Переживши понеділок

25.01.2011
Переживши понеділок

Олександр Долгополов грав «незручно» для зіркового Содерлінга. (Рейтер.)

Таких успіхів у чоловічому розряді на турнірах серії «Великого шолома» Україна не знала ще з минулого століття, коли під синьо–жовтим прапором виступав Андрій Медведєв. У цьому ж тисячолітті нас більше радували дівчата — сестри Бондаренко в 2008–му виграли «Аустреліон оупен» у парі, у 2009–му Катя дійшла до чвертьфіналу відкритого чемпіонату США. Натомість лідер нашої чоловічої збірної останніх років Сергій Стаховський зазвичай обмежувався потраплянням до основної сітки «шоломів» і лише торік пробився до третього раунду у Нью–Йорку. Звісно, нас тішили рідкісні тріумфи Стаховського й сестер Бондаренко на окремих турнірах АТР і WTA, але хотілося, щоб наші голосно заявляли про себе й на змаганнях найвищого розряду. І от прорив стався. Головною сенсацією останніх днів відкритого чемпіонату Австралії є 22–річний Олександр Долгополов.

Свою дебютну появу на хардових кортах «Мельбурн парку» Сашко, наче стрибком із засідки, відзначив потраплянням аж до чвертьфіналу. І це не межа!

У зустрічі третього кола в суботу на «Арені Маргарет Корт» Долгополов у п’ятисетовому двобої переграв 13–ту ракетку світу й турніру — француза Жо–Вільфріда Тсонга — 3:6, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1. Секрет успіху уродженець Києва розкрив просто: «Я лише граю й намагаюся отримувати задоволення від тенісу». А вчора о четвертій годині ночі за київським часом у такій же тривалій дуелі Долгополов на центральній «Арені Рода Лейвера» зламав опір четвертого за рейтингом тенісиста світу — шведа Робіна Содерлінга — 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2. Причому іменитого суперника Долгополов переграв за всіма показниками, назбиравши загалом 132 очки проти 111 Содерлінга й зробивши 11 подач навиліт проти шести. Умови гри диктував українець: у Робіна була аж 51 невимушена помилка, і усього 23 таких — в Олександра. За словами Долгополова, йому вдалося зіграти проти шведа «незручно».

Одразу ж після найвизначнішого матчу у своїй кар’єрі хлопчина дав велике інтерв’ю офіційному сайту «Аустраліен оупен». Тенісист сказав, що його австралійський тренер Джек Рідер допоміг йому підготуватися до турніру не лише фізично, а й морально. До 19 років Сашка тренував батько, колишній спортсмен і наставник Медведєва, утім через психологічні проблеми родичі вирішили спілкуватися лише поза кортом.

Наступним опонентом Долгополова в завтрашньому чвертьфіналі буде британець Енді Мюррей (п’ятий номер посіву), котрий, нагадаємо, вибив із турніру нашого Іллю Марченка. Напередодні Мюррей у трьох сетах легко здолав австрійця Юргена Мельцера (11).

Інші чвертьфінальні пари виглядають так: Надаль (Іспанія, 1) — Феррер (Іспанія, 7), Бердих (Чехія, 6) — Джокович (Сербія, 3), Федерер (Швейцарія, 2) — Ваврінка (Швейцарія, 19).

Роджер Федерер учора в чотирьох партіях переграв іспанця Томмі Робредо. А Рафаель Надаль не віддав жодного сету хорватові Маріо Чиличу.

На жаль, Стаховський у третьому раунді поступився іспанцеві Томмі Робредо — 7:5, 2:6, 4:6, 2:6.

У жіночих чвертьфіналах зустрінуться: Возняцьки (Данія, 1) — Ск’явоне (Італія, 6), Петкович (Німеччина, 30) — Лі (Китай, 9), Звонарьова (Росія, 2) — Квітова (Чехія, 25), А. Радванська (Польща, 12) — Клійстерс (Бельгія, 3).

У парних розрядах наші синхронно програли в другому колі: Стаховський із росіянином Южним — дуету Марреро/Рамірес–Ідальго (Іспанія); Долгополов із чехом Гаєком — дуету Гранольєрс/Робредо (Іспанія); Ольга Савчук з американкою Крейбес — Дулко/Пеннетта (Аргентина/Італія).

ДО РЕЧІ

Молодший брат Сергія Стаховського Леонард успішно дебютував у юніорському турнірі «Аустреліен оупен», здобувши перемогу в першому колі.