«Публічний» Янукович

04.02.2011

Віктор Янукович нарешті підписав закон про доступ до публічної інформації та зміни до закону про інформацію. Про це вчора на брифінгу повідомив представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко.

«Підписані Президентом закони є революційними за змістом. Вони стануть дієвим механізмом для забезпечення реальної демократії», — заявив Мірошниченко. Постпред Януковича у ВР заявив, що його бос розглядає ці закони ще й як інструменти боротьби з корупцією. «Ті умови, в яких сьогодні працюватимуть органи влади та чиновники, передбачають відкритість при ухваленні рішень. Це допоможе боротися з корупцією і зловживаннями службовим становищем», — цитує Мірошниченка прес–служба Партії регіонів.

При цьому варто відзначити, що розгляд проекту про доступ до публічної інформації довго гальмувався фракціями коаліції. Під тиском опозиційних депутатів, громадських організацій і міжнародних структур Верховна Рада все–таки приступила до розгляду проекту. Більшість і меншість підготували узгоджений проект. «За» ухвалення закону в остаточній редакції 13 січня проголосувало 408 депутатів.

Відповідно до закону, вся інформація, якою володіють суб’єкти владних повноважень, оголошується відкритою. Винятки чітко описані в законі: таємна, конфіденційна інформація, інформація у процесі прийняття рішень. Інформація з обмеженим доступом може бути оприлюднена у випадку «переважаючого» суспільного інтересу. На розгляд інформаційного запиту від громадянина відводиться лише п’ять робочих днів. Посилюється адміністративна відповідальність за порушення права громадян на доступ до інформації.

 

А тим часом

Народний депутат від БЮТ Павло Мовчан не голосував за внесення змін до Конституції щодо терміну виборів до Верховної Ради. «Я можу назвати прізвище людини, яка зайшла у нашу фракцію, забрала карточку пана Мовчана і проголосувала біля себе. Це пан Полянчич», — заявив учора народний депутат від БЮТ Андрій Кожем’якін. Таким чином, число депутатів, які підтримали проведення виборів у 2012 році, — не 311, а 310.

А тим часом нардеп із «НУНС» Володимир Ар’єв звернувся до Генпрокуратури із проханням розслідувати інцидент, коли його картка спрацювала при голосуванні за проект конституційних змін, хоча сам Ар’єв зі своєю ж карткою вилетів у США.