Готуючи суп, завжди можна проявити фантазію

23.03.2011

— Не завжди виходить самій готувати домашню їжу, але для першої страви я намагаюся знаходити час. Причому роблю суп у невеликій ємкості, як казала бабуся, «щоб завжди був свіжим». У кухнях деяких народів перші страви взагалі не посідають чільного місця. Але я з тих людей, які вважають, що принаймні раз на день суп має бути у шлунку.

Загалом, як правило, я готую супи і борщі без м’яса. (Чомусь зрозуміла, що не вважаю здоровим відварене м’ясо). А якщо інколи і роблю виняток, то перший відвар обов’язково зливаю. Дуже люблю варити різноманітні овочеві супи. У цю пору їх дуже швидко можна зготувати з заморожених овочів з пакетів (хоча, зрозуміло, свіжі кращі, якщо є час їх чистити і нарізати). Наприклад, маємо моркву, стручкову квасолю і цвітну капусту, заливаємо їх окропом, додаємо 2–3 маленькі сушені білі гриби (вони надають стравам неймовірного аромату і смаку, тому це продукт, який обов’язково треба мати про запас). Для заправки на олії засмажую чи пасерую цибулю та моркву. З приправ додаю, скажімо, хмелі–сунелі. (Будь–яких підсилювачів смаку уникаю, бо це не корисно).

У рибні супи я часто додаю крупи. Дуже смачний рибний суп із щуки. Але можна приготувати першу страву і з усім доступної рибної консерви. Якось я спробувала: поєднала шматочки ставриди в олії, моркву, рис, кукурудзу і зелень — спрацювало, вийшло дуже смачно.

Найскладніше готувати, це забирає більше часу, за правилами — написаними рецептами, наприклад, коли «правильний» борщ має обов’язково містити 12 складників. Але готуючи суп, можна завжди проявити фантазію: додати зелень, крупи або урізноманітнити своє меню, перетерти звичну страву на крем–суп — й отримати новий смак.

Марія БУРМАКА,
співачка, народна артистка України

 

СУПОВА ДІЄТА

Цей суп — для тих, хто хоче скинути зайву вагу. Марія Бурмака знайшла його рецепт у журналі й на собі перевірила, що упродовж тижня, якщо їсти цю страву і дотримуватися інших рекомендацій з харчування у цей період, можна позбутися надмірних 7 кг. Для приготування дієтичного супу потрібно: по 6 штук помідорів та цибулі, невелика голівка капусти, пучок стеблової селери, 2 болгарські перчини, сіль та інші приправи — за смаком. Усі інгредієнти дрібно ріжемо і варимо 10–15 хвилин, поки овочі не стануть м’якими. «Суп смачний, хоч і дієтичний, — каже Марія. — Його упродовж дієти можна їсти скільки хочеш і у будь–який час. Якщо починає набридати, можна зробити з нього суп–пюре».

Дієтичний тиждень загалом виглядає так:

1 день: овочевий суп, будь–які овочі та фрукти, крім бананів та винограду, у будь–яких кількостях.

2 день: овочевий суп, будь–які овочі, можна печену картоплину.

3 день: овочевий суп, будь–які овочі та фрукти, 3 банани, склянка знежиреного молока.

4 день: овочевий суп, 0,5 кг телятини, помідори.

5 день: овочевий суп, 0,5 кг телятини, будь–які овочі, виняток дня — бобові.

6 день: овочевий суп, овочі, нежирна риба.

7 день: овочевий суп, дикий рис (коричневий), овочі.

Упродовж тижня треба накласти табу на алкоголь та цукор.

«Дієтичний суп працює, але він специфічний. Якщо ти на цій дієті сидиш уже не перший раз, у якийсь момент ця страва починає набридати. Але це одна з тих дієт, яку витримати не складно», — каже Марія Бурмака.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>