Побити за 178 секунд

22.03.2011
Побити за 178 секунд

Хоч би що критики говорили про братів Кличків, але вони залишаються головною — і непереможною — візиткою України в професіональному боксі. Черговим підтвердженням цього став бій Віталія в Кельні в ніч із суботи на неділю. Черговий суперник нашого чемпіона світу у важкій вазі за версією WBC — кубинець Одланьєр Соліс — опинився на підлозі вже наприкінці першого раунду. Утім «перемога менш як за три хвилини», яка принесла Віталієві 15 млн. доларів, а Солісу — 1,8 млн., спричинила чимало суперечок.

 

Замість інтриги — швидкий кінець

Напередодні двобою Соліс справді справляв враження як боксер, котрий може серйозно потурбувати Кличка–старшого. Звання олімпійського чемпіона та чемпіона світу серед любителів свідчать про відмінну школу втікача з Острова Свободи. Хоча, звісно, це в жодному разі не гарантувало Солісу легкого шляху серед профі. Утім 30–річний кубинець провів 17 переможних поєдинків поспіль, що, власне, й дозволило йому дістатися до бою за титул. До того ж Одланьєр — відомий порушник спортивного режиму — цього разу взявся за голову й добряче підготувався до 19 березня, помітно скинувши зайву вагу.

Віталій Кличко, попри свої 39 років, не виглядає ветераном, який проводить останні бої перед пенсією, аби заробити ще кілька мільйонів « доларів. Недарма екс–чемпіон світу Леннокс Льюїс захоплюється тим, як українцеві в такому солідному для спорту віці вдається підтримувати відмінну форму.

За словами Кличка–старшого, він і цього разу був готовий пройти повну дистанцію в 12 раундів. Нагадаємо, саме так усе відбулося в останньому двобої Віталія — в жовтні 2010 року він повні 36 хвилин ганяв американця Шеннона Бріггса, але той так і не впав. Проте нині все відбулося у стилі «бліцкриг». 19 тисяч глядачів у переповненій кельнській «Ланксес–арені» стали свідками одного з найкоротших боїв чемпіона. Востаннє в першому раунді Доктор Залізний Кулак розправлявся з суперником більше десяти років тому — на початку 2001–го.

Як і очікувалося, після стартового гонгу Кличко–старший зайняв центр рингу й почав поступово, у фірмовому стилі — з невідступністю парового молота, обробляти суперника, переважно ударами з дальньої відстані. Соліс, сховавшись за рукавичками, кілька разів таки «вистрілив» зі своєї засідки, але без помітних проблем для Віталія.

А на останніх секундах раунду сталося те, що обговорюватимуть ще довго. Кулак чемпіона після короткого бокового удару влучив кубинцеві в скроню, і претендент, наче замислившись на кілька миттєвостей, дивно брикнув ногою, хитнувся й упав на спину. На рахунок «десять» Одланьєр продовжувати бій не збирався, і судді зафіксували перемогу українця технічним нокаутом — 42–гу в 44 боях.

Емоції й судження

Навколо такого швидкого завершення довгоочікуваного вечора боксу розгорілися неабиякі пристрасті. Спочатку важко було зрозуміти, що змусило кубинця припинити бій. Із боку здавалося, що удар Кличка був не настільки сильним, аби в Соліса запаморочилося в голові. За лаштунками навіть почали подейкувати, що поєдинок був договірним. Дехто говорив: двобій узагалі варто визнати таким, що не відбувся.

Незабаром виявилося, що Соліс розірвав зв’язки на коліні правої ноги. Тієї ночі він залишив кельнський шпиталь на милицях. Зараз вирішують, чи доведеться робити операцію. Але в будь–якому разі на ринг Одланьєр повернеться навряд чи раніше, ніж за рік.

Скандальний менеджер кубинця Ахмет Онер не залишив прес–конференцію Кличка і його промоутера Бернда Бенте без своїх емоційних висловлювань. Турка образив задоволений вираз облич переможців і слова Бенте про те, що до травми Соліса призвели удари Віталія. Онер назвав опонентів поганими людьми, порівняв себе з графом Монте–Кристо і залишив зал.

 

ПІСЛЯМОВА

Віталій Кличко,
чемпіон світу за версією WBС:

— Я не очікував, що все скінчиться вже в першому раунді, і був готовий демонструвати свій бокс упродовж усього бою. Але гра завершилася після одного удару. Я почуваюся відмінно, тіло мене слухається, й у мене складається враження, що єдиний, хто може мене перемогти, це мій брат (посміхається).

Девіду Хею пощастило, що він битиметься з Володимиром. Бо я зробив би бій для британця швидким і болісним, а брат оброблятиме його 12 раундів і нокаутує в останньому.

 

Ахмет Онер,
промоутер Соліса:

— Не можу уявити, що Віталій пишається цією перемогою. Якщо він справжній чоловік, то мусить вийти проти Соліса ще раз. Звісно, якщо до того часу він не піде у відставку. Адже всі, хто хоч трохи тямить у боксі, бачили, як вдало Одланьєр почав бій.

 

Фріц Здунек,
тренер Віталія Кличка:

— Соліс травмував коліно, бо пропустив сильний удар і втратив рівновагу. В боксі таке трапляється.

 

ХТО НАСТУПНИЙ?

Засвітився в «Ланксес–арені» й чемпіон світу за версією WBA Девід Хей — улітку він має битися з Володимиром Кличком. Темношкірий британець, який ще в п’ятницю називав Соліса єдиним (звісно, крім нього самого), хто може перемогти братів Кличків, «по факту» охарактеризував кубинця як «ще одного товстозадого ледаря».

 

ЗАУВАЖЕННЯ

Про «недоотримане» шоу і патріотизм

Після завершення бою переважна частина публіки освистувала переможця. Так, відомо, що в Німеччині братів Кличків люблять, але підтвердилося, що прагматичні німці ще більше люблять свої «єврики». Деякі глядачі відверто заявляли: «Поверніть нам гроші за квитки, бо ми не отримали видовища».

Натомість українські вболівальники, котрі витратили на поїздку до Кельна значно більші кошти, ніж німці, на трибунах палацу спорту раділи за співвітчизника і зовсім не шкодували через «недоотримане шоу». Тож, можливо, Кличкам варто звернути на це увагу і провести–таки хоча б один бій в Україні, де їх ледь не боготворять? А Віталію перед черговим поєдинком вдарити у дзвін не кельнського собору, зарядившись енергією від святого місця, а Софії Київської? Тим більше, він — депутат саме в Києві.