Наша Юкрайно–Раша

24.12.2010
Наша Юкрайно–Раша

Трохи не на кожному українському каналі у новорічну ніч буде Ніколай Басков. Із Машею Єфросиніною — на Новому. (Фото надане прес–службою Нового каналу.)

У нас є традиція — не по–рязановськи у бані, а перед екраном телевізора зустрічати Новий рік. І вже давно знаємо, що коли диво і стається, то його — хоча б більш–меньш нового та оригінального за формою, змістом чи персонажами — у телеефірі буде крапля. Натомість ті самі, переважно російські, поп–зірки та їхні хіти — на більшості каналів.

Сергій Широков, режисер «Блакитного вогника», з яким дехто більш як чотири десятиріччя зустрічає новорічні свята, обіцяє, що кожному другому глядачеві проекту телеканалу «Росія» обов’язково примариться аромат мандаринів та ялинки, навіть якщо вдома не буде ні того, ні іншого. До чого тут канал «Росія» та його глядачі — спитаєте ви? Бо на українських «кнопках» у час, коли старий рік проводжатимемо, а новий зустрічатимемо, — і «Блакитний вогник» (уже вчетверте), й новинка для нас «Олів’є–шоу» Першого російського каналу, і навіть вибірка найкращих скетчів «Наша Russia». Тож відчуття спільного телепростору, де багато — російського і лише трохи — свого, для українських глядачів буде не маревом, а дійсністю.

 

«Інтер»–квартал і «Крокодил»

Телеканал «Інтер» до новорічного столу покаже два проекти від «народних антидепресантів» — команди гумористів Володимира Зеленського, яка кілька останніх років забезпечує каналу найвищі рейтинги. Перед вітальною промовою президента — підсумки року у «Вечірньому кварталі». Крім традиційних пародій та жартів від студії «Квартал 95» також будуть привітання від не менш традиційних на вітчизняному ТБ — Баскова, Потапа—Камєнських, співачки Йолки. Родзинка проекту — виступ легенди оперної сцени Монтсеррат Кабальє.

«Після бою курантів», як написала прес–служба «Інтера» (потім перепросила за неточність і виправилася), — новорічні пригоди сватів Івана і Валентини Будьків та Юрія й Ольги Ковальових у музичному фільмі «Здраствуй, свахо, Новий рік!» спільного виробництва телеканалу, студії «Квартал 95» і компанії «Леополіс». У гості до сватів у новорічну ніч завітає трохи не вся попса: Кіркоров, Звєрєв, Стоцька, Лазарєв, Брежнєва, Фріске, Павліашвілі, Руссо, Лорак. «Міжнародності» черговому фільму «квартальщиків» надасть диско–дует Ottawan. Усі знаменитості опиняться у Богом забутих Кучугурах, де мешкають Будьки: там у новорічну негоду застрягли всі поїзди й авто, на яких зірки поспішали на корпоративи. Жертвам снігових завалів у кадрі доведеться не лише співати, а й купувати продукти у сільському магазині, готувати їжу, прикрашати ялинку та накривати стіл. Бо Будьки спочатку ну зовсім скромно збиралися відзначати свято — без традиційних атрибутів, своїх сватів і навіть внучки Женєчки.

Новий канал новорічний ефір також зробив продовженням свого рейтингового проекту, до якого глядач звикав з кінця літа. За годину до початку Нового року почнуть показувати останній — святковий — випуск спецпроекту «Зроби мені смішно — 2», який стартував у грудні. Двогодинну розширену версію шоу, основа якого — гра у «Крокодила» та жарти із зірковими гостями, — доповнять виступи артистів та пародії на популярні пісні. Заспівають усі: і ведучі Маша Єфросініна, Сергій Кузін, Олексій Педан, Сергій Притула, і гості, чиї пісні переробляли: всюдисущий Басков, Лоліта Мілявська та іже з ними. Продюсер програми Вікторія Забулонська уточнює: «Ми проаналізували музичні чарти і вибрали для постановок найтоповіші пісні». Взагалі, цей новорічний проект — дітище команди, що працювала над програмами «Тільки правда?», «Хто проти блондинок?», «Світлі голови», до якої приєднався КВКшник Сергій Писаренко, що став креативним постановником концертних номерів. Відповідальним за сценічні костюми була команда під керівництвом дизайнера Олексія Залевського.

«Олів’є» до і після

Для любителів традицій — ефір каналу «Україна». Уже четвертий рік поспіль телерадіокомпанія Ріната Ахметова у новорічну ніч транслюватиме проект каналу «Росія». Ведучими «Блакитного вогника–2011» будуть 61–річна Алла Пугачова, яка уже обіцяла не співати, та Ніколай Басков. У цьогорічній програмі дзвеніти бокалами і ловити серпантин будуть усе ті ж поп–співаки, але виступатимуть вони «несподіваними» дуетами, наприклад, Валерій Меладзе з Григорієм Лепсом, Лоліта — з Вєркою Сердючкою. Обіцяють також нетрадиційні тріо і навіть квартети, як то Діма Білан та «Новиє русскіє бабкі». Головні жартівники — Олена Воробєй з Михайлом Поліцеймако та Ілля Олєйніков з Юрієм Стояновим.

Ще один подаруночок від російського Першого каналу — в ефірі «1+1». Тут музично–гумористичне «Олів’є–шоу» буде до промови Президента Віктора Януковича і після неї. І на «плюсах» жартуватимуть та Новий рік зустрічатимуть Іван Ургант, Олександр Цекало, Гарік Мартиросян, Нонна Гришаєва у великій компанії відомих і популярних росіян. До речі, минулорічний чотиригодинний випуск проекту з пародіями, піснями і частівками мультяшних Путіна та Медвєдєва на російському телебаченні був достойним конкурентом «Блакитному вогнику».

«Плюси» мають і два новорічні проекти власного виробництва: «Зірка+зірка. Новорічні пригоди», яку поставили у вечірню програму 1 січня, та «Новорічне Диско–80–х», яке покажуть після «Олів’є–шоу». На зйомки теледискотеки на «1+1» уже приїздили європейські поп–пенсіонери — німецька група «Чінгісхан», іспанський дует «Баккара», італієць Gazebo, учасники російських груп «Технологія», «Комбінація», «Земляни». З вітчизняних зірок у проекті задіяні Гайтана, Альоша, Скрябін, гурт «ТІК». У ролі ведучого «Диско» вперше на «Плюсах» дебютує обличчя Нового каналу — Андрій Доманський. А учасників дуетів проекту «Зірка+зірка» у новорічних пригодах перетасують. Наприклад, Сергій Звєрєв співатиме з Настєю Каменських, а Ірина Білик — iз Гаріком Кричевським. Зірки стануть і піонерами, і традиційними новорічними персонажами: хто Дідом Морозом, хто Снігуронькою.

Свій про своє

Якщо всіх найпомітніших вітчизняних телевізійників (і не тільки) ви хочете побачити в одній програмі, не затягуйте з приготуванням святкового столу, вклякайте перед телевізором уже о 21:00 і вмикайте на ICTV «Велику різницю по–українськи». Тут пройдуться по Володимиру Зеленському. Він розпочне ефір словами: «Ми розпочинаємо мою програму на моєму каналі», а закінчить новим гімном «Інтера»: «Тут уже оселився весь вечірній квартал!». У пародії на новорічний вогник на Першому Національному ведучі Валід Арфуш та Ольга Сумська констатуватимуть: «В ефірі телеканал УТ–1, який ви дивитеся лише двi секунди, поки переключаєте канали». Тут одночасно зійдуться Катя Осадча, Діма Коляденко та Лєра Черненко, Маша Єфросиніна, Андрій Доманський та інші. Очікувати святкові 00.00 годин ICTV пропонує у компанії героїв скетчів «Наша Russia».

Найбільше українського залишиться у новорічному ефірі каналів СТБ та Першого Національного. На СТБ вирішили вдатися до практики минулого року: тоді майже безперервно показували проекти «Україна має талант!» та «Танцюють всі!», цього разу буде «Х–фактор». Кращі епізоди вокального проекту будуть в ефірі 31 грудня з 10:00 до 19:00 1 січня. А далі — фінал, на якому кожен із чотирьох учасників заспіває по три пісні, одна з яких — за форматом — має бути виконана зi знаменитим співаком. На каналі не розголошують прізвищ іменитих помічників фіналістів, лише констатують, що вже отримали підтвердження від двох світових зірок. Третім компаньйоном точно стане українська зірка. (Ім’я фіналіста оголосять на гала–концерті 8 січня).

У вечірньому двогодинному шоу «Квартира–2011» на Першому Національному під Новий рік співатимуть українські зірки, а веселитимуть гумористи «Кролики» та учасники «Золотого гусака». (автор ідеї та сценарію — Ілля Ноябрьов). Також у новорічну ніч на державному каналі стартує 3–денна концертна програма «Перші на Першому». 31 грудня в ефірі нагороджуватимуть переможців щотижневого хіт–параду відеокліпів «Національна двадцятка», переможців якого глядачі обирали SMS–голосуванням. Серед перших — Ані Лорак, Тіна Кароль, Ірина Білик, Олексій Матіас, Тетяна Недєльська, Олександр Пономарьов, Світлана Лобода, Анастасія Приходько, гурт «ТІК». Співатимуть також російські виконавці Тетяна Овсієнко, Серьога, Йолка, «Брати Карамазови».

За словами гендиректора Першого Національного Єгора Бенкендорфа, у новорічну ніч планують робити прямі включення з головних площ великих міст України.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>