Без молодших братів

12.11.2010

Минулорічне диво не повторилося: останній представник першої ліги вилетів із розіграшу національного Кубка на стадії 1/4, і до півфінальної стадії вийшли лише представники еліти. Однак без свіжих облич тут не обійшлося. Минулого сезону в кубковій четвірці не було ні «Динамо», ні «Дніпра», ні тим паче «Арсенала», і лише «Шахтар» змагався в півфіналі, аби програти землякам із «Металурга». Особливо відзначимо успіх київських «канонірів», найкращим досягненням яких у Кубку України досі були два виходи до чвертьфіналу. Тепер же команда Юрія Бакалова отримала непоганий шанс поборотися за путівку до єврокубків. Із півфінальної четвірки «Арсенал» є єдиною командою, що не має досвіду виступів ані в фіналі Кубка України, ані на міжнародній арені.

 

Виїзна серія «канонірів»

У позавчорашньому вечірньому протистоянні «Карпат» та «Арсенала» фаворитами були львів’яни. Букмекери відводили їм удвічі вищі шанси на перемогу. Хоча ці клуби є сусідами в турнірній таблиці чемпіонату, але грали на львівському стадіоні «Україна». Однак мали обнадійливий фактор і гості: у цьому сезоні галичани виступають на три фронти, плюс ключових гравців «Карпат» запрошують на матчі національної та молодіжної збірних України. Можливо, саме втома господарів і спричинила негативний для них підсумок. Швидким голом відзначився росіянин Сергій Самодін — до речі, він забивав й у двох попередніх кубкових поєдинках «Арсенала», проти «Олександрії» й «Металіста». Цікаво, що «гармаші» всі три перемоги здобули на виїзді.

«У мене було відчуття, що Сергій заб’є. А він ще й гольову передачу віддав», — пояснював після гри Бакалов, чому вирішив випустити на поле форварда, який рідко потрапляє до основного складу. «Червоно–сині» вміло відбилися від атак господарів, а наприкінці Андрія Тлумака засмутив ще один легіонер із Росії та колишній гравець московського ЦСКА, а тепер найбільш високооплачуваний в «Арсеналі» Ролан Гусєв.

Що може резерв

Якщо у Львові змагалися основні склади, то Мірча Луческу, як і на попередніх стадіях Кубка, випустив зі стартових хвилин багатьох дублерів — аж шістьох українців. І «другі номери» «Шахтаря» вдома не мали проблем із запорізьким «Металургом», який у чемпіонаті здобув дві перемоги поспіль. Єдиний у матчі гол гості «привезли» самі собі: під час атаки донеччан м’яч відбив у власні ворота камерунець Адольф Тейку. До речі, в цьому матчі він зазнав легкого струсу мозку, ударившись головою об землю.

Цікаво, чи перетнуться «гірники» в півфіналі з «Динамо»? Два роки чекали на вихід киян до 1/2 Кубка. Минулого сезону «біло–сині» поступилися в боротьбі за право зіграти на цьому етапі саме «Шахті». І тепер мали проблеми з донбасівцями.

У підопічних Олега Лужного був, здавалося б, найпростіший суперник. До всього, підопічним Анатолія Волобуєва заборгували гроші за кілька місяців. Рівно два роки тому суперники зустрічалися в Алчевську на цій же стадії Кубка, і тоді кияни розгромили «сталеварів» — 4:1. Але позавчора гості, у складі яких вистачало номінальних резервістів на кшталт Андре і Теміле, першими пропустили після чудового удару зі штрафного В’ячеслава Шевченка. У середині другого тайму, вже виграючи 3:1, «Динамо» залишилося в меншості після вилучення македонця Горана Попова. У компенсований час алчевська команда скоротила рахунок до мінімуму й удостоїлася скандування «молодці». Стадіон, розрахований на 9200 місць, прийняв аж 17 тисяч уболівальників із різних куточків Луганщини.

«Тепер я знаю, хто на що претендує і хто чого вартий. Але ці думки я залишу при собі», — своєрідно оцінив дії своїх підопічних, які провалили перший тайм, Олег Лужний. А Волобуєв нарікав на дії арбітра, який, на його думку, вплинув на результат матчу.

У самому Луганську, як уже повідомляла «УМ», перемогу «Дніпру» в серії пенальті приніс грузин Уча Лобжанідзе. Перед тим удар 21–річного півзахисника «Зорі» Максима Білого парирував досвідчений чех Ян Лаштувка.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/4 фіналу

«Зоря» — «Дніпро» — 1:1 (пен. — 4:5)

Голи: Полянський, 36 — Гладкий, 75

Вилучення: Чеберячко, 71 («Д»)

17 000 глядачів

«Сталь» — «Динамо» — 2:3

Голи: В. Шевченко, 15; Локтіонов, 90+2 — Мілевський, 49, 60; Одинцов, 54 (у свої ворота)

Вилучення: Попов, 67 («Д»)

8 500 глядачів

«Карпати» (Львів) — «Арсенал» (Київ) — 0:2

Голи: Самодін, 7; Гусєв, 82

27 000 глядачів

«Шахтар» (Донецьк) — «Металург» (Запоріжжя) — 1:0

Гол: Тейку, 14 (у свої ворота)

22 326 глядачів

* * *

Англія. Прем’єр–ліга. 12–й тур. «Вест Хем» — «Вест Бромвіч» — 2:2, «Уїган» — «Ліверпуль» — 1:1 (Родальєга, 52 — Торрес, 7), «Астон Вілла» — «Блекпул» — 3:2, «Челсі» — «Фулхем» — 1:0 (Есьєн, 33), «Ньюкасл» — «Блекберн» — 1:2, «Вулверхемптон» — «Арсенал» — 0:2 (Шамах, 1, 90), «Евертон» — «Болтон» — 1:1, «Ман. Сіті» — «Ман. юн.» — 0:0.

Лідери: «Челсі» — 28, «МЮ» — 24, «Арсенал» — 23.

* * *

Італія. Серія А. 11–й тур. «Брешія» — «Ювентус» — 1:1, «Калярі» — «Наполі» — 0:1, «Катанья» — «Удінезе» — 1:0, «Чезена» — «Лаціо» — 1:0, «К’єво» — «Барі» — 0:0, «Дженоа» — «Болонья» — 1:0, «Лечче» — «Інтер» — 1:1 (Олівейра, 79 — Міліто, 76), «Мілан» — «Палермо» — 3:1 (Пато, 19; Ібрагімович, 77 (пен.); Робіньйо, 83 — Бачинович, 63), «Рома» — «Фіорентина» — 3:2.

Лідери: «Мілан» — 23, «Лаціо» — 22, «Наполі» — 21.

* * *

Іспанія. Кубок короля. 1/16 фіналу. «Сарагоса» — «Бетіс» — 1:2 (перший матч — 1:0), «Реал» — «Мурсія» — 5:1 (0:0), «Севілья» — «Реал Уніон» — 6:1 (4:0), «Віляреал» — «Полі Ехідо» — 2:0 (1:1), «Леванте» — «Херес» — 1:2 (3:2), «Депортиво» — «Осасуна» — 2:1 (1:1), «Атлетико» — «Лас–Пальмас» — 1:1 (5:0), «Альмерія» — «Реал сосьєдад» — 2:1 (3:2), «Барселона» — «Сеута» — 5:1 (2:0), «Атлетік» — «Алькоркон» — 2:0 (1:0).

* * *

Франція. Кубок ліги. 1/4 фіналу. «Валансьєн» — «ПСЖ» — 1:3, «Монпельє» — «Лілль» — 2:1, «Марсель» — «Монако» — 2:1.

* * *

Росія. Прем’єр–ліга. Матч 18–го туру. «Зеніт» — ЦСКА — 1:3 (Розіна, 90+2 — Вагнер Лав, 14; Гонсалес, 34; Думбія, 52).

Лідери після 27 матчів: «Зеніт» — 63, ЦСКА — 57, «Рубін» — 55.

У разі перемоги «Зеніт» став би чемпіоном Росії за три тури до фінішу.