Смертоносна «Волга»

10.09.2010
Смертоносна «Волга»

Це все, що залишилося від замінованого автомобіля і терориста–смертника. (Фото Рейтер.)

Щонайменше 15 людей загинули внаслідок потужного вибуху, який прогримів учора об 11.30 у північноосетинському Владикавказі. Кількість жертв може зрости — вибуховий пристрій було закладено біля входу на центральний ринок, тож поранення отримало близько сотні людей, з яких десятеро перебували в дуже важкому стані. Серед постраждалих, у тому числі «складних», є діти.

Як повідомляє ІТАР–ТАКС, за попередніми висновками правоохоронних органів, терористи заклали бомбу в автомобілі (швидше за все, «Волзі»), припаркованому на вулиці Джанаєва. Потужність вибуху становила близько 30—40 кг у тротиловому еквіваленті. Аби травмувати якомога більше людей, терористи начинили вибуховий пристрій дрібними металевими предметами.

Незабаром після вибуху міліція попередила мешканців Владикавказа про небезпеку повторних терактів. Згодом російські ЗМІ передали повідомлення про те, що на ринку було знайдено ще один вибуховий пристрій, але пізніше правоохоронці цю інформацію спростували.

Як заявив президент Північної Осетії Таймураз Мамсуров, який одразу приїхав на місце події, теракт здійснив смертник. Проте не виключено, що зловмисник був не сам: серед решток замінованого автомобіля знайшли понівечений і обезголовлений труп, але машину розірвало на шматки, тож не виключено, що там міг перебувати ще принаймні один терорист.

Учора органи безпеки Північної Осетії вживали належних заходів, щоб не допустити нових вибухів. Після того, як у міністерство освіти зателефонував невідомий чоловік і заявив, що один із навчальних закладів міста заміновано, у Владикавказі евакуювали дітей зі шкіл і дитсадків.

Теракт у столиці Північної Осетії спонукав підвищити пильність і правоохоронців з інших потенційно небезпечних міст Росії. Зокрема, було посилено заходи безпеки на міських ринках Москви, куди спрямували більшу кількість правоохоронців у цивільному. Їм наказано більш ретельно перевіряти паспорти і звертати увагу на підозрілі «нічийні» предмети. Дорожнім патрулям доручено посилити контроль за транспортом на в’їздах до Москви, приділивши особливу увагу машинам iз північнокавказьких регіонів РФ.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Співробітники Федеральної служби безпеки Росії виявили і знешкодили саморобний вибуховий пристрій на Ірганайській ГЕС у Дагестані, яка є другою за потужністю на Північному Кавказі. Як повідомляє РІА «Новості» з посиланням на джерело в силових структурах, потужність вибухового пристрою склала близько 4 кг у тротиловому еквіваленті. Він був оснащений електродетонаторами і закладений в одному з двох гідроагрегатів. Бомбу виявили під час обстеження станції після пожежі, що сталася в ніч на 8 вересня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>