Їхню несправедливість переможемо нашою правдою

16.03.2011
Їхню несправедливість переможемо нашою правдою

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Виявляється, навіть у нашій корумпованій і несправедливій дер­жаві можна й варто боротися за власні права. «Україна молода» — на вістрі цієї боротьби разом зі своїми читачами. Так, завдяки публікації в «УМ» один із наших читачів виграв у нелегкій боротьбі судовий процес проти Пенсійного фонду України. Тепер інші громадяни, які постраждали від чиновницького свавілля органів ПФУ, можуть скористатися досвідом цієї боротьби.

 

Борітеся — поборете!

Нагадаємо, в публікації «Покарані допомогою» за 24 листопада 2010 року було викрито злочинну змову органів ПФУ та Мінпраці щодо незаконного зменшення пенсій усім звичайним українським громадянам, які звернулися за призначенням пенсії після 1 серпня 2009 року і яким при обчисленні виплат було враховано до стажу періоди отримання допомоги з безробіття.

На підставі «листа–фальшивки» керівних органів ПФУ та Мінпраці працівники органів Пенсійного фонду здійснили перерахунки пенсій, і за всі періоди отримання допомоги з безробіття чималій когорті українців було враховано щомісяця заробіток для обчислення пенсії в розмірі 0 грн. Це призвело до суттєвого зменшення розмірів виплат багатьом звичайним громадянам. Серед таких опинився і Микола Данильченко з Чернігівської області, розмір пенсії якого після «перерахування» зменшився більш як на 200 грн.

«УМ» викрила таємну «кухню» у своїй публікації і закликала боротися за свої права. На цей заклик відгукнулася Надія Данильченко — дружина пана Миколи. Вона повідомила нам про те, що після суттєвого зменшення пенсії її чоловік перебуває у трохи пригніченому стані. Пані Надія попросила нам допомогти написати позовну заяву до суду, оскільки в райцентрі не знайшлося сміливого юриста, який зміг би «стати на прю» з місцевими органами ПФУ.

Відразу після цього звернення ми надіслали в село Чернігівської області пакети документів, у яких містилися не лише позовна заява до суду за місцем проживання щодо визнання протиправними дій чиновників місцевих органів ПФУ та зобов’язання останніх вчинити певні дії, а й позовна заява до Окружного адміністративного суду Києва щодо визнання незаконним «листа–фальшивки».

Микола Данильченко заплатив державне мито в сумі 3 грн. 40 коп. за кожну подану ним позовну заяву і надіслав ці заяви разом iз копіями необхідних документів на адресу відповідних судів.

Спершу він отримав рішення Сосницького районного суду Чернігівської області від 19 січня 2011 року. Цей суд постановив: «Позов задовольнити повністю. Визнати протиправними дії управління Пенсійного фонду України в Сосницькому районі Чернігівської області щодо зменшення Данильченку Миколі Федоровичу розміру пенсії з 1 липня 2010 року. Зобов’язати управління Пенсійного фонду України в Сосницькому районі Чернігівської області перерахувати розмір пенсії Данильченку Миколі Федоровичу з 1 липня 2010 року з урахуванням коефіцієнту заробітку 1,34120 (це той індивідуальний коефіцієнт заробітку пана Миколи, з якого йому була первинно обчислена пенсія. — Ред.)».

Тож перемога на нашому боці. І це ще не все. У мотивувальній частині свого рішення суд зазначив таке:

«Нормативно–правові акти України, які б встановлювали, що період отримання допомоги з безробіття повинен враховуватися при розрахунку заробітку для обчислення пенсії в розмірі 0 грн., відсутні. Представники відповідача не доказали правомірність перерахунку пенсії позивача, враховуючи при розрахунку заробітку для обчислення пенсії період отримання допомоги з безробіття в розмірі 0 грн. Окрім того, пункт 4 Прикінцевих положень Закону України № 1058–IV встановлює, що у разі, якщо внаслідок перерахунку пенсії за нормами цього Закону її розмір зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі. Зважаючи на вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача необхідно задовольнити».

Хто мав право перераховувати пенсії?

Зараз пан Микола чекає на апеляційний розгляд справи в Київському апеляційному адміністративному суді, оскільки відповідач подав апеляційну скаргу. Впевненості у перемозі надає йому рішення Окружного адміністративного суду Києва від 30 грудня 2010 року, копія якого надійшла панові Миколі лише нещодавно.

У цьому рішенні міститься такий висновок щодо визнання незаконним «листа–фальшивки»: «Як вбачається з матеріалів справи, вищевказаний лист Пенсійного фонду України не містить приписів, обов’язкових для виконання, та не є нормативно–правовим актом чи актом індивідуальної дії в розумінні статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України, оскiльки не має обов’язкового характеру і не тягне за собою правових наслідків, його неможливо вважати рішенням, дією чи бездіяльністю Пенсійного фонду України, яке породжує, змінює або припиняє права та обов’язки у сфері публічно–правових відносин...»

Отже, цим «листом–фальшивкою» взагалі не мали права користуватися у своїй роботі працівники органів ПФУ. Якби Окружний адмінсуд Києва визнав цей лист незаконним, то, згідно з українським законодавством, до дня набрання чинності цього судового рішення цей лист вважався би законним, а з дня набрання чинності вважався би незаконним. Оскільки суд відмовився розглядати цей лист на предмет законності — це означає, що працівникам органів ПФУ не можна було на підставі цього листа перераховувати пенсії українським громадянам, оскільки цей лист «не є нормативно–правовим актом» і «не має обов’язкового характеру». Працівники органів ПФУ мали б усвідомити те, що вони вчинили службові злочини, перерахувавши пенсії звичайним українцям згідно з цим «листом–фальшивкою».

Шухевич тягне фальсифікаторів до криміналу

Звертаємо увагу читачів, що Герой України Юрій Шухевич уже скерував у Генеральну прокуратуру України заяву про порушення кримінальної справи за перевищення службових повноважень та зловживання службовим становищем керівництвом органів ПФУ та Мінпраці.

«Настане ще той час, коли привілейованим особам доведеться відповідати за свої діяння перед українським народом, — каже Юрій Шухевич. — Правда завжди переможе! В істинності цього принципу мені доводилося неодноразово переконуватися у своєму житті, особливо під час моїх багаторічних поневірянь у совєтських концтаборах. Я не хотів би, щоб українські чиновники, встановлюючи несправедливо занижені розміри пенсій колишній колгоспниці, вчителю, лікареві, робітникові і водночас встановлюючи несправедливо завищені розміри пенсій «привілейованим» особам, які мають набагато менше стажу і відрахували набагато менше страхових внесків зі своєї зарплатні, ніж учителька чи робітник, «прикривалися законом» і в такий спосіб виправдовувалися перед своєю совістю: «Такий закон, я нічого не можу вдіяти». Це — неправда, бо завжди можна знайти праведний шлях для подолання зла та несправедливості. І якщо кожен на своєму місці почне боротися проти зла та несправедливості, то Україна не тільки вийде з кризового стану, а й стане тією державою, про яку мріяли і за яку віддали своє життя кращі сини та доньки України».

Олекса ЧОРНОТА,
правозахисник

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Як визначити, чи вас не надурили

У редакцію газети «УМ» надійшла інформація про те, що деякі місцеві органи ПФУ «перестаралися» у виконанні «листа–фальшивки» і зменшили пенсії не лише тим українцям, які звернулися по призначення пенсії після 1 серпня 2009 року, а й усім пенсіонерам, яким при обчисленні пенсії було враховано до стажу періоди отримання допомоги з безробіття.

Зважаючи на цю обставину, кожен пенсіонер, який отримував раніше допомогу з безробіття, міг би звернутися до органів ПФУ за місцем проживання і перевірити, чи часом не врахували йому при обчисленні пенсії заробіток у розмірі 0 грн. за весь період отримання допомоги з безробіття?

Якщо працівники органів ПФУ відмовляться надавати таку інформацію, то попросіть їх надати вам копії документів із пенсійної справи про розрахунок пенсії, стажу та заробітку. Якщо вони відмовляться виконати ваше прохання, подайте письмову заяву з проханням надати вам відповідну інформацію та копії документів.

На підставі цих документів спробуйте обчислити свій розмір пенсії, якщо з підрахунку буде виключений заробіток у розмірі 0 грн. за період отримання допомоги з безробіття.

У разі виявлення суттєвого для вас розриву в розмірах пенсій вимагайте від органів ПФУ надання вам відповідних письмових пояснень, а після того звертайтеся до суду по захист своїх прав та законних інтересів. Якщо у вас виникнуть труднощі у написанні позовної заяви, то зверніться письмово на адресу редакції (бажано вказати свою електронну адресу, телефон), і ми надішлемо вам зразок позовної заяви.