Пекельна доля Корану

10.09.2010

Штати посилюють безпеку своїх посольств по всьому світу. А всередині країни вирують пристрасті: керівництво держави, релігійні та громадські організації, преса і громадськість обговорюють ініціативу пастора крихітної євангелістської громади міста Гейнсвілл, що у штаті Флорида. 58–річний Террі Джонс прославився вже й далеко за межами США після того, як заявив про намір організувати публічне спалення Корану. Таким чином духовний пастир закликає свою громаду та всіх американців відзначити чергову річницю терактів 11 вересня.

Поки Джонс готується до втілення свого задуму, світова спільнота наввипередки поспішає заявити про свій осуд. Проти ініціативи священика рішуче виступили держсекретар США Хілларі Клінтон та Білий дім, командувач військ НАТО в Афганістані генерал Девід Петереус і генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. Такою, що «суперечить зусиллям ООН та інших організацій, спрямованим на досягнення терпимості, розуміння між культурами і взаємної поваги релігій» назвав заплановану акцію Генсек Організації Об’єднаних Націй Пан Кі Мун. Канцлер ФРН Ангела Меркель назвала намір флоридського пастора «огидною неповагою (до мусульман)» та «абсолютно неосвіченим рішенням». Занепокоєння планами Джонса і його пастви висловив Ватикан.

Попри все це, пастор Джонс від своїх намірів відмовлятися не збирається. «Ми повинні зробити яскраве послання до радикальних ісламістів», — заявляє отець. Як повідомив учора його син Люк, Террі вже зібрав близько 200 екземплярів Корану, які завтра мають піддати урочистому спаленню. «Ми хочемо протистояти релігії, яка, як ми вважаємо, веде людей до пекла», — заявив Джонс–молодший, зазначивши, що охочі можуть вважати їх із батьком божевільними — мовляв, їхнє право.

Сам священнослужитель тішиться: «Народ на моєму боці, бо мене просто завалили Коранами». За словами пастора, він отримав уже більше ста погроз, але це тільки укріпило його в переконанні, що його наміри — правильні.

Спецслужби США, Пентагон та МЗС неабияк стурбовані, передбачаючи акції протесту з боку радикальних мусульман, що не потерплять такої наруги над священною книгою. Американські дипломати застерігають співвітчизників, які 11 вересня опиняться за кордоном, бути особливо обережними. І недарма.

«Обов’язок усіх нас, мусульман, — реагувати. Коли священний Коран спалюють у всіх на очах, нам не залишається нічого іншого, крім як убивати всіх американців, хоч би де вони перебували», — заявив імам Мохаммад Мухтар, який є одним із кандидатів на афганських виборах, що відбудуться 18 вересня.

 

ДОСЬЄ

Хто ви, містере Джонс?

Американська преса публікує матеріали під заголовками «Хто такий превелебний Террі Джонс». Як зазначає новиннєвий сайт Firstcoastnews.com, Джонс називає себе доктором наук, але в Каліфорнійській вищій школі богослов’я наголошують, що він ніколи там не навчався, отримавши 1993 року лише почесний ступінь доктора теології. При цьому у школі категорично не схвалюють його нинішні наміри.

1996 року Джонс очолив харизматичну Церкву миру в Гейнсвіллі. Кількість парафіян цієї церкви становить менше ста осіб. Доти Джонс керував місією у німецькому Кельні. Церкву в Європі він заснував іще в 1980–х, але 2008 року колишні одновірці заявили, що відмовляються мати з ним будь–що спільне «з особистих причин». А власна дочка пастора залишила його нинішню церкву, назвавши її сектою, в якій парафіян оцінюють лише за кількістю вкладених коштів.

Журналісти з’ясували, що Террі Джонс також є засновником фірми, яка займається продажем меблів через інтернет і зареєстрована за адресою його церкви. Як пише «Сан–Франциско кронікл», швидше за все, справжнім мотивом «Міжнародного дня спалення Корану» є також гроші. Адже для Джонса це чудова нагода прорекламувати не лише свою особу, а й власну книжку «Іслам — це від диявола».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>