Партія влади починає і виграє

09.11.2010

Греція: народу важко, але владі довіряють

До першого туру місцевих виборів у Греції було прикуто особливу увагу як у самій країні, так і за її межами — передусім у Європі, на економіку якої суттєво вплинула грецька криза. Це голосування мало стати лакмусовим папірцем ставлення населення до радикальних реформ, які змушена проводити грецька влада з огляду на складну економічно–фінансову ситуацію. Попри всі закиди на адресу уряду, протести та маніфестації, екзит–поли і попередні результати виборів свідчать, що греки підтримали правлячу Соціалістичну партію (ПАСОК). Перемога соціалістів означає вотум довіри уряду на чолі з прем’єр–міністром Георгісом Папандреу. Вчора він оголосив, що підтримка народу розв’язала уряду руки для подальшого проведення запланованих реформ, а потреба в проведенні дострокових парламентських виборів відтак відпадає.

Наразі соціалісти виграють у восьми з тринадцяти адміністративних регіонів Греції, а ще в п’яти перед веде головна опозиційна сила — партія «Нова демократія». Другий тур регіональних виборів, який відбудеться наступної неділі, покаже, наскільки переконливою є перемога партії влади. Але вже тепер можна сказати, що країна входить у період політичної стабільності, результатом якої стане поліпшення економічно–фінансової ситуації у Греції.

Азербайджан: виборці не вірять у можливість змінити владу

Згідно з попередніми даними, оприлюдненими вчора ЦВК Азербайджану, на парламентських виборах минулої неділі кандидати від правлячої партії президента Ільхама Алієва «Новий Азербайджан» отримали більше половини (близько 70 зі 125) місць у законодавчому органі країни. За словами голови центрвиборчкому Мазахіра Панахова, явка виборців становила трохи більше 50 відсотків, що «можна вважати добрим показником». Водночас, на думку опозиції, така низька активність виборців свідчить лише про те, що азербайджанці відчувають безвихідь і безсилля щось змінити в країні, де впродовж двох десятиліть править династія Алієвих.

Парламентські вибори в Азербайджані відбуваються раз на п’ять років на мажоритарній основі. Перед попередніми виборами опозиція під враженням подій в Україні та Грузії ще намагалася протестувати проти виборчих махінацій влади та плекала надії на зміщення тоталітарного правління, але ситуація не змінилася. Цього разу багатьом кандидатам опозиції просто було відмовлено в реєстрації.

Спостерігачі від ОБСЄ заявили, що під час голосування зіштовхнулися «зі значними обмеженнями» з боку влади і мають достовірні свідчення про факти залякування виборців.

Підбадьорений черговою перемогою, президент Ільхам Алієв на церемонії прощання з двома азербай­джанськими військовослужбовцями, які загинули під час сутички з військами Вірменії, заявив, що не виключає початку збройних дій для розв’язання проблеми Нагірного Карабаху, якщо дипломатичні зусилля не дадуть результату. Алієв запевнив, що його країна має достатньо військової потужності для повернення регіону під контроль Баку.

М’янма: альтернативи владі не існує

Уперше за останні 20 років вибори відбулися і в одній із найбільш закритих та тоталітарних країн світу — Бірмі, або М’янмі, як називає її правляча там військова хунта. Формально 26 мільйонів бірманців могли вибирати серед 37 політичних партій та угруповань. Але насправді «вибори» відбувалися під жорстким контролем війська, а переможцями заздалегідь було визначено дві урядові «генеральські» партії: створений у червні цього року Союз солідарності та розвитку і Партію національної єдності. Разом вони виставили дві третини кандидатів, які брали участь у виборах.

Президент США Барак Обама назвав недільні вибори у М’янмі й не вільними, і не справедливими. Невідомо, коли 50–мільйонному населенню Бірми оголосять остаточні результати, але вже вчора всі урядові ЗМІ повідомили про перемогу на них угруповань, які підтримують хунту. Представники бірманської опозиції в еміграції заявляли, що найкращим виходом був би бойкот виборів опозицією, оскільки їх результат однаково буде сфальсифіковано. Закордонним спостерігачам та журналістам в’їзд до країни на час ви­борів було заборонено.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>