Покарати карателів

20.04.2011

Ув’язнені за підозрою у закладенні вибухівки під пам’ятник Сталіну в Запоріжжі члени ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери, яких узяли на поруки депутати–«нашоукраїнці» Андрій Парубій, Лілія Григорович та Зіновій Шкутяк, дали першу прес–конференцію. Зустріч хлопців із журналістами в Києві розвіяла будь–які сумніви щодо ставлення правоохоронців до патріотів.

«Били так, щоб не залишати слідів: живіт, нирки тощо. Для того щоб зрозуміти, які методи є в них в арсеналі, тобі тичуть документ на підпис і при цьому горлають: «Ти тут нє в бiблiотєкє, чтоб чiтать!». Змушують підписувати, що до тебе не застосовували ніякої фізичної сили», — розповів Анатолій Онуфрійчук. Його та ще дев’ятьох «тризубівців» арештували невдовзі після того, як активісти організації відрізали голову статуї Сталіна біля запорізького офісу Компартії, і протримали в ув’язненні понад три місяці. Семеро вийшли минулого тижня.

«Не було ніяких умов — ні води, ні туалету, про харчування взагалі мовчу. Коли перевели у СІЗО, перед цим мало бути хоч якесь медичне обстеження. Його не було. Але стало краще, бо в СІЗО хоч годують», — додає Роман Хмара.

Перед прес–конференцією в Києві хлопці брали участь у патріотичній акції в Холодному Яру на Черкащині. «Проводили паралель між подіями тих часів і нинішніми, з якими зіштовхнулися вже в державі Україна. Складалося враження, що надворі 1922—1924 роки. Нам довелося це пережити, і я вважаю, що ми гідно пережили», — зазначає Хмара. Націоналісти підтверджують, що відрізали голову Сталіну, і в СІЗО їх поважали як «політичних». А ось наступний підрив статуї — справа рук не «Тризуба», а, очевидно, спецслужб сусідньої держави. Принаймні таку думку висловлює народний депутат Андрій Парубій.

Парубій пообіцяв, що «Наша Україна» вимагатиме покарати всіх осіб, причетних до катувань «тризубівців». Ми триматимемо цю справу на контролі... Кожен, хто виконував злочинний наказ, має бути покараний. Нині я готую запит, за які кошти винаймався чартерний літак, який здійснював перевезення затриманих «тризубівців» з Івано–Франківська до Запоріжжя у супроводі співробітників «Беркута», — додав Андрій Парубій.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сьогодні об 11–й годині Комунарський районний суд Запоріжжя розгляне по суті кримінальну справу за обвинуваченням ще трьох представників ВО «Тризуб» у підпалі в 2009 році офісу запорізького обкому Комуністичної партії.