Безцінний гемодіаліз

28.10.2010

Не так давно в Черкасах хвалилися тим, що тут, уперше в Україні, почав працювати приватний гемодіалізний центр «Фрезеніус», в якому на сучасному обладнанні проводять очищення крові майже 80 хворим на ниркову недостатність. Аж тут — скандал. Розгорівся він через гроші. Річ у тім, що замовник послуг — Черкаська обласна лікарня — не заплатила цьому центру за проведений iз початку року гемодіаліз. Бо досі немає угоди на таку послугу.

«Питання про необхідність підписання цієї угоди та ціни на послуги ми порушували за минулі місяці неодноразово. Але щоразу представники «Фрезеніуса» ухилялися від цієї розмови», — коментує ситуацію «Україні молодій» головний лікар Черкаської обласної лікарні Валерій Черняк.

За його словами, загалом, коли вводили в дію новий гемодіалізний центр, ішлося про те, що один сеанс там обходитиметься дешевше, ніж в обласній лікарні. Це знали і в Черкаській обласній державній адміністрації, і в Головному управлінні охорони здоров’я області. Тож під час формування бюджету на цей рік на послуги «Фрезеніуса» було закладено 10,5 млн. грн. Ця сума, каже Черняк, може покрити 11 тисяч сеансів, якщо вартість одного становитиме не більше 935 гривень. Дати більше обласна лікарня не в змозі.

А гемодіалізний центр пропонує обласній лікарні виплатити за один сеанс гемодіалізу 1395 гривень. Там пояснюють, що в цю суму входить не лише заробітна плата лікарiв, медсестер, охоронцiв, а й орендна плата за приміщення. Водночас Валерій Черняк наводить приклад того, що в очолюваному ним лікувальному закладі гемодіаліз обходиться в 900 гривень. Тож, у свою чергу, обласна лікарня пропонує платити приватникам таку саму ціну.

«Підписувати угоду на більшу суму ніж та, котра закладена в бюджеті, не маю права. Я ж не буду брати кредит, аби оплатити гемодіаліз», — обурюється Валерій Петрович. Він зазначає, якщо виходити із запропонованої «Фрезеніусом» ціни за один сеанс гемодіалізу, то нині обласній лікарні треба знайти додатково до закладених у бюджеті коштів ще аж 7 мільйонів. І до кінця року ця сума однозначно зросте, адже хворі продовжують проходити процедуру гемодіалізу в цьому центрі. Де взяти такі гроші? Забрати в інших хворих?

Головний лікар обласної лікарні не виключає того, що перемовини зайдуть у глухий кут остаточно і доведеться відмовитися від видаткових матеріалів «Фрезеніуса», якщо гемодіалізний центр не піде на поступки. Тоді обласна лікарня знайде іншу фірму, де можна буде придбати ці матеріали за доступною ціною. А таких фірм, наголошує він, на ринку вистачає.