НЬЮЗРУМ

23.03.2011

Масована арт–атака від Гудімова

Кількість якості не завадить, вирішив галерист Павло Гудімов і запросив киян відразу на три нові мистецькі проекти. В арт–центрі «Я Галерея» на Волоській до 17 квітня працюватиме виставка Ігоря Яновича «Суб’єктивний простір». Головну роль у цьому проекті відіграватиме лінія. «Спонтанна й експресивна, позбавлена конкретного смислу, лінія начебто створює 3D–конструкцію простору», —  так смачно характеризує звичайний геометричний елемент художник.

«Я Галерея» на Хорива віддана на відкуп представникам художнього стилю «новий наїв» Дмитру Молдованову та Vado. Свого часу миколаївський художник Молдованов відмовився від професійної освіти і публічно визнав себе «напівсамоуком». Що, власне, ніколи не заважало йому черпати справді цікаві теми для своїх картин iз буденного життя, по–дитячому захоплюючись тваринами, оголеними натурами, квітами... І якщо роботами Молдованова можна милуватися, перебираючи в уяві зворушливі спогади зі свого минулого, навіяні автором, то Vado обіцяє відвідувачам «Я Галереї» зовсім інші емоції, аж до шоку. Окрім Ван Гога, Vado не визнає авторитетів у мистецтві. Героїв для своїх портретів він обирає харизматичних і сильних. В образах, зафіксованих Vado, можна впізнати Віктора Пінчука, Володимира Путіна, Дмитра Медведєва, Адріано Челентано, Жерара Депардьє, але відповідних прізвищ під цими роботами ви не знайдете. До речі, писати в стилі «нового наїву» художник почав лише восени минулого року, написавши більше десятка робіт.

Наші в Парижі

До 9 квітня триватиме виставка українських художників Антона Соломухи, Олега Тістола та Віктора Сидоренка у Galerie Albert Benamou в Парижі. Вперше відомий французький галерист Альберт «Боб» Бенаму представив цю трійцю на стенді своєї галереї в Києві, на 5–му ярмарку ART KYIV CONTEMPORARY. Тепер iз творчістю українців він вирішив познайомити своїх співвітчизників. До речі, після цієї експозиції Соломуха, Тістол та Сидоренко цілком можуть розраховувати на новий виток у своєму мистецькому житті, адже саме пан Альберт Бенаму відкрив світу легендарних Енді Ворхола, Джеффа Кунса, братів Гао та інших тепер уже широко відомих художників.

На виставці в Galerie Albert Benamou Антон Соломуха, Олег Тістол та Віктор Сидоренко представляють авторські експозиції, які допоможуть французам скласти уявлення про Україну. Антон Соломуха презентує свої роботи у жанрі фото–живопису з проекту 2009 року «Червона Шапочка відвідала Чорнобиль». Олег Тістол — підбірку зі своєї знаменитої серії «ЮБК», над якою він працює останні п’ять років. А Віктор Сидоренко — роботи з циклу «Левітація», а також свої знамениті «Жорна часу» (відео), з якими художник представляв Україну на 50–му Венеціанському бієнале 2003 року.