІ та інтернет.

Чутки про будівництво резиденції Медведєва на території садиби Міловка, розташованої на околиці Пльоса, з’явилися давно. Президент Росії тричі особисто побував у цьому красивому містечку Івановської області: один раз — з офіційним візитом і двічі — у приватному порядку. За інформацією газети «Іваново–Вознесенськ», 28 липня 2010 року глава держави прибув у Пльос пізно ввечері — щоб на власні очі переконатися, як просувається спорудження президентської дачі. Саме з будівництвом по сусідству з Пльосом резиденції президента Росії місцеві ЗМІ пов’язують чутки про перепрофілювання з подальшим закриттям протитуберкульозного санаторію «Пльос», пише сайт «Газєти по–кієвскі».

За словами фтизіатра–терапевта Ірини Беляєвої, яка працює в санаторії «Пльос» уже 20 років, саме після візитів Медведєва почалися розмови про швидке закриття цієї медустанови. Першого квітня 2011 року (просто чорний гумор!) на адресу керівництва санаторію прийшов наказ Міністерства охорони здоров’я РФ, у якому повідомлялося, що протягом місяця необхідно змінити статут санаторію.

«У наказі йшлося про те, що санаторій «Пльос» збираються перепрофілювати: замість протитуберкульозного напряму тут лікуватимуть пацієнтів із серцево–судинними захворюваннями та хворобами дихання. Але, оскільки в назві санаторію чиновники Мінздраву допустили помилку, сталася заминка і перепрофілювання санаторію, наміченого на 16 квітня, не відбулося. Можливо, у нас є відстрочка до 16 травня», — каже Ірина Беляєва.

Медики впевнені: санаторій буде перепрофільовано в будь–якому разі, навіть незважаючи на те, що колектив надіслав листи з проханням залишити установі фтизіатричний профіль і на адресу президента Дмитра Медведєва, й низці інших високопоставлених чиновників та політиків РФ. «Хоч як це сумно, але ми готуємося до того, що з 11 травня залишимося без роботи», — нарікає Беляєва. І це попри те, що «Пльос» — установа унікальна, адже тут функціонує відділення для хворих, які перенесли туберкульоз очей. А подібних відділень у Росії небагато. Найближче до Пльоса — у Ленінградській області.

На думку кандидата медичних наук, фтизіатра з 50–річним стажем Олександра Радовицького, яку він висловив у відкритому листі міністру охорони здоров’я Росії Тетяні Голіковій на порталі Tubunet.ru, перепрофілювати або закривати «Пльос» наразі не можна. «Цей санаторій — найкращий у регіоні за професійними достоїнствами, і якщо вже й перепрофілювати, то який–небудь інший санаторій», — вважає фахівець.

Водночас кандидат наук, голова профспілкового комітету санаторію «Пльос» Наталія Дугіна зазначає, що за документами їхній санаторій уже зараз проходить як мало затребуваний. Що й не дивно — «нагорі» дали команду в «Пльос» хворих не направляти, щоб закрити санаторій тихо і без шуму. За словами пані Наталі, уже найближчим часом може бути зруйновано корпуси санаторію — навіть новий, який будують на кошти з федерального бюджету. До речі, згідно з чинними в Росії нормами, перепрофілювати туберкульозний санаторій без його знесення неможливо. Адже в будівлі, де були туберкульозні хворі, не можна пускати людей з іншими захворюваннями або здорових (для реабілітації чи відпочинку). Такі будинки треба знести і потім побудувати нові. От і виходить, що перепрофілювання — це лише ширма для зносу.

 

А ЯК У НАС?

Знищення одного з кращих протитуберкульозних санаторіїв Росії — наочний приклад того, як російські політики ставляться до потреб народу: захотів президент Медведєв викорінити туберкульоз в окремо взятому місті — і не стало медустанови. Утiм приклади варварського закриття протитуберкульозних закладів є не лише в сусідній державі, а й у нас. Тільки й різниці, що в Україні їх закривають не президенти, а місцева влада і підприємці. Наприклад, за даними газети «Новая», нещодавно закрили тубдиспансер в Умані. «Диспансер стоїть у сосновому бору, просто навпроти парку «Софіївка». Ходять чутки, що будівлю тубдиспансеру збираються продати під готель», — каже депутат Уманської міськради, лікар–фтизіатр Юрій Блажин.

А в лютому цього року стало відомо й про можливе закриття дитячого протитуберкульозного санаторію «Керч» у Криму. Формальна причина — у бюджеті автономії немає коштів на утримання медзакладу. За чутками ж — на ласий шматочок біля Чорного моря претендують високі київські чиновники...

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>