Бо на 10 дівчат за статистикою...

29.03.2011

Федеральна служба державної статистики підбила попередні підсумки загального перепису населення, який проходив у Росії з 14 по 25 жовтня минулого року. Остаточні результати буде оприлюднено не раніше, ніж наприкінці 2012 року.

Як свідчать попередні підрахунки, опубліковані в урядовій «Россійской газєтє», станом на осінь 2010 року в РФ мешкало 142,9 мільйона осіб. Це на 2,3 мільйона, або 1,6 відсотка, менше, ніж під час попереднього перепису 2002 року. Для порівняння: у період між переписами 1989 та 2002 років населення Росії зменшилося на 1,8 мільйона осіб.

Росстат зазначає, що скорочення кількості населення зафіксовано у 63 iз 83 регіонів держави. Водночас природне погіршення демографічної ситуації компенсується за рахунок постійного притоку іммігрантів з–за меж Росії.

Згідно з попередніми підсумками, близько 61 відсотка росіян мешкають у трьох федеральних округах: Центральному, Приволзькому та Сибірському. Проте в головних промислових регіонах Росії зафіксовано й найбільш стрімке падіння чисельності населення: в тому самому Сибірському федеральному окрузі та на Середньому Уралі впродовж останніх восьми рокiв населення скоротилося на чотири відсотки. Уперше за багато років кількість мешканців Сибіру впала нижче 20–мільйонної позначки і тепер становить 19 млн. 254 тис. осіб.

Зростання кількості населення відзначено лише в Центральному та Північно–Кавказькому округах. Рекордний приріст статистики зафіксували в Дагестані (на 15,6 відсотка), Чечні (15 відсотків) та Москві (10,9 відсотка). Але у випадку столиці спрацювала не висока народжуваність, а великий потік мігрантів з інших регіонів Росії.

Москва та Санкт–Петербург залишаються найбільшими містами Росії — 11,5 та 4,8 мільйона мешканців відповідно. Загалом 73,7 відсотка населення Росії мешкає в містах — це на 0,5 відсотка більше, ніж під час перепису 2002 року.

Іншою тривожною тенденцією є вимирання представників сильної статі — їх у Росії зараз на 10,5 мільйона менше, ніж жінок. Фахівці пояснюють цю сумну тенденцію високою передчасною смертністю серед чоловіків.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>