Ласкаво просимо до казки

18.02.2011
Ласкаво просимо до казки

Надя (Міла Йовович) чекає свого Колотушу.

Учора в український прокат вийшов фільм «Викрутаси» — перша стрічка грузинського режисера Левана Габріадзе, що у кінематографі дебютував двадцять років тому як актор (скрипаль із фільму «Кін–дза–дза»). Картина, яку продюсував Тимур Бекмамбетов, залишила по собі двояке враження. З одного боку, її є за що критикувати: перебільшення в окремих епізодах і цілих сюжетних лініях, відверті «нестиковки» в сценарії, недостатня переконливість деяких вчинків героїв... А з іншого — робити цього не хочеться взагалі. Оскільки з перших епізодів глядач з величезним задоволенням відгукується на пропозицію авторів картини побувати у казці, де все набагато краще, романтичніше, емоційніше, світліше, ніж у житті.

... Учитель iз провінційного містечка Пальчики Слава Колотилов мріє про славу відомого письменника. Зібравши свій рукопис, з цією мрією він заявився до Москви. Після того, як видавництво відмовилося друкувати його роман, для Слави залишалася одна дорога — у ті ж Пальчики. Але чарівна брюнетка Надя (Міла Йовович), яка збиває Колотилова на автомобілі, змінює не лише його маршрут, а й свій власний. Взагалі–то Надя разом зі своїм нареченим Данею (Іван Ургант) їхала подавати заяву до РАГСу. Звісно, після такої зустрічі «лоб у лоб» на своєму розкішному білому авто герой Урганта — читай: принц на білому коні — поїхав один, а вона, за законами жанру, залишилася з чарівним і щирим до неможливості «Іванком–дурником». І ось уже вони сидять удвох на даху хмарочоса, коштовна обручка з камінням летить донизу, а він одягає їй на палець обручку зі скрученого дротика, яким фіксують пробку на шампанському. А далі починаються справжні викрутаси: Слава потрапляє у вир форс–мажорів, які не дозволяють йому приїхати на власне весілля, а в цей час Даня, всівшись на місце нареченого, намагається переграти ситуацію на свою користь... До речі, незважаючи на зірковий «любовний трикутник», головними у цій історії є все–таки 12 безпритульних хлопчаків, які виграли чемпіонат з футболу.

Хепі–енд у цій картині — «солодшого» не придумаєш. Закохані, перескочивши через усі «підніжки долі», міцно стиснули одне одного в обіймах, хлопці, продемонструвавши нереальну силу волі, отримали головну нагороду турніру, зло (тут його уособлює герой Сергій Гармаша) капітулює перед коханням і справедливістю... Таке ось концентроване і всепоглинаюче щастя, якого так не вистачає у житті.

 

ДО РЕЧІ

На українську презентацію картини «Викрутаси» ніхто із зіркової «трійки» не приїхав. Міла Йовович, яка на зйомки фільму викроїла зі свого графіку аж ... дев’ять днів, зараз знімається в Німеччині, Хабенський працює над «Білою гвардією», а Ургант, кажуть, захотів за приїзд двадцять тисяч євро, суму, яка для організаторів, звісно ж, виявилася непідйомною. Тож лаври від української прем’єри «Викрутасів» пожинали... Потап і Настя Каменських. Ви запитаєте — з якого дива саме вони? Просто у цьому проекті пісня цієї парочки «Викрутаси» заявлена як офіційний саундтрек промо–компанії фільму. Хоча у самій картині звучать пісні «Умитурман», які зворушливо виконує Костянтин Хабенський.