Уорнери, зніміть маски!

12.11.2010

Головна проблема, яка найбільше непокоїть чиновників із УЄФА за 574 дні до старту континентальної першості з футболу, — готовність двох футбольних арен України — у Києві та Львові. Днями свій черговий інспекційний візит завершила експертна комісія Європейської футбольної асоціації на чолі з директором департаменту зі стадіонів та безпеки Марком Тіммером. Офіційної резолюції стосовно ходу будівництва та реконструкції проблемних споруд ще немає, але заяви окремих чиновників УЄФА свідчать про позитивні враження від роботи наших будівельників. Показовими видаються слова виконавчого директора компанії «УЄФА Івентс СА» Девіда Тейлора, який заявив, що реконструйованим НСК «Олімпійський» можна буде пишатися. Пан Тейлор додав, що темпи поточних робіт на арені фінального матчу Євро–2012 — «неймовірні».

Водночас ревізори переймаються якістю робіт, хвилюючись за дотримання вітчизняними майстрами будівельних нормативів. Зараз на «Олімпійському» якраз готуються до спорудження даху над ареною, який планують встановити навесні 2011–го.

Ахіллесова п’ята усього Євро — львівський стадіон — наразі може похвалитися повністю збудованим першим ярусом і наполовину змонтованим другим. Як заявив днями Прем’єр–міністр Микола Азаров, обидві спортивні споруди — у Києві та Львові — нині готові на дві третини й будуть здані в експлуатацію вчасно наступного року.

Водночас національний оргкомітет активно готується рекламувати як сам турнір, так і місце його проведення. Нагадаємо, що для європейських вболівальників, на яких чекають влітку 2012 року, відзняли промо–ролик «Увімкни Україну» та презентували логотип нашої держави — соняшник. Вартість ролика, який незабаром почнуть демонструвати на каналах «Євроньюз», «Євроспорт» та Бі–Бі–Сі, за словами віце–прем’єр–міністра Бориса Колесникова, нижча від ринкової і становить 3,5—4 млн. грн. При цьому громадські контролери вважають таку суму за півторахвилинне відео завищеною та вимагають публічності щодо витрат державних коштів.

До речі до виходу в світ вже готові талісмани турніру. Але засекречені. Першими їх побачать поляки — 16 листопада у Варшаві за участю Олега Блохіна та Андрія Шевченка відбудеться офіційна презентація анімаційного образу, виготовленого художниками компанії «Уорнер бразерз». А через чотири дні, 20 листопада, талісмани Євро зі Львова почнуть своє турне Україною.