НОВИНИ ПЛЮС

20.04.2011

Весна, магазини, депресія...

Українці, що б не стверджувала з цього приводу влада, свято переконані, що в останні місяці вони стали жити гірше: менше заробляють, бояться витрачати кошти, хвилюються, що втратять роботу. Індекс споживчих настроїв, який підготувала дослідницька компанія GfK Ukraine, засвідчив: наші співвітчизники стали значно песимістичніше ставитися до своїх перспектив. Подібне розчарування мало місце у суспільстві у 2009 році, коли стрімко падав ВВП, зупинялися заводи, а працівників відправляли у вимушені відпустки.

Найбільше знизився індекс особистого матеріального становища — у порівнянні з лютим на цілих десять пунктів. Усе менше й менше наших співвітчизників вірить, що економіка держави може отримати імпульс для свого розвитку. Після ухвалення Податкового кодексу наші громадяни серед основних своїх загроз вказують безробіття. Найпанічніші настрої панують у центральному та південному регіонах держави. А на тлі зростання вартості комунальних послуг, бензину тощо збільшилися інфляційні очікування.

Мільйони на зону

Європейський банк реконструкції і розвитку може виділити на реалізацію Чорнобильських проектів 180 млн. євро. Про це заявив президент Європейського банку реконструкції й розвитку Томас Міров. За його словами, банк уже готовий внести 120 мільйонів, але якщо цього року країни–донори не дадуть на реалізацію «чорнобильських проектів» більше 480 млн. євро, то ЄБРР попросить Раду директорів збільшити виділювану суму на 50%. «ЄБРР і його керівництво очікують на завершення в 2015 році всіх робіт, тобто через чотири роки, щоб народ в Україні та за її межами відчував себе в безпеці», — сказав Міров.

Нема вже такого мільйонника, як Дніпропетровськ

Україна втратила одне з міст із населенням понад один мільйон мешканців. Із «карти мільйонників» зник Дніпропетровськ. За статистикою, 1 березня кількість населення, що постійно проживає у місті, налічується не більше 996 тисяч. Причина: люди мігрують iз регіону, а також смертність перевищує народжуваність. Міська влада ж бореться з проблемами просто: задля кількості приєднує до міста сусідні селища.