НОВИНИ ПЛЮС

28.10.2010

Суд над Ходорковським

Екс–голова ЮКОСу Михайло Ходорковський учора на суді відповів на висунуті йому звинувачення у справі про розкрадання 200 мільйонів тонн нафти і заявив, що на основі наведених прокуратурою доказів неможливо винести законний обвинувальний вирок. На думку Ходорковського, за 19 місяців судового процесу прокуратурі не вдалося довести, що він здійснював злочинні діяння. Не підтвердив це і жоден із викликаних на процес свідків. Опальний бізнесмен також покликав у свідки нинішнього прем’єр–міністра Росії Володимира Путіна, який у 2003 році як президент держави вітав ЮКОС із ювілеєм і високо оцінив професіоналізм компанії. Ходорковський попросив суд виправдати його по другій кримінальній справі, «оцінивши старання прокурорів, які все для цього зробили». Хоча і визнав, що «виправдальний вирок у московському суді — річ узагалі нереальна».

Цирк у Чечні

Керівництво Чеченської республіки планує побудувати в Грозному аналог Діснейленду — культурно–розважальний комплекс із аквапарком та дитячим розважальним центром.

При цьому основним об’єктом комплексу стане цирк, розрахований на півтори тисячі глядачів. Як заявив помічник президента Чечні Хусейн Кадиров, відновлення цирку в республіці — питання національної честі. За його словами, новий цирк у Грозному, ідея реконструювати який належить главі Чеченської Республіки Рамзану Кадирову, стане найсучаснішим і найгарнішим цирком Росії. Попередній цирковий комплекс було зруйновано під час першої чеченської війни 1995 року.

За інтернет–«віагру» — до суду

Слідче управління Москви порушило кримінальну справу проти гендиректора ТОВ «Деспмедія» Ігоря Гусєва, якого вважають найбільшим спамером світу. Як повідомляє газета «Коммєрсант», через партнерську програму Glavmed.com організація займалася продажем контрафактних фармацевтичних препаратів, у тому числі віагри, на території США, Канади та інших країн світу. Для реклами своєї продукції «підприємці» використовували спам – масову розсилку повідомлень електронною поштою. За даними слідства, обіг Glavmed.com за останні три з половиною роки міг скласти 120 мільйонів доларів. А втрати російської економіки від спаму минулого року оцінювали в 14,1 мільярда рублів.

Під час обшуку в квартирі Гусєва були виявлені документи, які допоможуть встановити його місцеперебування, фармацевтичні препарати, три ноутбуки, флеш–карти і жорсткі диски. За обвинуваченням у незаконному підприємництві Гусєву загрожує до п’яти років позбавлення волі. Сам спамер, імовірно, перебуває за кордоном. Найближчим часом російське слідство передасть дані на нього в Інтерпол.

Бхутто вбили таліби?

Слідчі Пакистану дійшли висновку, що за вбивством опозиційного політика, колишнього прем’єра країни Беназір Бхутто, яка загинула 27 грудня 2007 року в результаті теракту, стоять бойовики місцевого крила руху «Талібан» — «Техрік–е–Талібан». Як повідомляє пакистанська газета Dawn, висновок про причетність до теракту талібів слідчі зробили на підставі свідчень, отриманих від п’ятьох учасників замаху, які зараз перебувають під вартою. Очікується, що матеріали слідства надійдуть до суду 30 жовтня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>