Фортеця впала

10.09.2010
Фортеця впала

Тренер Олександр Сеуканд і надалі робить ставку на ветеранів. (Фото з сайту HCSokol.kiev.ua.)

Нарешті тривала перерва й підготовчі збори завершилися, і провідний хокейний клуб України відправився у тривале плавання чергового сезону. У найближчі півроку головним турніром для київського «Сокола» буде відкрита першість Білорусі. У 19–му за ліком чемпіонаті змагатимуться десять місцевих команд і по одній — з України та Латвії. Суперники зустрінуться по п’ять разів, після чого вісім найкращих традиційно розіграють медалі за системою «плей–оф».

 

Перед першим боєм

Останньою перевіркою сил для киян став легко виграний у Донецьку Кубок федерації, після чого «Сокіл» вирушив на два гостьові матчі на захід Білорусі. Аби настрій у хокеїстів поліпшився, перед виснажливим вояжем керівництво клубу виплатило хлопцям зарплату.

Перший суперник «Сокола» в екстралізі — «Брест» — зірок із неба ніколи не хапав, обмежуючись локальними успіхами в окремих поєдинках із лідерами й бажанням потрапити до «плей–оф». Таку ж мету «зубри» поставили і в нинішньому сезоні, для чого влітку поповнили свої лави кількома досвідченими виконавцями. Посприяло цьому зникнення з хокейної мапи Білорусі мінського «Кераміна» — декілька гравців переїхало зі столиці РБ до Бреста. Через це українці Дмитро Гнитько, Єгор Єгоров і Дмитро Ісаєнко, які збиралися продовжити тут кар’єру, в підсумку клубу не підійшли. Утім і без них у найзахіднішому клубі чемпіонату залишилося двоє наших досвідчених захисників — Юрій Лясковський та Андрій Лупандін.

У складі київської команди також переважають хокеїсти, які вже багато чого бачили за тривалу кар’єру. Цього літа до «Сокола» повернулися захисник В’ячеслав Тимченко, нападники Вадим Шахрайчук і Костянтин Касянчук. Головний тренер «пернатих» Олександр Сеуканд ніколи не відзначався великою довірою до молодих, тож за наявності перевірених бійців «перспективні» переважно гріють лавку запасних. І цього разу в Бресті керманич виставив на гру лише три п’ятірки, а ще одна так і залишилася в резерві.

Зв’язки «Сокола» виглядали так: Срюбко — Свиридов, Литвиненко — Шахрайчук — Матвійчук; Денис Ісаєнко — Тимченко, Цируль — Малов — Сальников; Климентьєв — Рябенко, Яковенко — Олецький — Касянчук.

Результат без задоволення

Ворота «Сокола» захищав Ігор Карпенко, якого готовий був підмінити не менш досвідчений Костянтин Симчук. І якби не Карп, котрий раз по раз відбивав кидки білорусів, то вже в першому періоді гості брестського Палацу спорту потрапили б у скрутне положення. А так кияни витримали стартовий тиск господарів, після чого в другій 20–хвилинці майстерно реалізовували чисельну більшість.

Утім без «валідольного» завершення не обійшлося. Господарі зменшували різницю до однієї шайби, наші відривалися на дві — й у підсумку табло зафіксувало мінімальну перемогу «Сокола».

На післяматчевій прес–конференції наставник «Бреста» Олександр Гаврильонок поскаржився на надмірне хвилювання своїх підопічних, невдалі дії провідної ланки та невпевненість воротаря Роговського. Не виглядав задоволеним діями своєї команди й Сеуканд.

Покращити якість гри кияни зможуть уже сьогодні в зустрічі з «Німаном» у Гродно. А в понеділок у Броварах «синьо–білі» проведуть перший домашній матч сезону — проти латвійського «Металургса».

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Білорусі. Екстраліга. 1–й тур. «Брест» — «Сокіл» — 3:4 (1:1, 1:2, 1:1; Романчук, 6; Бабак, 37; Ращинський, 60 (більш.) — Касянчук, 9, 59 (менш.); Олецький, 31 (більш.); Малов, 36 (більш.)), «Юність» (Мінськ) — «Шахтар» (Солігорськ) — 1:5, «Металургс» (Лієпая, Латвія) — «Хімволокно» (Могильов) — 3:0, «Вітебськ» — «Металург» (Жлобін) — 3:5, «Німан» (Гродно) — «Гомель» — 4:3, «Хімік–СКА» (Новополоцьк) — «Шинник» (Бобруйськ) — 4:1.

* * *

Позавчора матчем у Казані відкрився третій сезон Континентальної хокейної ліги. Місцевий «Ак барс» поступився ОХК «Динамо», створеному на базі підмосковного ХК МВД і столичного «Динамо», — 1:3.