Головне на килимі — захист

10.09.2010
Головне на килимі — захист

Вирішальне очко, яке у фіналі принесло львів’янці Олександрі Когут «золото», судді зарахували після протесту української делегації та відеоповтору. (Фото Рейтер.)

Виступ українських борців греко–римського стилю на першості світу в Москві урожайним не назвеш: одне «срібло» Артема Варданяна — ось і весь доробок. До останнього в серцях «синьо–жовтої» делегації жевріла надія на голосний акорд у виконанні Дмитра Пишкова (вагова категорія до 74 кг). Проте, попередньо здолавши чинного чемпіона Європи білоруса Олександра Кікінова, луганчанин поступився у чвертьфіналі представникові Росії Імілю Шарафетдінову, якому, як кажуть, і рідні стіни (й судді) допомогли. Зате у вільній боротьбі ми «з наскоку» взяли «золото».

 

«Занадто пізно визначили учасників»

Для наших «класиків» московський вояж закінчився однозначно краще, ніж попередній. Із данського міста Хердінг минулого року вони повернулися з 19–м командним результатом, набравши сім пунктів без жодної нагороди, цього ж разу — медаль і 14 залікових очок дозволили піднятися на 11–ту позицію. Чи той це результат, якого очікують від борців у федерації, — питання. Прокоментувати підсумки «мундіалю» «Україна молода» попросила державного тренера з греко–римської боротьби Віталія Волошина. «Якщо порівнювати з двома попередніми першостями, то це — прогрес. Але якщо дивитися через призму підготовки до Олімпіади 2012 року, то досить сумно констатувати, що лише один спортсмен потрапив до першої п’ятірки, яка вже наступного року асоціюватиметься з олімпійськими ліцензіями», — каже держтренер.

За словами пана Волошина, новий тренерський штаб на чолі з Олександром Котовим останнім часом експериментував. «Іще за тиждень до початку московського турніру на внутрішній арені ми визначали імена всіх учасників чемпіонату світу, — розповідає Віталій Волошин. — Хоча, на мій погляд, було б доречніше заздалегідь, з вже відібраними кандидатами, цілеспрямовано готуватися до чемпіонату». Для прикладу пан Віталій наводить історію Артема Варданяна. Запорожець за три місяці до старту турніру вже мав квитки до Москви, тому планомірно розробляв захисну тактику, яка, зрештою, і принесла йому медаль. За п’ять поєдинків, які довелося Артемові провести на килимах спорткомплексу «Олімпійський», він не заробив жодного очка за вдало проведений технічний прийом, проте, дякуючи сучасним правилам, зміг дійти до вирішального двобою.

Йю не встояла

Срібний успіх Варданяна став дороговказом і для наших «вільників», точніше, «вільниць». Позавчора ввечері на найвищу сходинку п’єдесталу зійшла Олександра Когут в неолімпійській категорії до 51 кг. Застосувавши ту ж таки оборонну стратегію, вона встояла під фінальним натиском представниці однієї з найсильніших борцівських шкіл, японки Йю Оручі. А в бліц–турнірі, який проводився після кожного з двох нічийних раундів, удача стала на бік нашої співвітчизниці. У підсумку, здобувши чотири перемоги (у тому числі над атлетками з Білорусі, Казахстану та Росії), 23–річна львів’янка розміняла світову «бронзу»–2009 на «золото»–2010.

Близькою до світової нагороди була й наймолодша з українок на турнірі, 19–річна юніорка Христина Дарануца. Програвши у другому колі майбутній чемпіонці з Японії — Хітомі Сакамото, донеччанка отримала шанс позмагатися у втішному турнірі за «бронзу». Проте її медальний порив обірвала канадійка Керол Хайн, якій у підсумку й дісталася ця відзнака.