Дежа вю на шаблях

09.11.2010
Дежа вю на шаблях

Як і минулого року, чемпіонський титул у жіночій шаблі здобула Маріель Загуніс зі США, яка в півфіналі перемогла нашу Олену Хомрову (ліворуч). (Фото Рейтер.)

На планетарній першості з фехтування, яка триває в Парижі, вже дві українки сходили на п’єдестал пошани. Прикро, що олімпійським чемпіонкам 2008 року в командній шаблі Ользі Харлан та Олені Хомровій забракло дещиці, аби вболівальники в палаці «Гран Пале» почули гімн України. На шляху до світової вершини нездоланною стіною для наших дівчат постала Маріель Загуніс зі США. Спочатку, в півфіналі, зупинити переможний хід першого номера світового рейтингу намагалася Хомрова. Проте, ведучи перед 6:3, українка пропустила 12 поспіль точних ударів суперниці і в підсумку була змушена тішитися «бронзою». Вона, до речі, стала для Олени першою світовою відзнакою в кар’єрі.

У фіналі реваншуватися за подругу спробувала найсильніша шаблістка України та другий номер світового табелю про ранги Ольга Харлан. Трохи раніше, у своєму півфіналі, Оля впевнено розібралася з сильною росіянкою Софією Великою — 15:9. Вирішальна дуель стала повторенням минулорічного фіналу. Тоді переможницею стала Загуніс. І цього разу більш агресивний початок дозволив американці відсвяткувати перемогу — 15:11. У Харлуші, як називають Ольгу подруги, — «срібло», і ми всі разом покладаємо надії на реванш у командній першості.

В «одиночці» ще двоє наших дівчат — Ольга Жовнір і Галина Пундик — стали, відповідно, 21–ю і 90–ю. А в чоловіків–шаблістів місця розподілено так: 1. Ву Янг Вонг (Китай). 2. Ніколас Лімбах (Німеччина). 3. Веніамин Решетников (Росія), Космін Ханяну (Румунія)... 16. Дмитро Пундик... 28. Андрій Ягодка... 39. Дмитро Бойко... 46. Олег Штурбабін (усі — Україна)