НОВИНИ ПЛЮС

22.03.2011

На місцевих виборах у Франції перемагає опозиція

У Франції позавчора відбувся перший тур місцевих виборів. Другий тур відбудеться 27 березня, але вже на підставі попередніх результатів можна стверджувати, що перемогу на них здобуде головна опозиційна сила Франції — Соціалістична партія, яка по всій країні набрала 25% голосів виборців. Правлячу правоцентристську коаліцію «Союз за народний рух» на чолі з президентом Ніколя Саркозі підтримали 16% виборців. Третю сходинку з 14% посідає радикальний «Національний фронт» на чолі з Мариною Ле Пен.

Єгиптяни підтримали поправки до Конституції

У Єгипті відбувся референдум щодо конституційної реформи. Понад 77% виборців, що взяли участь у голосуванні, підтримали зміни до Конституції. Реформа, зокрема, передбачає скорочення терміну перебування президента при владі з шести до чотирьох років і не більше двох каденцій поспіль. За словами голови центрвиборчкому Ахмеда Аттії, явка виборців становила 41,2%.

Парламентські вибори в Єгипті, швидше за все, відбудуться у вересні (на цей місяць призначені й планові президентські). Відтак уже з 1 жовтня Вища рада збройних сил Єгипту, яка тимчасово взяла владу в свої руки після повалення президента Хосні Мубарака, може передати керівництво державою цивільним переможцям виборів.

Протести в Марокко

Тисячі демонстрантів минулої неділі вийшли на вулиці Рабата, Касабланки, Танжера, Агадіра й інших великих марокканських міст, протестуючи проти корупції у владних структурах. Для Марокко, як і для інших країн Північної Африки, характерними є високе безробіття, особливо серед молоді, та погані житлові умови при високому рівні народжуваності. Три тижні тому король Марокко пообіцяв провести конституційні реформи для посилення ролі парламенту та політичних партій, але опозиція вважає анонсовані заходи недостатніми і вимагає, зокрема, обмеження королівської влади.

Прокинулася Сирія

З минулої п’ятниці акції протесту тривають і в Сирії. У місті Дараа на півдні країни поліція вже в перший день застосувала проти демонстрантів вогнепальну зброю, загинуло щонайменше четверо людей. Учасники протестів вимагають передусім скасування надзвичайного стану, який діє в Сирії 48 останніх років. Позавчора до Дараа прибула урядова делегація з Дамаску, представники якої попросили вибачення за вбивство демонстрантів.

Частина єменської армії перейшла на бік опозиції

У Ємені, де вже місяць не вщухають народні протести з вимогами відставки президента Алі Абдуллаха Салеха, на бік опозиції почала переходити армія. Вчора командування північно–західного округу збройних сил Ємену відмовилося виконувати накази президента. Командувач цього округу заявив про намір перекинути підлеглі йому армійські частини до столиці країни Сани для захисту учасників антиурядових виступів. Минулої п’ятниці під час сутичок із силами безпеки в Сані загинули 52 опозиціонери. На знак протесту проти силового придушення опозиційних акцій подали у відставку кілька міністрів та посол Ємену при ООН.

Король Бахрейну викрив змову

Король Бахрейну шейх Хамад ібн Іса аль–Халіфа оголосив про розкриття міжнародної змови й подякував військовим підрозділам сусідніх країн за допомогу в придушенні народних протестів, які тривали з 14 лютого. За словами короля, «ворожі сили з–за меж країни» впродовж 20—30 років готували заколот, який у разі успіху поставив би під загрозу державні устрої всіх країн Аравійського півострова. Як припускає агенція «Франс–пресс», аль–Халіфа натякав на Іран, з яким у Бахрейну дуже напружені відносини.

Помер легендарний екс–держсекретар США

У Каліфорнії у віці 85 років помер колишній держсекретар США Уоррен Крістофер. Як повідомляють американські ЗМІ, легендарний дипломат хворів на рак. Крістофер очолював Держдепартамент США у 1993–1997 рр., під час першої президентської каденції Білла Клінтона, і, зокрема, брав участь у переговорах про врегулювання палестино–ізраїльського конфлікту та підписання мирного договору між Ізраїлем та Йорданією. Також за його участю було підписано Дейтонську угоду про завершення війни в Боснії та Герцеговині. Після відставки Крістофер викладав у Каліфорнійському університеті.

Помер комуніст, який порушував справу проти Горбачова

У Москві помер 62–річний депутат Держдуми від КПРФ Віктор Ілюхін. Колеги по партії заявили, що смерть «підозріла», й обіцяли «провести розслідування». За даними розтину, причиною смерті став обширний інфаркт. Ілюхін, зокрема, був відомий тим, що 1991 року під час роботи в прокуратурі СРСР порушив проти Михайла Горбачова кримінальну справу за статтею «зрада Батьківщини», після чого його звільнили.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>