Гончарук «у кубі»

28.10.2010

Вибори міського голови Бердянська, що в Запорізькій області, обросли епатажними подіями. Одні кандидати демонструють дива політичної мінливості, інші — потерпають від рішень судів. Анатолій Герасименко, який очолював Бердянський виборчком під час дев’яти попередніх кампаній, каже, що такого безміру ще не бачив.

Спершу політичний конфуз трапився з діючим мером Євгеном Шаповаловим. Задля збереження крісла градоначальник покинув «Нашу Україну» і восени 2009–го «прописався» в Партії регіонів. Як виявилося, тимчасово. Рейтинг мера різко впав після низки скандальних рішень — і «Регіони» поставили на киянина Олексія Бакая, який у 90–х уже керував Бердянськом. Шаповалову гарантували певні «відступні». Але прізвище Шаповалова все–таки поповнило список кандидатів. Він полишив лави ПР і перейшов у партію «Справедливість». При цьому мер заявив, що й це тимчасово, адже йому імпонує політика команди Януковича.

Ще одна оказія сталася з Петром Гончаруком, який якщо не лідирував, то перебував у трійці найпопулярніших кандидатів. Члени Бердянського міськвиборчкому майже одноголосно (проти — лише один) зняли висуванця Партії народної довіри з балотування. Його «дискваліфікували» за скаргою ще одного Гончарука — мешканця Запоріжжя Віталія (до речі, серед кандидатів є ще один «клон», Юрій Гончарук). Зокрема, панові Петру закинули факти незаконної агітації: на частині агітматеріалів не було вихідних даних. Хоча хто цим не грішить?

Зрештою, після судових суперечок Гончаруку–першому вдалося поновитися в кандидатах. Але ненадовго. Тільки–но міськвиборчком уніс його у список кандидатів, як знову позбавив реєстрації. Соратники Гончарука кажуть, що він став жертвою «рейдерського захоплення». Адже пана Петра зняли з реєстрації після того, як комісія розглянула скаргу Василя Христенка — голови нібито щойно створеної в Бердянську філії Партії народної довіри.